Pretraga

[Matura ’22] Na ispit iz Psihologije uvedena novost koja bi maturantima mogla olakšati rješavanje

A- A+

Jedan od predmeta koje maturanti češće odabiru pisati na državnoj maturi je Psihologija, većinski zato što za pripremu tog predmeta nema puno literature. Ipak, to ne znači da je ispit lagan za rješavanje, što pokazuju i ocjene – lani je prosječna bila tek 2,42. Ove godine maturanti će imati deset minuta više za rješavanje tog ispita i jedan zadatak manje.

Foto: Pixabay

Kako stoji u kalendaru Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanje, maturanti koji prijave ispit iz Psihologije, pisat će ga 13. lipnja.

Područja koja se ispituju

Prema ispitnom katalogu za ovaj predmet, maturom iz psihologije ispituje se znanje iz nekoliko potpodručja. To su: znanstveno određenje psihologije, kognitivni procesi (percepcija, pamćenje, učenje), afektivni i konativni procesi (emocije i motivacija), individualne razlike (inteligencija, ličnost, razvojna psihologija), socijalna psihologija (socijalna percepcija, socijalni utjecaj, socijalni odnosi).

Koje gradivo učenici moraju usvojiti za ovaj ispit opisano je u ispitnom katalogu koji možete pronaći pri dnu teksta i to od osme stranice kataloga.

Više vremena za rješavanje zadataka

Ispit je podijeljen prema vrstama zadataka te prvu skupinu čine zadatci višestrukoga izbora s četirima ponuđenim odgovorima, drugu skupinu zadatci kratkoga odgovora, a treću skupinu zadatci produženoga odgovora. Pojedini zadaci u ispitu iz Psihologije bit će vezani za zadani uvodni dio u obliku kraćega teksta, fotografije, crteža ili grafičkoga prikaza.

Novost od ove godine je da će učenici na maturi iz Psihologije imati jedan zadatak manje, rješavat će njih 44. Vrijeme pisanje produženo je za deset minuta, te će učenici za rješavanje imati na raspolaganju maksimalno 90 minuta. Ukupan broj bodova koji je moguće ostvariti na ispitu iz Psihologije je 54, a u tablici u nastavku možete vidjeti koje područje donosi koliko bodova.

Priprema ispita

Brojni učenici s pripremama za ovaj i ostale ispite već su krenuli ili će započeti u narednim tjednima, što se i savjetuje ispitnim katalogom iz Psihologije.

– Pristupnici bi trebali početi s ozbiljnim pripremama za ispit tri do četiri mjeseca uoči ispita. Korisno je napraviti plan rada po danima i tjednima te bilježiti količinu gradiva obrađenu tijekom dana. Teorijska znanja važno je međusobno povezivati i objašnjavati na primjerima iz svakodnevnih životnih situacija. Za provjeru stupnja usvojenosti i ponavljanje sadržaja mogu se upotrebljavati ispiti iz prethodnih godina objavljeni na mrežnoj stranici Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, savjetuje se ispitnim katalogom.

Literatura za pripremu ispita iz Psihologije udžbenici su koje je propisalo i odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske tijekom protekloga četverogodišnjega razdoblja:

1. Boban Lipić, A., Jambrović Čugura, I., Kolega, M., udžbenik za psihologiju za drugi i treći razred gimnazije
2. Bratko, D., Psihologija, udžbenik za psihologiju za gimnazije
3. Rakoci, V., Ribarić Gruber, A., Kamenov, Ž. udžbenik za psihologiju za drugi i treći razred opće i treći razred jezične gimnazije
4. Šverko, B. (ur.), Psihologija, udžbenik za psihologiju za gimnazije

U nastavku možete vidjeti ispitni katalog za ovaj predmet, a u njemu je detaljnije upisano koje gradivo je potrebno naučiti te možete vidjeti i primjere zadataka. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [848.23 KB]


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator bodova za upise možete pronaći ovdje, a pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.