Pretraga

[Matura ’22] Na ispitu iz Kemije kroz 47 zadataka provjeravat će se znanje iz tri velika područja

A- A+

Na prošlogodišnjem ljetnom roku državne mature ispitu iz Kemije pristupilo je oko tri tisuće učenika, a prosječna ocjena koju su ostvarili bila je 2,76. I ove godine na ispitu se provjerava znanje iz tri velika područja, a učenici će imati tri sata za rješavanje 47 zadataka.

Foto: Srednja.hr

Prema ovogodišnjem kalendaru ljetnog roka mature, ispit iz Kemije, za one koji ju odaberu kao izborni predmet, na rasporedu je 15. lipnja. Kao i za sve ostale predmete, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja i za ovaj je objavio ispitni katalog u kojemu su navedeni i objašnjeni sadržaji, kriteriji te načini ispitivanja i vrednovanja znanja na ispitu.

Ispituje se znanje iz tri područja

Kako piše u ispitnom katalogu, ispitom državne mature iz Kemije provjerava se ostvarena razina usvojenosti znanja i
vještina pristupnika u tri područja i njihovim potpodručjima. To su:

Tvari

– svojstva, sastav i vrsta tvari
– kemijsko nazivlje i simbolika
– građa tvari

Promjene i procesi

– kemijske reakcije organskih i anorganskih tvari
– brzina kemijskih reakcija
– kemijska ravnoteža

Energija

– termokemija
– elektrokemija

U prvome i drugome poglavlju ispitnog kataloga koji se nalazi pri dno ovog teksta navedeno je što se ispituje na maturi iz Kemije, pa bi maturanti koji odaberu ovaj predmet trebali detaljno proučiti tablice od 8. stranice kataloga, kao i primjere zadataka i pokusa koji se u njemu nalaze.

Maturanti imaju tri sata za rješavanje 47 zadataka

Kada je riječ o samoj strukturi ispita, on se sastoji od dviju ispitnih cjelina. Prva ispitna cjelina sastoji se od 35 zadataka višestrukoga izbora, dok druga sadržava 12 zadataka otvorenog tipa.

Na svakom dijelu moguće je ostvariti maksimalno 35 bodova, dakle ukupno 70. Ispit državne mature iz Kemije traje ukupno 180 minuta bez stanke.

Kako se pripremati za ispit?

Na samom kraju ispitnog kataloga maturanti mogu pronaći i neke savjete za pripremu tog ispita.

– Tijekom pripremanja za ispit državne mature iz Kemije pristupnici se mogu koristiti svim udžbenicima iz Kemije, pomoćnim nastavnim sredstvima i dodatnim obrazovnim sadržajima koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Mogu se koristiti i provedenim nacionalnim ispitima i ispitima državne mature koji su objavljeni na mrežnoj stranici Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Najbolji su pokazatelji pripremljenosti za ispit državne mature iz Kemije uspješnost u opažanju kemijskih promjena, tumačenju opaženih promjena zabilježenih tijekom kemijskih pokusa i donošenju zaključak, piše u ispitnom katalogu.

U nastavku možete proučiti čitav ispitni katalog za državnu maturu iz Kemije, što je jedan od savjeta za uspješnu pripremu ispita. Napomena, ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [5.01 MB]


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator bodova za upise možete pronaći ovdje, a pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.