Pretraga

[Matura ’22] Promjena na PIG-u: Ove godine 10 pitanja manje, ali se u ispitu pojavljuje nova vrsta zadataka

A- A+

Budući da je riječ o predmetu koji se u gimnazijama uči samo jednu godinu i dobar dio gradiva ulazi u opću kulturu, značajan broj učenika kao izborni predmet na maturi odabire Politiku i gospodarstvo, posebice za upis fakulteta koji ne zahtijevaju neki konkretan izborni predmet. Prošle godine ovaj je predmet pisalo oko 4.100 učenika, ali baš i nisu briljirali – prosječna ocjena bila je 2,26. U odnosu na lani ove će godine u ispitu biti 10 zadataka manje, ali učenici će imati tri zadatka produženog odgovora kojih u 2021. nije bilo na ovom predmetu.

maturantica uči politiku i gospodarstvo

Foto: srednja.hr

Maturanti koji su ove godine prijavili ispit iz Politike i gospodarstva, taj će predmet na ljetnom roku pisati 8. lipnja. Lani je prosječna postotna riješenost tog ispita bila između 41 i 50%, a kako bi se za njega što bolje pripremili važno je da se maturanti što bolje upoznaju s već objavljenim ispitnim katalogom.

Ispituje se znanje iz triju područja

Prema njemu, cilj ispita iz Politike i gospodarstva ispitati je znanja učenika o obilježjima političke i ekonomske zajednice te znanja o ustrojstvu vlasti Republike Hrvatske. Pristupnici moraju pokazati i poznavanje demokratskih načela i vrijednosti kao i poznavanje principa političkoga i ekonomskoga djelovanja u uvjetima slobode izbora i tržišne slobode, ali i moći kritički promišljati o političkim i ekonomskim problemima te događajima u zajednici.

Kako stoji u ovogodišnjem ispitnom katalogu, u ispitu iz PiG-a ove će se godine naći pitanja iz triju područja i potpodručja:

Politička pismenost:

– obilježja političke zajednice i položaj građana u njoj
– struktura vlasti i koncept vladavine prava

• Ekonomska pismenost:

– obilježja ekonomske zajednice i položaj građana u njoj
– izazovi ekonomije u sklopu održivoga gospodarskog razvoja

• Civilno društvo:

– ljudska prava i građanska participacija
– politički i ekonomski sustav Republike Hrvatske

U tablicama od sedme stranice kataloga, koji se nalazi na kraju ovog teksta, detaljno je pojašnjeno koje gradivo učenici trebaju naučiti za ispit iz Politike i gospodarstva.

Manje zadataka nego lani, ali pojavljuju se zadaci produženog odgovora

Kada je riječ o samoj strukturi ispita, on se ove godine sastoji od 50 pitanja, što je za deset manje nego lani. Maturanti će rješavati 25 zadataka višestrukog izbora (‘na zaokruživanje’), njih 22 su zadaci kratkog odgovora te su u ispitu još tri zadatka produženog odgovora. To je novost u odnosu na prošlu godinu, kada nije bilo zadataka produženog odgovora nego se ispit iz PiG-a sastojao od 30 zadataka višestrukog izbora i isto toliko zadataka kratkog odgovora.

Ispit učenici pišu 90 minuta, kao i lani, a maksimalno na njemu mogu ostvariti 53 boda. Po jedan bod donose zadaci višestrukog izbora i kratkog odgovora, a svaki od zadataka produženog odgovora donosi dva boda.

Savjeti za pripremu i literatura

U ispitnom katalogu iz PiG-a navedeni su i neki savjeti za pripremu za ispit, a glavni je daj da bi ovaj nastavni predmet proučavati šire od samoga pamćenja temeljnih pojmova. To bi, primjerice, značilo da je gradivo potrebno povezivati ga sa sadržajima ostalih srodnih predmeta (Povijest, Filozofija, Sociologija i sl.), ali i da učenici prate politička i ekonomska zbivanja kroz medije. Trebali bi znati i razumjeti temeljne pojmove iz Politike i gospodarstva i kritički promišljati o stvarnosti, te, kako piše u katalogu, ‘osvijestiti činjenicu da u uvjetima sveopće i globalne povezanosti utjecaj pojedinca nema granica’.

Na samom kraju kataloga navedena je i literatura za pripremu ispita iz Politike i gospodarstva:

1. Knežević-Hesky, Ana. 2021. Politika i gospodarstvo: udžbenik iz politike i gospodarstva za četvrti razred gimnazije
2. Palčić, Natalija; Travaš, Željka. 2021. Politika i gospodarstvo: udžbenik u četvrtom razredu gimnazije
3. Sunajko, Goran; Čepo, Dario; Goldstein, Ivo. 2021. Politika i gospodarstvo: udžbenik za gimnazije
4. Ustav Republike Hrvatske.

Što sve trebate naučiti za ovaj ispit te kako će izgledati zadaci, možete vidjeti u katalogu u nastavku. Napomena: ako vam ispitni katalog nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.33 MB]


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator bodova za upise možete pronaći ovdje, a pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.