Pretraga

[Matura ’23] Na maturi iz Likovnog očekuje vas 57 zadataka, izašao i popis djela za analizu

A- A+

Bilo da želite upisati studij arhitekture ili, recimo, studij dizajna obuće za upis tog studija na maturi trebate položiti likovnu umjetnost. Ovaj predmet nije toliko nepopularan na maturi – do sada ga je po godini pisalo nešto više od tisuću maturanata. Kao i ranijih godina i ove će se ispit sastojati od dviju ispitnih cjelina, a u sklopu ispitnog kataloga objavljen je i popis likovnih primjera koji se mogu naći u analizi.

Foto: srednja.hr

Prema kalendaru državne mature, ispit državne mature iz Likovne umjetnosti pisat će se 13. lipnja 2023. Prosječna ocjena prošlogodišnjih pristupnika bila je 2,8. Ispit se sastoji od dva djela – kroz analizu likovnog djela ispituje se likovna pismenost, a u ostalim zadacima razumijevanje ‘umjetničkih djela i likovnih problema u odgovarajućemu kontekstu kroz sinkronijski i dijakronijski pristup, kao i poznavanje karakteristika razdoblja, stilova i likovnih pravaca.’

Što vas očekuje na maturi iz Likovne umjetnosti?

Sadržaji u ispitu iz likovne umjetnosti podijeljeni su u četiri područja ispitivanja: umjetnost i čovjek, čovjek i prostor, umjetnost i tumačenje svijeta te umjetnost i moć. Nazivi cjelina sami po sebi tek načelno opisuju čega se zadaci dotiču, a konkretni opisi onoga što pristupnik mora znati i razumjeti da bi ostvario željeni rezultat u ispitu iz Likovne umjetnosti navedeni su u tablicama od osme stranice ispitnog kataloga pri dnu teksta.

Ispit se sastoji od dviju ispitnih cjelina koje sadrže ukupno 57 zadataka, a od vrsta zadataka maturante očekuju zadaci višestrukog izbora, zadaci povezivanja i skupina zadataka koja sadrži dva zadatka vezana za jedan likovni primjer. Od toga je jedan zadatak
dopunjavanja koji uključuje označavanje ili ucrtavanje traženoga sadržaja flomasterom, a drugi je zadatak kratkoga odgovora. U ispitu će se naći i zadaci produženog odgovora.

Sam ispit iz Likovne umjetnosti traje 120 minuta bez stanke, s time da prva ispitna cjelina traje 60 minuta, a druga, analiza likovnog primjera, piše se isto toliko. Pristupnik u ispitu može ostvariti ukupno 92 boda, s time da prva ispitna cjelina donosi 72 boda, a druga 20 bodova.

LIKOVNI PRIMJERI KOJI SE MOGU POJAVITI U ANALIZI LIKOVNOG PRIMJERA

1. Atena (agora, akropola)
2. Lošinjski Apoksiomen, 2. ili 1. st. pr. Kr., Mali Lošinj
3. Panteon, 2. st., Rim
4. Dioklecijanova palača, 4. st., Split
5. Kompleks Eufrazijeve bazilike, 6. st., Poreč
6. Reljefi na plutejima oltarne pregrade iz crkve Svete Nediljice, 11. st., Zadar
7. Krist u slavi, freska, 12. st., Sant Clemente, Taüll
8. Katedrala Notre-Dame, 12./13. st., Chartres
9. Giotto di Bondone, ciklus freski iz kapele Arena (Scrovegni), 14. st., Padova
10. Masaccio, Presveto Trojstvo, 15. st., S. Maria Novella, Firenca
11. Jan van Eyck, Portret Arnolfinijevih, 15. st., London
12. Donatello, David, bronca, 15. st., Firenca
13. Katedrala sv. Jakova, 15./16. st., Šibenik
14. Leonardo da Vinci, Posljednja večera, 15. st., Milano
15. Michelangelo Buonarroti, Pietà, 15. st., Rim
16. Raffaello Santi, Sveta Obitelji Canigiani, 16. st., München
17. Michelangelo Buonarroti, oslik svoda Sikstinske kapele, 16. st., Vatikan
18. Michelangelo Buonarroti, Posljednji sud, 16. st., Sikstinska kapela, Vatikan
19. Michelangelo Merisi da Caravaggio, Pozivanje sv. Mateja, 16. st., Rim
20. Gianlorenzo Bernini, Zanos sv. Tereze, 17. st., Rim
21. Édouard Manet, Doručak na travi, 1863., Pariz
22. Vincent van Gogh, Kavana na Place du Forum, noću, 1888., Otterlo
23. Ivan Meštrović, Zdenac života, 1905., Zagreb
24. Pablo Picasso, Gospođice iz Avignona, 1907., New York
25. Constantin Brâncuşi, Poljubac, 1916., kamen, Philadelphia
26. Piet Mondrian, Kompozicija 2 s crvenom, plavom i žutom, 1930., Beograd
27. Walter Gropius, Bauhaus, 1925. – 1926., Dessau
28. Le Corbusier, kapela Notre-Dame, 1954., Ronchamp
29. Charles Moore i August Perez, Piazza d’Italia, 1978., New Orleans
30. Frank Gehry, Muzej Guggenheim, 1997., Bilbao

Kako se pripremati?

Kao i nakon ostalih ispita mature, prošle smo godine razgovarali i s pristupnicima koji su pisali Likovnu umjetnost.

– Ukupni dojam bio je uredu, najteži zadatak bio mi je ‘terasa kavane noću’ u kojem smo trebali opisati sliku dužim odgovorima što je bilo malo teže. Za ispit sam se pripremala rješavajući prijašnje mature i učeći iz skripte, ispričala nam je maturantica Maria.

U ispitnom katalogu nastavnicima se savjetuje da prema obrazovnim ishodima sastave maturantima zadatke za vježbu, koji bi učenicima trebali pomoći da ‘primjenom postojećega znanja samostalno analiziraju likovne primjere’. Pristupnicima se, pak, savjetuje proučavanje područja ispitivanja te primjera zadataka, kao i rješavanje provedenih ispita. Literatura za pripremu su svi udžbenici koje je Ministarstvo odobrilo u proteklom četverogodišnjem razdoblju.

U nastavku možete proučiti ispitni katalog iz likovne umjetnosti. Napomena: ako vam dokument ispod nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.