Pretraga

Matura iz Likovnog bila je teža nego prethodnih godina: Na ispitu se pojavljivala maturantima nepoznata djela

A- A+

Osim Talijanskog jezika, danas je na državnoj maturi na redu bila Likovna umjetnost koju je prijavilo ukupno 1.147 pristupnika, što je slična brojka kao i prošle školske godine. Matura iz Likovnog ima 47 zadataka, a pisala se ukupno 120 minuta. O dojmovima s ispita popričali smo s dvije maturantice i jednim maturantom, a svi troje složili su se u jednom – ovogodišnji ispit bio je teži od onih prethodnih godina.

Palača Carignano koju su maturanti morali analizirati|foto:pixabay

Likovna umjetnost predmet je to čije se polaganje traži za Grafički fakultet, Arhitektonski, Katoličko-bogoslovni fakultet, za smjer Krajobrazna arhitektura na Agronomskom fakultetu te za, primjerice smjer Modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Stoga ne iznenađuje kako je taj predmet na ovogodišnjoj državnoj maturi prijavilo čak 1.147 pristupnika. Među njima je i Matej, učenik Gimnazije Nova Gradiška. Priznaje, na ovaj je ispit išao turistički, ali prošao mu je uredu.

– Ispitna knjižica 1 definitivno je bila puno lakša od drugog dijela. Što se tiče prvog dijela, zaokruživanja su bila poprilično logična i rješiva. No ipak, bilo je i pitanja koja su tražila više činjenično znanje nego zaključivanje, kaže nam Matej koji za primjer takvog pitanja navodi ono u kojemu se tražio autor postera za balet ‘Petruška’.

‘Matura iz Likovnog postaje sve teža’

Izdvojeni članak

Objavljeni točni odgovori iz Psihologije: Provjerite zašto je Zoran mislio da se pomiče dok je vjetar nosio oblake

Povezivanje je krenulo od lakših i poznatijih primjera, kao što su Notre Dame i antički tlocrt grada, prema težima u kojima se, priznaje Matej, njegovo rješavanje svelo na pogađanje.

– I zadnji dio Ispitne knjižice 1, gdje smo dio sami nadopunjavali i odgovarali, meni je osobno bio dosta težak. Ne mogu tvrditi da sam se s ikojim od navedenih primjera susreo na redovnoj nastavi. Bilo je očekivanih pitanja poput toga da se odredi razdoblje nastanka djela, ali i onih malo neobičnijih kao npr. od kojeg je materijala izrađen prikazan stolac i u kojem je stoljeću nastao. Što sam se ja osobno iznenadio, glavninu prvom dijela ispita činila su pitanja o umjetnosti 20. stoljeća, a nije se toliko jako detaljno zadiralo u ostala razdoblja, rekao nam je novogradiški maturant.

Dodaje, veliku mu je zagonetku, kao i kolegama s kojima je nakon ispita porazgovarao, predstavljao drugi dio ispita mature iz Likovne umjetnosti.

– Dobili smo nekoliko fotografija novovjekovne građevine, njen tlocrt, prikaz unutrašnjosti i stubišta. Djelo je trebalo analizirati kroz nekoliko pitanja, a dio toga se bazira na dinamičnost pročelja i dekoracije stubišta. Zanimljiva, pomalo i ‘tricky’ bila su pitanja gdje bi dobili fotografiju zgrade, ili unutrašnjosti ili izvana, pa smo trebali označiti na tlocrtu gdje je fotografija snimljena, kaže Matej.

Ovaj predmet u njegovoj je školi pisalo svega nekoliko maturanata, kojima Likovni nije bio prioritet, a izgreda na ovom ispitu u novogradiškoj gimnaziji nije bilo.

– Što se tiče usporedbe s prijašnjim maturama, ne mogu usporediti jer se nisam pripremao, ali sam čuo da i Likovni prati trend da matura postaje sve teža i sudeći po reakcijama kolega koji su se nešto i pripremali, no svejedno predali čim su mogli, mislim da se trend nastavlja i ove godine, zaključuje Matej koji planira upisati Geologiju na PMF-u.

Na ispitu se pojavila do sada neviđena djela

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Stigla su rješenja iz Biologije, kao i odluka o kontroverznom pitanju na koje su se maturanti žalili

Za razliku od Mateja, Marti iz Gimnazije Požega drugi je dio, odnosno analiza likovnog djela bila lakša od prve ispitne knjižice.

– U odnosnu na prijašnje godine mislim da je ovogodišnji ispit bio teži jer u katalogu znanja nije naveden popis djela koja se mogu naći u testu odnosno prvoj ispitnoj knjižnici, tako da su se pojavila neka do sada neviđena djela tj. primjeri, kaže nam Marta koja planira upisati studij Krajobrazne kulture na Agronomskom fakultetu.

Inače, analizirati su u drugom dijeli likovnjaci morali Palaču Carignano u Torinu čija se grafička analiza uglavnom temeljila na iščitavanju tlocrta. U prvom dijelu našla su se razna umjetnička djela iz svih razdoblja.

– Najteži zadatak mi je bio zadnji u prvoj ispitnoj knjižici koji je ispitivao poznavanje odnosa mase i prostora zbog nejasno formuliranih ponuđenih odgovora, dodaje Marta kojoj je za rješavanje prvog djela bilo dovoljno vremena, a smatra da bi se vrijeme za analizu djela koja je drugi dio ispita, moglo povećati.

Iako je Marti ispit prošao dobro i za njega se pripremala s profesoricom i uz pomoć skripte, priznaje, ponadala se da će ga bolje napisati. Za ovako napisan, kaže, očekuje trojku.

Prijemne ispite morali platiti tjednima prije no što će saznati rezulate mature

Izdvojeni članak

NCVVO donio odluku o spornom pitanju iz Biologije, koje prema ispitnom katalogu nije trebalo biti u testu

Baš kao Marta i Matej, i Lorena iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok smatra da je ovogodišnji ispit bio teži u odnosu na mature iz Likovnog od prijašnjih godina.
– Bilo je puno primjera o arhitekturi i tlocrtima, a vrlo malo o slikama. U ispitom katalogu bilo je previše primjera koji nam na kraju nisu trebali jer se nisu pojavljivali u ispitu. Definitivno je bilo premalo vremena za prvi dio ispita, barem meni. Iz drugog dijela s jedne strane je bilo lagano jer se trebalo označivati s koje strane je bila slikana fotografij, a a s druge strane previse su zahtijevali kod analiziranja građevine jer da bi odgovarala trebala bi detaljno proučiti palaču Carignano, ispričala nam je svoje dojmove Lorena.

Ova Zabočanka nada se prolasku jer povijest likovne umjetnosti uči već četiri godine i, kako kaže, ovih je dana ‘štrebala’ više no ikad. Planira upisati studij Dizajn, a oko čitavog processa mature, napominje, ima jednu veliku zamjerku.

– Smatram da je veliki propust što ne znamo rezultate mature i da li smo prošli, a trebamo prijaviti i platiti prijemne ispite tjednima prije rezultata, zaključuje Lorena.

Matura iz Likovnog bila je teža nego prethodnih godina: Na ispitu se pojavljivala maturantima nepoznata djela
Share via
Copy link
Powered by Social Snap