Pretraga

Maturante na B razini iznenadio zadatak na eseju: Što ja znam pored koga se Ivica probudio?

A- A+

Maturante je danas na osnovnoj razini mature iz Hrvatskog jezika (većinom neugodno) iznenadio zadatak na eseju. Mnogima je problem predstavljala i činjenica da su u ulomku iz romana U registaturi sami morali prepoznati pored koga se probudio Ivica Kičmanović.

Foto: srednja.hr

– Očekujem barem nekih 50-55 % na testu, a za esej molim Boga za 5 bodova. Očekujem prolaz jer mi ne treba za faks. Ciljam na TVZ, ali sve ćemo vidjeti. Sve mi ovisi o matematici, ispričao nam je nakon današnjeg eseja Marino iz Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu.

Maturante je danas na osnovnoj razini mature iz Hrvatskog jezika (većinom neugodno) iznenadio zadatak na eseju.

– Bio je zadan Ante Kovačić, U registraturi. Dobili smo ulomak nakon, koliko sam skužio, svadbe s Jelicom, kada se Ivica Kičmanović probudio zbunjen, nije znao gdje se nalazi i nije mogao reći razliku između sna i stvarnosti, prepričava Marino. Zadaci, priča naš sugovornik, koje su dobili maturanti bili su smjestiti djelo u književnopovijesno razdoblje, portretirati lik Laure, interpretirati zadani tekst, usporediti Kičmanovića s nekim drugim likom iz drugog književnog djela te obrazložiti svoje tvrdnje.

– Nisam uopće očekivao ovo djelo, ali tako mi je cijelu ovu godinu, uvijek stave ono za što sam se najmanje pripremao. Tema je bila koma, ali što sad mogu kad sam ostavljao sve za zadnji dan, kaže Marino uz smijeh. Priznaje da mu je nakon eseja skinut “teret s leđa” te se, ispijajući kavu, pokušava opustiti.

– Prošlogodišnja tema nije bila ništa bolja, po meni ista težina, ali to je sve moje osobno mišljenje, priča Marino, koji se za esej pripremao  čitanjem kratkih sažetaka dan prije pisanja mature.

Kao problem vidi činjenicu da nemaju svi isti program Hrvatskoga u školama.

– Primjerice ja sam iz Tehničke škole Ruđera Boškovića i mi smo četiri godine tukli po definicijama i književnosti, mislim da smo sveukupno pisali dva eseja kroz četiri godine, zaključuje naš sugovornik.

Maturnatica: Teže djelo nisu mogli dati

A prepoznati uz koga se probudio Ivica Kičmanović nije bilo lako ni našoj drugoj sugovornici, Petri iz Srednje škola Isidora Kršnjavoga u Našicama.

– Naravno da smo dobili jedino djelo koje ja nisam pročitala. Zadan je bio ulomak kada se Ivica Kičmanović probudio u sobi s nekom ženom čije se ime ne spominje, a jedna od smjernica je bila da opišemo Lauru pa smo pretpostavili da je djevojka iz ulomka, Laura. Teže djelo, ako ga nisi pročitao kao ja, nisu mogli dati, priznaje Petra.

Nije se pripremala za esej, kaže, osim moleći Boga da budu Glembajevi.

– Ovaj dio testa je težak pogotovo jer se načini profesora i njihove interpretacije razlikuju. Prvi dio testa sam solidno napisala, nadam se prolazu, a ako bude više od dovoljne ocjene bit će idealno, zaključuje Petra koja planira upisati Ekonomski fakultet u Osijeku.

‘Ne želim se stresirati’

Borna iz Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara u Vinkovcima, kaže da djelo nije bilo toliko teško za obraditi, jer su ga, barem oni i njegovi razredni kolege, temeljito obradili s profesoricom hrvatskoga jezika.

– Očekivao ga nisam, najviše zbog strke oko Kiklopa, te mogućnosti da bi mogla biti neka pjesma, iako se ne bih bunio ni da je pjesma bila u pitanju. Smatram da je bilo teže u odnosu na prošlu godinu definitivno, prošlim maturantima nije bilo obuhvaćeno gradivo drugog polugodišta te su viša i niža razina imale isto djelo, kaže Borna.

Za esej se, prepričava, nije pripremao niti ga pisao za pripremu, već je prošao kroz svako djelo jedan ili dva puta.

– To smo sve temeljito u školi radili, nije bilo potrebno neko pretjerano grijanje stolice. Iskreno, ovaj dio ispita mi je jedan od lakših, sve imamo servirano na papiru, na nama je samo da pišemo ono što smo ranije učilo i obrađivali. Prvi dio sam napisao, nadam se solidno, no vidjet ćemo kada rezultati izađu, no ne želim se stresirati, to samo pogoršava učinak na državnoj maturi. Očekujem negdje između četiri ili pet, otkriva Borna. Uz obvezne predmete pisao je još Biologiju i Fiziku, a volio bi upisati fakultet sestrinskog smjera.