Pretraga

Maturante na Informatici razljutilo višegodišnje pravilo: ‘Izgubi se previše vremena’

Osim Likovne umjetnosti danas se u poslijepodnevnim satima na maturi pisala i Informatika. Preko 3.000 maturanata na tom je ispitu imalo manje od tri minute za rješavanje po zadatku. Naši sugovornici koji su pisali maturu slažu se da je njoj potrebna promjena – smatraju da bi kalkulator, koji se godinama ne smije koristiti, na njoj trebao biti dozvoljen, barem onaj s osnovnim radnjama. Mučilo ih je i preračunavanje jedinica, primjerice u zadatku gdje se računalo koliko je interneta trebalo doplatiti za preuzimanje serije.

informatika

Foto: srednja.hr

Peti najpopularniji izborni predmet na maturi ove je godine Informatika koju je danas polagalo preko 3.000 pristupnika. Imali su 100 minuta za rješavanje 36 zadataka, a naši sugovornici koji su pisali ispit slažu se u jednom. Žele da ubuduće kalkulator na ovoj maturi bude dozvoljen. Naime, sadašnja pravila brane korištenje kalkulatora.

– Bilo bi bolje kada bi se smio koristiti barem onaj osnovni, plus, minus, puta i podijeljeno. Trebalo je nešto više zadataka izračunati, ali se izgubi previše vremena na računanje velikih brojeva pješke. Zadaci gdje se trebaju napisati programi su teži kao i prije. No, eto, bit će prolaz, ali neće biti onoliko dobar koliko sam i očekivao, otkrio nam je Jasmin iz Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića u Zagrebu.

‘Bilo je puno računanja kada su se bitovi morali pretvarati u veće jedinice’

Jasminu je ovogodišnji ispit bio nešto teži nego ranijih godina. Kao glavnu zamjerku i on vidi što se na maturi iz Informatike i dalje ne smije koristiti kalkulator. Teže nego ranijih godina maturu iz Informatike ocjenjuje i Matej iz III. gimnazije Osijek. Najteži dio ispita bilo mu je pisanje zasebnih programa.

– Bilo je puno računanja kada su se bitovi morali pretvarati u veće jedinice. Na ispitu nije bilo incidenata, samo se jedna cura nije ni pojavila. Nisam se posebno pripremao za maturu jer mi ova matura nije obavezna, već samo daje dodatne bodove. Planiram upisati Fakultet primijenjene matematike i informatike u Osijeku, rekao nam je Matej.

Izdvojeni članak

Maturante oduševilo djelo koje se pojavilo na maturi iz Likovnog: ‘O tome sam jučer čitala’

Problem sa zadatkom koliko interneta treba doplatiti za preuzimanje serije

Nemoguće bez kalkulatora maturu iz Informatike opisuje Josip koji inače pohađa Srednju školu A. B. Šimića u Grudama u Bosni i Hercegovini, a maturu je pisao u Splitu. Dojmovi su mu užasni, smatra da je bilo previše teških zadataka i preveliki fokus na preračunavanju jedinica koje se uopće ne koriste.

– Najteži su definitivno tekstualni zadaci u kojem se tražilo da preračunamo jedinice iz KiB i izračunamo koliko je interneta trebalo doplatiti za preuzimanje neke serije. Matura od prošlih godina je bila lakša, podijelio je s nama Josip.

On je već napisao osnovnu razinu Matematike i Likovnu umjetnost, dok ga ovaj tjedan čeka i Fizika. Uz to piše i Hrvatski te višu razinu iz Matematike, a planira upisati Grafički fakultet u Zagrebu.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.