Pretraga

Početna oprema maturanta: Kako preživjeti završni razred srednje škole

A- A+

Čestitamo, uspjeli ste! Došli ste do završnog razreda srednje škole. Pred vama je posljednja i jedna od najluđih školskih godina vašeg života. Maturalac, državna matura, maturalna, upis faksa… Sve to vas čeka u grand finalu vašeg srednjoškolskog obrazovanja. Kako biste je lakše preživjeli i proživjeli, izdvojili smo nekoliko stvari koje će vam uvelike olakšati život ove godine.

foto i montaža: srednja.hr

1. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja

Skraćenica ovog centra je NCVVO, a to je ujedno i riječ koju ćeš ove školske godine najviše čuti. To je centar koji smišlja i provodi ispite iz državne mature, glavni su i odgovorni za provedbu ovog najvećeg nacionalnog ispita. Zbog svega toga, važno je pratiti što rade i što objavljuju na svojim web stranicama.

2. Postani-student

To je mrežna stranica Nacionalnog informacijskog sustava prijava na visoka učilišta. Ako ćeš je NCVVO riječ koju ćete najviše čuti ove školske godine, postani-student je stranica na kojoj ćete provesti najviše vremena. Na početku školske godine gledat ćete ponudu fakulteta, a vrijeme provođenja na stranici rast će proporcionalno kako će se bližiti rokovi – zaključavanje izbora, rezultati mature, upisi na faks…

3. Google is your friend

Ovo je godina u kojoj ćete imati najviše pitanja vezanih uz vaše obrazovanje. To ne čudi jer je ovo godina prekretnica vašeg života – završavate srednju, pišete maturu, (ne) upisujete faks… Zbog civilizacijskog dosega i razvoja tehnologije sve informacije su nam dostupne na dlanu, stoga iskoristite što vam je dano! Guglajte pojmove koje ne razumijete, pretražujte stranice fakulteta, informirajte se o posebnim strukama. Jedino potpunim informiranjem možete biti sigurni da donosite ispravnu odluku!

4. Drugačiji način učenja

Kako bi što bezbolnije ponavljao za maturu, ulogiraj se u sustav kvizovi.srednja.hr. To je naša nova platforma za učenje i zabavu, a ove godine tebi može biti i više nego korisna. Sva pitanja u ovom sustavu strukturirana su prema temama i podtemama, a na tvoju sreću, u temi Državna matura nalazi se hrpa podtema s pitanjima iz prošlih državnih matura. Na tebi je samo da se ulogiraš i kreneš rješavati!

5. Portal srednja.hr je tu za vas

Portal srednja.hr digitalni je glas mladih i jedini je portal u Hrvatskoj koji se bavi isključivo temama vezanim uz mlade. U to spada i praćenje državne mature. Mi smo ti koji će istražiti zašto se nešto dogodilo, koji će objaviti sve važne informacije za pisanje mature i upisa na faks te koji će vas uputiti na sve okolne aktivnosti oko državne mature i upisa.

Posebno za maturante, gdje prvo objavljujemo sve informacije koje imamo su naše društvene mreže.

Grupa Maturanti 2020./2021. – koja je otvorena za raspravu, gdje možete postaviti bilo koje pitanje ili prokomentirati nešto što vam je na pameti. Naši novinari u njoj će objavljivati članke povezanih s maturom, a vi im se uvijek možete obratiti za pomoć-

Stranica Maturanti 2021. – gdje svakodnevno možete pratiti život jednog maturanta i poistovjetiti se s njegovim zgodama. Osim toga, preko ove stranice bit ćete informirani o svim novostima koje su bitni za vaše polaganje državne mature i upisa na faks.

Instagram drzavna.matura – pomoći će vam da prebrodite težak dan u školi ili pripremu za težak ispit s megazalihom relatable sadržaja. Ako zapratite ovaj profil na Instagramu možete očekivati svakodnevnu dozu memova, ali i novih vijesti putem Instagram Storyja.