Pretraga

Maturanti na jesenskom masovno padali jedan od lakših ispita: Loše napisali i esej iz Hrvatskog

A- A+

Protekle srijede Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je prve rezultate jesenskog roka državne mature. Ukupno je na njega izašlo 4.715 učenika, a najviše jedinica bilo je na B razini Engleskog, čak 749. Značajan broj učenika, njih ukupno 713, ostvario je nula bodova na eseju iz Hrvatskog jezika.

matura hrvatski

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Prijevremeni rezultati državne mature objavljeni su protekle srijede, a trenutno je u tijeku rok za ulaganje prigovora na bodovanje ispita. Kako nam kažu iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ispitima mature u jesenskom roku pristupilo je 4.715 osoba. Od te brojke njih 592 su gimnazijalci, 3.401 učenik dolazi iz strukovnih škola, dok je ostalih kandidata 722.

Gotovo polovina pristupnika dobila jedinicu na B razinama Hrvatskog i Engleskog

Ukupan broj jedinica na šest ključnih ispita, višim i osnovnim razinama Hrvatskog, Matematike i Engleskog, je čak 2.274. Ono što posebice iznenađuje je broj jedinica na Engleskom jeziku B razine, koji inače slovi kao lakši među maturantima. Na tom ispitu nedovoljan je dobilo čak 749 pristupnika, što je oko polovine učenika koji su ga prijavili. Ovaj podatak posebice iznenađuje jer su Engleski na B razini učenici ljetos dosta dobro napisali – prosječna postotna riješenost ovog predmeta kretala se između 61 i 70%.

Pristupnici nisu ‘briljirali’ ni na osnovnoj razini Hrvatskog, gdje je jedinicu dobilo 514 osoba, odnosno također oko polovina prijavljenih. Kakvo je stanje s nedovoljnim ocjenama na ostalim obveznim ispitima s većim brojem prijava, možete vidjeti u nastavku.

Izvor: NCVVO

Esej iz Hrvatskog ponovno je bio problematičan

Slično kao i na ljetnom roku, učenici baš i nisu bili uspješni na eseju iz Hrvatskog.

– Nula bodova na eseju imalo je 713 učenika, od toga 200 učenika na višoj i 513 učenik na osnovnoj razini. Najčešći razlozi su da su predali prazan ispit 286 učenika ili nisu imali dovoljan broj riječi kako pravila nalažu, kažu nam iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Podsjetimo, nakon ljetnog roka iz NCVVO-a su otkrili kako se ponovno razmišlja o uvođenju minimalnog bodovnog praga na esejski dio ispita iz Hrvatskog, ali eventualna promjena sigurno se neće primjenjivati od 2022.

Najviše petica bilo je na A razini Engleskog, nitko nije imao 100% na ovom roku

Kada je riječ o odličnim ocjenama na tri najveća predmeta, ispiti s najvećim udjelom petica je Engleski A razine, kažu nam iz NCVVO-a. Iako je brojčano više petica na B razini, ali taj ispit pisalo je i tri puta više pristupnika pa nije isto.

Tako je na A razini Engleskog peticu dobilo 5,8% učenika, na B razini njih 4%. Na višoj razini Hrvatskog odličan nije ostvario niti jedan pristupnik, a na osnovnoj njih samo 0,2%. Samo jedna osoba dobila je peticu na višoj razini Matematike, dok je za njih četvero to pošlo za rukom na B razini Matematike, kao što je to vidljivo u tablici koja slijedi.

Naglasimo ovom prilikom kako na jesenskom roku nije bilo pristupnika sa 100% niti na jednom od ispita.

Izvor: NCVVO

Prosječne ocjene na većim izbornim predmetima tek – slaba dvojka

Kao i prethodnih godina, na jesenskom roku mature učenici su izlazili i na izborne predmete. Na Fizici, izbornom predmetu s najviše prijava na jesenskom roku, prosječna je ocjena samo 1,6, na Biologiji ona iznosi 1,94, a na Politici i gospodarstvu samo 1,77. U tablici u nastavku možete vidjeti podatke za ostale izborne predmete s većim brojem prijava.

Izvor: NCVVO

Potpisali se na ispit pa im je on poništen

Već smo ranije pisali kako je kod jedne pristupnice jesenskog roka otkriveno kako tijekom ispita koristi mobilni uređaj, zbog čega je za nju taj ispit prekinut. Uz tu, bilo je i drugih nepravilnosti.

– Deset učenika se potpisalo punim imenom i prezimenom što prema Pravilniku o polaganju državne mature nije dopušteno i zbog toga im je ispit poništen, kažu nam iz NCVVO-a.

Napomenimo za kraj kako su sve ovo privremeni rezultati te kako može biti odstupanja od konačnih rezultata koje će NCVVO objaviti 15. rujna u podne. U tijeku je žalbeni rok, a do sada je pristiglo oko 150 prigovora maturanata na ocjenjivanje ispita. Maturanti prigovor mogu uložiti do 10. rujna u podne, a istoga dana bit će objavljene privremene rang-liste za upis na studijske programe.

Zadnji dan prijava za upis na studijske programe u sustavu Postani student je do 16. rujna 14:59 sati. Do tog datuma učenici mogu mijenjati liste prioriteta i brisati studijske programe. Konačne rang-liste za upis na studijske programe bit će objavljene istoga datuma iza 16 sati, dok će dan kasnije visoka učilišta započeti s upisima.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.