Pretraga

Maturanti nespremni za ‘nerazumljive’ tekstove na starohrvatskom: No, više ih brine da ne dobiju pjesništvo na sutrašnjem eseju

A- A+

Maturanti i ostali pristupnici jesenskom roku državne mature danas su polagali prvi obvezni predmet na ovom roku odnosno Hrvatski jezik. Kao i na ljetnom roku test i esej su raspoređeni na dva dana, a danas je nešto više od 3.200 kandidata pristupilo teorijskom dijelu ispita na obje razine. Prikupili smo dojmove od trojice pristupnika, koji su polagali A razinu Hrvatskog jezika, koju je za jesenski rok prijavilo 1.362 kandidata.

Foto: srednja.hr

Kao i obično, sugovornici su podijeljeni oko težine testa, a Vedran iz Koprivnice ima zanimljiv stav te smatra da je težina ispita A razine na ovom roku, bila u rangu B razine na onom ljetnom.

Malo me iznenadilo djelo Lađi jer smo tek spomenuli starogrčku književnost na nastavi

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Objavljen popis svih lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Ipak Vedrana su dočekala nespremnim neka pitanja i područja.

– Bilo je po meni neočekivano pitanje tko je napisao djelo Lađi pošto smo grčku književnost u nastavi tek spomenuli. Malo su mi teže pali i tekstovi na starohrvatskom, ali nekako sam se snašao. Sve u svemu korektna matura, smatra Vedran, koji je mautrirao u Srednjoj školi Koprivnica.

No, više od testa, čini se da je zabrinut za sutrašnji dio ispita iz Hrvatskog jezika te jasno iskazuje što ne bi nikako želio dobiti kao predložak za esej.

– Sve u svemu viša je razina po mom osobnom doživljaju bila jednaka kao niža razina na ljetnom roku. Tko se spremao problema ne bi trebalo biti. U testu se našlo nekoliko malo težih pitanja, gdje je trebalo malo promisliti, ali sve u svemu matura nije bila preteška. Nadam se samo da nam sutra neće opet staviti pjesništvo, ufa se Vedran, koji nakon jeseskog roka ima namjeru upisati fizioterapiju.

Lovro je potpuno suprotnog mišljenja o težini testa, a za to nudi i objašnjenje

Izdvojeni članak

Maturanti nam govore koju bi lektiru najradije izbacili s popisa za državnu maturu, a koju bi dodali

Drugi pristupnik današnjem testu iz Hrvatskog jezika više razine, s kojim smo komunicirali, misli da je ispit bio pretežak. Čini se da su i njega mučili ‘nerazumljivi’ starohrvatski tekstovi.

– Ispit je bio užas i katastrofa, sugurno teži nego na ljetnom roku. Ne znam je li to zato što je škola davno završila pa fakat sve ispari ili je stvarno teži ispit. Tekstovi su bili teži. Više je bilo onih ‘nerazumljivih’ tekstova, ali barem nije bilo dvosmislenih gluposti, kratko će u ne baš dobrom raspoloženju Lovro, koji je pohađao 13. gimnaziju Zagreb, a na faks ne namjerava ići.

Iz Lovrine izjave se dalo zaključiti da baš i nije visio nad knjigom za jesenski rok, a nedvosmisleno nam je to priznao i Luka, koji otvoreno govori da je većinu odgovora rješavao na procjenu.

– Ispit je prošao dobro… valjda. Smatram da je bio teži nego li na ljetnom roku, a većinu zadataka sam išao rješavati na procjenu. Pripremao se iskreno nisam pa očekujem samo da prođem, bez zadrške govori Luka, koji je završio ekonomsku školu u Srednjoj školi kneza Branimira u Benkovcu.

Dodao je na kraju kako je vremena za rješavanje testa bilo i viška te da ima namjeru na jesenskom roku upisati turizam u Splitu.

Maturanti nespremni za ‘nerazumljive’ tekstove na starohrvatskom: No, više ih brine da ne dobiju pjesništvo na sutrašnjem eseju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap