Pretraga

Maturanti nam govore koju bi lektiru najradije izbacili s popisa za državnu maturu, a koju bi dodali

A- A+

Prije dva dana objavljen je popis lektira, koje bi se mogli naći na eseju iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi. Ono što nam je odmah upalo u oči, a svakako i maturantima, je činjenica da je popis potpuno isti kao i prošle godine. To bi moglo biti olakotna okolnost ovogodišnjim maturantima, budući da nemaju nikakvu nepoznanicu u odnosu na prethodnu godinu, dakle ni faktor iznenađenja, a svakako se mogu i posavjetovati s godinu starijim kolegama. I uzeti njihove skripte, dodaje jedna maturantica II. gimnazije. Uz nju smo tražili komentar popisa lektira od još jednog njenog kolege iz škole, a svoj stav dale su nam maturantice Treće gimnazije Split i XVI. gimnazije Zagreb.

foto: srednja.hr

Otkrivaju nam koje probleme vide glede popisa lektira, koje bi djelo najradije izbacili s popisa, ali i koju bi knjigu uvrstili na njega, da kojim slučajem imaju te ovlasti.

Popis je baziran na 4. razredu što je problem jer imamo premalo vremena po djelu

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Objavljen popis svih lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Maturant II. gimnazije u Zagrebu Marin Zidarić, pročitao je knjige s popisa, koje su bile u nastavnom programu nižih razreda srednje škole. No, problem je što se devet lektira s popisa za višu razinu, obrađuje tek u završnom razredu.

– 9 od tih 14 još nismo ni čitali jer smo kao i većina u zaostatku s gradivom pa ne mogu baš reći mišljenje o tome dok ih ne pročitam. Popis se većinom zasniva na 4. razredu, što je u našem slučaju problem jer imamo premalo vremena po djelu, naglašava Marin, koji namjerava polagati višu razinu Hrvatskog jezika.

S obzirom da mu je tek dio djela s popisa poznat, nije želio licitirati s time, koje najradije ne bi vidio na maturi. No, rekao je koju bi dodao.

– Sve koje su uvrštene iz 1.,2. i 3. razreda sam pročitao i ne mislim da bi ih trebalo izbaciti. Kada bih trebao birati, vjerojatno bih na popis dodao Patnje mladog Werthera jer je to jedna od rijetkih lektira, koja mi je ostala u sjećanju, govori nam ovaj maturant II. gimnazije.

Dobra stvar je što je popis isti kao i prošle godine

Izdvojeni članak

[VIDEO] Video sažetak ‘Kiklop’ olakšava pisanje eseja na državnoj maturi

Alma Džafić, koja također pohađa II. gimnaziju Zagreb, kratko je prokomentirala popis lektira koji je objavljen u srijedu.

– U razgovoru s ljudima iz generacije, vidim da se svi slažemo oko toga da je dobra stvar što je popis isti kao i prošle godine – možemo u potpunosti iskoristiti skripte od prošle godine, profesori su detaljnije obrađivali ona djela koja su ranije bila na popisu tako da se osjećamo spremnije, govori maturantica II. gimnazije.

I ona se dotaknula zaostataka s gradivom radi čega bi u četvrtom razredu moglo biti utrke s vremenom. Komentirala je i koje bi djelo najradije izbacila s popisa, a koje bi dodala.

– Kako se samo 5 djela na popisu čita prije četvrtog razreda (neka bi se trebala čitati u trećem, ali se najčešće prenose u četvrti jer ne stignemo sve u trećem), još nisam pročitala većinu djela, ali tako je i bolje jer je većina ljudi tek sad počela ozbiljnije shvaćati lektire, tako da ćemo ova djela zaista i pročitati i znati što trebamo o njima. S popisa bih najradije izbacila Držića, a voljela bih da je na popisu Poe, otkriva svoje preferencije Alma Džafić.

Jezičarka Sara iz XVI. gimnazije Zagreb pisat će višu razinu, a pročitala je sva djela osim onih koja se po planu i programu obrađuju tek u 4. razredu. Voljela bi da se na popisu našla Homerova Ilijada i Euripidova Elektra.

– Ne znam što bih izbacila jer su sva djela relativno jednake težine za pisanje eseja. Mislim da bi trebali staviti više knjiga sa ženskim glavnim likovima, jer osim Antigone protagonisti su uglavnom muškarci, kaže nam Sara.

Izbacila bih pjesništvo jer ne znam što tu može doći

Izdvojeni članak

Maturanti odahnuli: Nije bilo Kiklopa, a smjernice su dozvoljavale slobodu u izražavanju

Maturantica III. gimnazije Split Marija Dragošević, također je zadovoljna okolnošću da se popis nije uopće mijenjao u odnosu na prošlu godinu.

– S jedne strane drago mi je što je popis isti kao i prošle godine jer nema tog faktora iznenađenja koji je bio prije, čini mi se 2 godine, kada je katalog bio uvelike izmijenjen i tada je stvorio poteškoće i profesorima i učenicima, a svi znamo kako je gradiva mnogo, a vremena malo. Upravo iz tog razloga smatram da se katalog treba izmjenjivati svake četiri godine pa da se učenici mogu posvetiti upravo tim djelima malo više, a ostalima manje i da ih u 4. srednje nema što iznenaditi, inventivna je u razmišljanju Marija, koja će polagati višu razinu Hrvatskog jezika.

Unatoč tome što joj je drago zbog činjenice da se popis nije mijenjao, rado bi s njega izbacila hrvatsko pjesništvo, budući da joj je malo nejasno što se sve može tražiti ako joj taj dio dođe kao predložak na eseju.

– Najradije bih izbacila hrvatsko pjesništvo. Nemam ništa protiv njih, izabrana imena veoma cijenim i volim njihova djela. Ali To su 4 pjesnika, a samim time gledam na to kao na 4 djela. Zbirke nisu navedene tako da bilo koja pjesma može doći, a pjesama u čitanci je jako malo. Smatram da je interpretiranje pjesama iznimno teško i subjektivno, a esej subjektivnost ne dopušta. Sam taj ispit je stresan, a razmišljanje ” što je pjesnik htio reći” još će dodatno taj stres pojačati. Umjesto toga, stavila bih Prokletu avliju Ive Andrića. Nisam je još pročitala , ali čula sam da je jako dobra!, za kraj govori Marija i iskreno priznaje da nije pročitala jedno od djela iz nižih razreda, a koje se nalazi na popisu za maturu.
Ako slučajno još uvijek niste pogledali popis lektira za državnu maturu, to možete učiniti na ovom linku.