Pretraga

Maturanti pisali esej na A razini Hrvatskog: ‘Jedva sam čekala da prođe 30 minuta i da se pokupim iz škole’

A- A+

Nakon što su u ponedjeljak pisali prvi dio ispita iz Hrvatskog na A razini, danas je preko 19 tisuća maturanata polagalo i esej. Ove godine bilo je zadano samo jedno polazno djelo, ulomak iz romana Povratak Filipa Latinovicza Miroslava Krleže. I dok su jedni s veseljem dočekali sve što nije pjesništvo, drugi su pomalo ogorčeni jer to djelo uopće nisu detaljno obradili na nastavi.

Foto: srednja.hr

Ukupno 160 minuta danas su imali maturanti za pisanje eseja iz Hrvatskog na A razini. Temeljem ulomka iz poznatog domaćeg romana Povratak Filipa Latinovicza, maturanti su morali napisati esej koji sadržava minimalno 400 riječi.

Bio je zadan ulomak iz Povratka Filipa Latinovicza

– Bio je zadan interpretativni esej, a djelo Povratak Filipa Latinovicza. Ulomak koji smo dobili je ulomak koji opisuje Filipovu patnju i zabrinutost što je došao Bobočkin prijatelj Kyriales. Smjernice su bile da opišemo poetiku djela, odnos Filipa i Kyrialesa na osnovu zadanog ulomka, usporedba Filipa s ostalim sličnim književnim likovima iz drugih djela. Nisam se baš nadao Filipu, ali bilo je sve u svemu okej i zadovoljan sam. Mislim da je ove godine bilo lakše, jer je prošle godine bio zadan usporedni esej a sada interpretativni koji je po meni lakši, ispričao nam je nakon pisanja Andrej, maturant Tehničke škole Slavonski Brod.

Za esej se, dodaje, pripremao čitanjem kratkih sadržaja i učenjem o problematici svakog djela te o razdoblju u kojemu su napisana djela. Kako je dobro napisao prvi dio ispita, čija su rješenja objavljena danas, očekuje da će iz Hrvatskog dobiti trojku ili četvorku.

Mnogi maturanti uoči ovog dijela ispita bili su pod velikim stresom, da se to vidjeti kroz njihove rasprave na društvenim mrežama. Pitamo Andreja zašto misli da je maturantima teško polagati esej.

– Zato što nam zadaju previše mogućih djela. Za svako se mi trebamo sjetiti i razdoblje, i obilježja razdoblja, i o piscu, i teško je to sve upamtiti za toliko lektira. Previše vremena oduzme i ne znaš što te čeka, smatra Andrej.

Izdvojeni članak
matura hrvatski

‘Biti ili ne biti’ student iduće godine: Objavljena rješenja više razine mature iz Hrvatskog

‘Jedva sam čekala da prođe tih 30 minuta i da se pokupim iz škole’

Zadani ulomak baš se i nije svidio Anđeli, maturantici Srednje škole Ivana Trnskoga u Hrvatskoj Kostajnici.

– Svi smo se opet razočarali i dosta nas nije očekivalo to djelo jer ga nismo baš ni radili, barem ne moj razred, bila bih sretnija da je bio Kiklop. NCVVO nam nikako nije prijatelj što se tiče ovogodišnje mature, kao što sam i zadnji put rekla, cijela školska godina nam je bila katastrofa, ima tako lijepih djela i mislim da nije nikome u cilju da ne znamo to djelo i da loše napišemo esej. Trebali su nam dati poznatija djela da ih što bolje onda i napišemo, smatra naša sugovornica.

Ipak, priznaje da se nije puno pripremala za ovaj dio ispita.

– Jedva sam čekala da prođe tih 30 minuta i da se pokupim iz škole. Moja je krivica jer se nisam toliko pripremala za eseje i djela, mislila sam da će biti pjesme, Antigona ili Hamlet, ali isto tako krivim i NCVVO jer nam sastave tako kompliciranu maturu koja nema veze s vezom. Pripremamo se cijelu godinu, velika djela, pisce, i na kraju nam sastave od toga svega baš djela koje pretpostavljam dosta nas ili ne zna ili smo zaboravili. Želim da ubuduće sastave mature kako treba i kako se do sad radilo. Nije u cilju da nas što manje prođe i da od nas prave sprdnju kako su ovogodišnji maturanti loše prošli. Kako su nas do sad iznenadili u utorak na Matematici ću ponijeti periodni sustav iz Kemije, jer se ne bih čudila da budu takvi zadatci, zaključuje Anđela.

‘Nakon pisanja osjećam skuhano’

Niki iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin draže je što se na ispitu pojavilo ovo nego neka druga djela.

– Pa recimo ovo mi je draže nego da dobijem pjesme ili Hamleta, Antigonu i slično. Očekivanja nisam baš neka imala, ali vodila sam se poveznicom ako je test bio teži, valjda bude esej lakši. Ponovno se nakon pisanja osjećam skuhano, ali sad već to nisu uvjeti u kojima jedna osoba može biti u učionici, a nas je bilo sedmero – dvoje profesora i petero učenika. Ako se već toliko forsira ta matura neka se osiguraju bar ljudski uvjeti. Pa esej kao esej nemam neko dijeljenje na teže lakše. Kako kome sjedne tema, kaže Nika.

Pisanje eseja nije vježbala, ali je naučila temeljne stvari o pojedinom djelu i autorima. Za prvi dio mature smatra da je loše osmišljen, ali se nada pozitivnoj ocjeni iz tog ispita.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Državna matura (@drzavna.matura)

Nekima se tema svidjela

Bea iz Glazbene škole u Varaždinu kaže kako joj esej nije bio težak jer je otpočetka preferirala Krležina djela.

– Naravno, nadala sam se Antigoni ili Hamletu, jer to su stvarno opširna djela o kojima se može puno pisati, no ne bunim se previše! Meni je, a i sigurna sam i drugima, najviše problema zadao Kyriales. Nisam se baš pripremila na to, zapamtila sam da je Kyriales zapravo Filipov alter ego i o tome sam napisala svega par redova, pa sam više pisala o Filipu i njegovoj depresiji koja je vidljiva iz polaznog teksta. Ipak, ove je godine ipak esej bio mrvicu lakši, moram priznati, smatra Bea.

Za esej se pripremala s drugim maturantima, najviše putem Discord grupe.

– Iz prve ruke znam koliko smo se mučili zapamtiti sve detalje o zadanim djelima jer smo jučer od pet do deset navečer ponavljali sve. Mislim da je najteži esej zato što se od nas očekuje visoka razina načitanosti, ali i emocionalna inteligencija. Za esej je potrebna snalažljivost, što našoj generaciji (i meni osobno) manjka. Neki jednostavno nisu dovoljno kreativni, što je u redu, jer smo svi mi različiti i dobro nam idu različite stvari, kaže nam Bea.

Uvjerena je, dodaje, kako je skupila dovoljno bodova na prvom dijelu ispita, koji joj je bio ‘škakljiv’ unatoč tome što se svakodnevno pripremala za ispit.

Zadovoljna je nakon pisanja eseja i Paula, maturantica matematičke gimnazije u Osijeku.

– Nije moglo proći bolje, tu smo lektiru najviše radili u školi i to je jedna od tri koju sam priredila za ispit, tako da sam prezadovoljna. Završila sam za sat i pol, a pripremala sam se tako što sam pročitala kratki sadržaj. Smatram da je maturantima teško pisati esej vjerojatno zato što ne čitaju i boje se da se neće uspjeti snaći u tom polaznom tekstu, kaže nam Paula.

Mišljenja je i da će na Hrvatskom ostvariti oko 85% te ako ne dobije peticu, očekuje čvrstu četvorku.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.