Pretraga

Maturanti podvojeni oko težine A razine Hrvatskog: U jednom se pitanju našao tipfeler, a pomutnju unijela i rijeka Loire

A- A+

Velik broj maturanata danas je pisao svoj prvi ispit ovogodišnje mature, test iz Hrvatskog jezika i književnosti. Ovaj ispit na višoj je razini trajao 100 minuta, sastoji se od 80 zadataka, a prijavilo ga je ukupno 22.519 pristupnika. Kako nam je otkrilo šestero maturanata iz različitih krajeva Hrvatske, vremena za rješavanje bilo je sasvim dovoljno, ali podvojeni su oko težine ispita. Ipak, sve je  njih zabavio tipfeler u jednom od zadataka, posebice zato što je riječ o ispitu iz Hrvatskog jezika. Pomutnju je unijelo i pitanje u kojemu se našla rijeka Loire i tvrđava.

Foto: srednja.hr

Za razliku od prethodnih godina, na ovogodišnjoj se maturi iz Hrvatskog najprije pisao test iz jezika i književnosti, a  tek sutra maturante očekuje esej. Šestero maturanata iz različitih krajeva Hrvatske, koji su pristupili višoj razini, ispričalo nam je svoje dojmove s tog ispita.

Tipfeler u zadatku ispita na maturi iz Hrvatskog

Izdvojeni članak

Fjodor Mihajlovič Dostojevski – Zločin i kazna

– Ma evo iskreno, bilo je i boljih susreta s Hrvatskim jezikom. Osjećam se izmoreno iako sam pisala ispit jedva 40 minuta, kaže nam Ana, učenica Pazinskog kolegija – klasične gimnazije.

Dodaje, problem su joj stvarali zadaci čitanja jer su ju uspavljivali i bili joj poprilično nejasni, budući da nije odrasla u Hrvatskoj.

– Mučio me zadatak u kojem sam vidjela ime gospodina Ranka Marinkovića. Smučilo mi se, a nisam ni pročitala ni pola još, kaže Ana, kojoj je posebice bio problematičan dio iz jezika i gramatike.

Ana se nada se ocjeni dovoljan, budući da se za ovaj ispit nije pripremala, a planira upisati Pravni fakultet u Heidelbergu u Njemačkoj. I ona je, baš kao i njen vršnjak Lukas iz Srednje škole Mate Blažine Labin, primijetila tipfeler u jednom od pitanja. Naime, umjesto ‘sljedeća rečenica’, pisalo je ‘sjedeća rečenica’.

– Ispit je prošao super, isto tako se i osjećam zato što mislim da sam riješio za prolaznu ocjenu, a to mi je dovoljno za fakultete koje želim upisati, kaže nam Lukas koji nije gledao prošlogodišnje ispite pa ne može procijeniti je li ovogodišnja bila teža ili lakša.

Imao je u srednjoj školi izvrsnu profesoricu, kaže, pa mu pripreme uz pomoć prijašnjih ispita nisu bile potrebne.

– Ni jedan zadatak me nije mučio konkretno, ali cijeli onaj dio nakon tekstova je bio malo zaguljen… Pripremao sam se dubokim snom, a očekujem solidnu trojku, kaže nam Lukas koji planira upisati FER.

‘Pogodila sam većinu stvari koje nisam znala’

Izdvojeni članak

Komentar maturantice ususret eseju iz Hrvatskoga jezika: Krv, znoj i suze ili nepotreban bauk?

Petra iz Gimnazije Frane Pertića u Zadru, pogledala je prošlogodišnje ispite prilikom pripreme i smatra da je ispit bio iste težine kao prošlogodišnji, ali nešto lakši u odnosu na mature iz Hrvatskog od prije dvije do tri godine.

– Ispit je prošao dobro i sretna sam jer sam pogodila većinu stvari koje nisam znala. Nema posebnih zadataka koji su me mučili. Jedino sam imala dileme u zadatcima na razumijevanje, ali nikakve prevelike samo se trebalo skoncentrirati. Pripremala sam se dva dana prije i očekujem ocjenu 3 ili 4, kaže nam Petra koja planira upisati Građevinski fakultet u Zagrebu.

Splićanin Tonči, učenik V.gimnazije ‘Vladimir Nazor’, očekivao je teži ispit iz Hrvatskog jezika.

– Suprotno mojim očekivanjima, Hrvatski je bio dosta lagan. Međutim, zadatci s polaznim tekstovima iziskivali su dosta razmišljanja, a samim tim oduzeli su mi i previše vremena. Najgori mi je polazni tekst bio Gargantua pisca Françoisa Rabelaisa na kojem sam se zbog nejasnoća u potrazi za ‘životinjama’ zadržao više od 15 minuta, kaže nam Tonči.

Maturantima problem stvaralo čitanje s razumijevanjem u geografskom pitanju

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Objavljen popis svih lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Za razliku od Petre i Tončija, Mateju iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek ispit je prošao loše.

– Gledao sam prošlogodišnje ispite i riješio od prošle godine koji je glasio kao najteži do tada i bio sam zadovoljan rezultatima na tom ‘najtežem’. Ova godina je bila barem par puta teža, jednom riječju čisto iživljavanje nad maturantima. Problem je što za dosta toga nikad nisam ni čuo, ali nisu čuli ni drugi maturanti, kaže nam Matej.

Kao primjer pitanja koje mu je pravilo probleme navodi ono u kojemu je bila ponuđena rečenica u manifestu, a učenici su morali otkriti koji je od ponuđenih autora napisao tu rečenicu.

– Očekuju da smo pročitali svaki manifest i da znamo tko je što napisao točno u svom manifestu, kaže Matej.

Osim ovog pitanja, dio maturanata bio je zbunjen i jednim zdravorazumskim. Naime, pitanje je glasilo ‘ako se Loire nalazi sa sjeverne strane tvrđave, na kojoj je strani tvrđava?’, a riječ je očito o čitanju s razumijevanjem i logičkom zaključivanju.

‘Razumijem potrebu za težim ispitom, ali volio bi im poručiti da se stave u kožu srednjoškolaca’

Izdvojeni članak

[VIDEO] Video sažetak ‘Kiklop’ olakšava pisanje eseja na državnoj maturi

Matej dodaje, vremena za odgovaranje bilo je sasvim dovoljno, a u najboljem slučaju dobit će ocjenu dobar.

– Čuo sam da su novi sastavljači napravili ispit i razumijem potrebu za težim ispitom, ali volio bi im poručiti da samo se stave u kožu srednjoškolaca koji uz taj ispit pišu i neke druge, što oni očito zanemare, kaže Matej.

Da je ispit bio teži u odnosu na prošle godine, smatra i Domagoj iz zagrebačke XVI. gimnazije.

– Zadaci iz književnosti su bili malo zahtjevniji po mojem mišljenju jer su neki ponuđeni odgovori bili slični, dok je gramatika možda bila malo lakša. Nisam bio sto posto siguran je li Charles Baudelaire napisao Suglasja, ali točno sam odgovorio. Od polaznih teksta teško mi je bilo analizirati pjesmu Ivana Bunića Vučića, a od gramatike odrediti rječotvornu osnova riječi sustanar, kaže nam Domagoj koji je za ispit imao dovoljno vremena pa je čak nekoliko puta uspio i provjeriti sve svoje odgovore.

Pripremao se rješavajući prijašnje mature i jučer je ponovio jezik i djela kojih se manje sjećao, a iako mu je ispit bio težak, Domagoj očekuje četvorku ili peticu.

Svi naši sugovornici kažu kako u njihovoj školi nije bilo neregularnosti te im je ispit iz Hrvatskog prošao bez ikakvih izgreda.

Dojmove maturanata s osnovne razine Hrvatskog jezika pročitajte ovdje.
______________________________________________________________________
Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.