Pretraga

‘Maturanti Popravljači’- bit će mjesta i na jesenskom roku

A- A+

Prema članku 16. Pravilnika o polaganju državne mature, ‘Pravo pristupa polaganju državne mature, odnosno ispita državne mature imaju učenici, odnosno pristupnici koji su s uspjehom završili završni razred na kraju nastavne godine’, što znači da oko 2000 maturanata koji imaju zaključenu negativnu ocjenu, moraju čekati jesenski rok da bi maturirali.

srednja.hr

Maturanti koji su na kraju nastave imali zaključene do dvije negativne ocjene neće moći pristupiti ljetnom roku državne mature.

Članak 16. Pravilnika o polaganju državne mature kaže:

‘Pravo pristupa polaganju državne mature, odnosno ispita državne mature imaju učenici, odnosno pristupnici koji su s uspjehom završili završni razred na kraju nastavne godine’

Umjesto mature, ti će učenici pohađati produženu nastavu, što je novina u odnosu na prijašnju praksu popravnih. Posljedično, isti se neće moći ovo ljeto upisati na fakultete, nego moraju čekati jesenski rok.

Kao podsjetnik da nije sve izgubljeno, donosimo vam prošlogodišnje stanje broja slobodnih mjesta na dva najveća sveučilišta, zagrebačko i splitsko.

Izdvojeni članak

Maturant koji najbolje riješi Matematiku A razine dobit će 33.500 kuna!

U Zagrebu bilo 1383 slobodna indeksa

Nakon prošlogodišnjeg ljetnog roka, na zagrebačkom Sveučilištu preostalo je ukupno, redovni i izvanredni, 1383 mjesta.

U prirodoslovnom području, na Prirodoslovno- matematičkom fakultetu, ostala su čak 83 upisna mjesta, najvećim dijelom za nastavničke studije (matematika i fizika, fizika, fizika i informatika, fizika i kemija, fizika i tehnika).

Što se tiče tehničkog područja, ostalo je 422 slobodnih mjesta, najviše na Tekstilno-tehnološkom fakultetu (168), Grafičkom fakultetu (64), Prometnom fakultetu (104) te Metalurškom fakultetu (33), i to većinom na stručnim studijima. Na ponekim fakultetima iz tehničkog područja preostao je manji broj slobodnih mjesta po različitim studijskim programima (FKIT, FSB, RGNF, Geodetski fakultet, Geotehnički fakultet).

Biomedicinsko područje bilo je uglavnom popunjeno, pa je za jesenski rok ostalo tek 27 mjesta, i to kao posljedica nepopunjene upisne kvote za strance.

Što se tiče biotehničkog područja, slobodnih mjesta je ostalo na nekoliko studija Agronomskog fakulteta (21), a 55 upisnih mjesta bilo je i na Šumarskom fakultetu.

Društveno područje također je imalo nešto nepopunjenih indeksa – 87 mjesta na studijima Ekonomskog fakulteta, 69 mjesta na studijima Fakulteta organizacije i informatike, 119 mjesta na stručnim izvanrednim studijima Kineziološkog fakulteta, 117 mjesta ostalo je na studijima Pravnog fakulteta te 20 njih na Fakultetu političkih znanosti.

Unutar humanističkog područja, 82 slobodna mjesta bilo je na studijima Filozofskog fakulteta te 46 mjesta na Hrvatskim studijima. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu preostalo je 146 mjesta za jesenski upisni rok.

U umjetničkom području na akademijama za jesenski rok preostalo je 89 slobodnih mjesta po različitim studijima.

Izdvojeni članak

[VIJEST U BROJCI] Evo koliko je učenika palo obvezne predmete na državnoj maturi

U Splitu 929 bilo praznih mjesta

Što se tiče splitskog Sveučilišta, tamo je slobodnih mjesta bilo 929.

U prirodoslovnom području ostalo ih je čak 106 na tamošnjem PFM- u, većinom Matematici i informatici te na Fizici i informatici (po 21 slobodno mjesto), na Inženjerskoj fizici i Termodinamici i mehanici 20 te na Fizici 17.

Od društvenih fakulteta, Ekonomskim je imao 83 mjesta, a Pravo 116, ali 5 za strance i 111 za izvanredne.

U humanističkom je području bilo je 7 mjesta na Filozofskom i 4 na Katoličko- bogoslovnom.

Što se tiče tehničkog područja, Pomorski je imao 76 mjesta, FESB 31, Kemijsko- tehnološki 9.

Na Umjetničkoj akademiji bila su slobodna 34 mjesta.

Što se tiče preddiplomskih stručnih studija, za jesenski su rok ostala rezervirana ukupno 462 mjesta, a od toga je 91 na sveučilišnim studijima, a 371 na izvanrednim studijima. Najviše ih je na Upravnom studiju Pravnog fakulteta (25 redovnih i 142 izvanredna), zatim na raznim smjerovima Sveučilišnog odjela za stručne studije (142), te 100 mjesta na izvanrednom stručnom studiju Kineziologije.