Pretraga

Mrak novost: Splitskim fakultetima od sada možete ‘prošetati’ bez da ustanete sa stolice u svojoj sobi

A- A+

Smotre sveučilišta najbolja su prilika da se budući studenti upoznaju s mogućnostima oko nastavka obrazovanja. Na takvim su događajima predstavljene sastavnice sveučilišta i sve mogućnosti koje pružaju, kao i ostalo važni aspekti studentskog života, poput smještaja u domovima i studentske prehrane. Kako velik broj maturanata nema mogućnosti doći do Splita, drugo najveće sveučilište u državi odlučilo se organizirati nešto drugačiju, virtualnu Smotru, putem koje informacije o budućem studiju možete dobiti bez da izađete iz vlastite sobe.

Screenshot: YouTube

Prošloga je tjedna Sveučilište u Splitu predstavilo svoju Virtualnu Smotru, centralnu mrežnu stranicu smotra.unist.hr. Ondje zainteresirani mogu pronaći mogu pronaći informacije o svim sastavnicama, svakom pojedinačnom studijskom programu te ostalim sadržajima koji se nude budućim studentima. Osim toga, na stranici Virtualna Smotra postoji i mogućnost 3D pregleda zgrade pojedinih fakulteta, tako da, kada jednom upišete faks, pronalazak dvorana i laboratorija više neće predstavljati problem. Ova stranica izrađena je u okviru studentskog projekta financiranog iz natječajnih sredstava ostvarenih iz upisnina studenata.

Izdvojeni članak

[FOTO] Bolidi, kosturi, roboti i štošta drugo privukli brojne zainteresirane na Smotru Sveučilišta u zagrebački SC

– Prepoznavši potrebu maturanata da im informacije budu stalno dostupne i na dohvat klikom miša, odlučili smo se umjesto klasične smotre na virtualnu, koja ima sve navedene pogodnosti. Ponosni smo jer je ovo studentski projekt koji na najbolji način pokazuje kako uz minimalna sredstva i studentsku inovativnost kreativne ideje postaju trajne vrijednosti, kazao je na predstavljanju projekta rektor Šimun Anđelinović.

Ono što je posebno zanimljivo, što je i rektor istaknuo, jest da je Virtualna Smotra projekt kojega su osmislili studenti. Ivan Žižić, idejni začetnik projekta kazao je kako su se vodili vizijom da maturant može, uz sve informacije koje su i dosad nuđene na klasičnoj smotri, prošetati iz svog doma klikom miša po predavaonicama, laboratorijima, menzama i osjetiti kako je to biti student Sveučilišta u Splitu.

– Da je upravo to ono što maturanti žele pokazala je i anketa koju su studenti proveli među 500 potencijalnih brucoša. Kad sam bio pred odlukom što upisati, nisam bio u mogućnosti doći na smotru u Split jer sam morao, obzirom da sam rodom iz Hercegovine, izostati dva dana iz škole. Zato mislim da je ideja centralnog weba s multimedijalnim sadržajem upravo ono što može pomoći maturantima pri odabiru studijskog programa, riječi su Matea Marušića, nositelj II. faze projekta.

Screenshot: smotra.unist.hr

Napomenimo za kraj i kako je prilikom predstavljanja ovoga projekta rektor Anđelinović najavio kako je u pripremi i projekt virtualnih repeticija. Taj projekt maturantima će nuditi pomoć usavršavanja znanja, za početak iz matematike, hrvatskog i engleskog jezika, a zatim i ostalih predmeta. Ukoliko vas zanima što sve nudi Sveučilište u Splitu i želite ‘prošetati’ pojedinim fakultetima, kliknite na ovu poveznicu.