Pretraga

Na Geografiji jednog maturanta zbunile rijeke i reljef: ‘Za neke stvari sam prvi put čula’

Nakon Psihologije danas je i oko 300 pristupnika u popodnevnim satima pisalo maturu iz Geografije. Najteži zadaci, otkrivaju oni koji su pisali ovaj ispit, bili su oni gdje je trebalo esejski odgovoriti na postavljeno pitanje. Jedan maturant kao najteži zadatak izdvojio je onaj s iskorištenosti rijeka, dok je maturantica priznala da je na kratkim odgovorima prvi put čula za neke stvari.

papir s mature i globus geografski

Foto: srednja.hr | Pexels

Nakon Baby Lasagne na Psihologiji maturanti su danas pisali i ispit iz Geografije. Toj je maturi pristupilo oko 300 kandidata, a imali su 90 minuta da riješe 42 zadatka. Da je vrijeme pisanja prekratko smatra maturant Josip iz Prve ekonomske škole Zagreb.

– Mislim kako treba produžiti vrijeme s 90 na barem 120 minuta. Rješavao sam prijašnje mature i sada je to bilo dosta slično ranijim ispitima. Najteži su mi bili esejski odgovori jer sam pokušao što bolje odgovoriti, oni naime nose najviše bodova. Sva pitanja su bila jednostavna, ali na nekima je potrebno malo razmišljanja o vremenu i prostoru, započeo je Josip.

Maturantica prvi put čula za neke stvari, maturanta mučile rijeke

Za maturu iz Geografije pripremao se otkako je završila nastava, a već sutra piše i maturu iz Povijesti. Za pripremu mu je najviše pomoglo znanje s natjecanja na koja je išao. Josip planira upisati studij geografije i povijesti. Studij Geografije na PMF-u maturantici Evi koja je pisala ispit na trećem je mjestu ljestvice, više bi voljela upisati španjolski na Filozofskom u Zagrebu.

– Ispit nije bio niti težak, niti lagan. Najteži dio su mi bila pitanja s kratkim odgovorom. Za neke stvari sam prvi put čula. No u cjelini ovogodišnja matura je bila puno lakša nego prijašnje. Pripremala sam se sama doma preko prezentacija te sam išla na pripreme u školu. Pisala sam državne mature iz Španjolskog, Francuskog i Engleskog jezika, danas iz Geografije i još su mi ostali Sociologija, Hrvatski jezik i Matematika, otkrila je Eva iz Gimnazije Pula.

Konkretnog zadatka koji je zadavao probleme prisjetio se Marul iz Prve riječke hrvatske gimnazije. Kazao nam je da se u maturi pojavilo pitanje koja rijeka Hrvatske ima najmanju relativnu iskorištenost. Maturanti su dobili podatak za pet rijeka, a onda su morali izračunati točan odgovor.

– Ja sam stavio Kupa, ali mislim da je mogla biti i Sava zato što je ona jako neiskorištena po nekom indeksu. Ispit mi je prošao glatko te mi se čini laganiji nego prošlih godina. Bilo je dosta logičnih pitanja na koja se moglo odgovoriti pomoću grafa. Najteži dio ispita je bio definitivno na nadopunjavanje zato što su bili neki zadatci u kojima se treba detaljnije opisati nastanak određenog reljefa, naveo je Marul.

Izdvojeni članak

Maturanti se žalili da je Engleski težak, a očekivanja oko ocjena su visoka: Evo što kažu u anketi

‘Jedan je kolega izjavio da maturu piše samo zato jer se dogovorio da pije nakon svake’

Marul planira upisati geografiju na PMF-u, a za maturu se pripremao tako što je prolazio prošle ispite i udžbenike. Na maturi još piše Povijest, Sociologiju, višu Matematiku i Hrvatski. Iako na maturu u njegovoj školi nitko nije kasnio, opisao je jednu situaciju za vrijeme ispita.

– Jedan je kolega izjavio da maturu piše samo zato jer se dogovorio da pije nakon svake pa mu je to bila isprika da piše što više. Predao je nakon pola sata otprilike, rekao nam je Marul.

Kali, maturantici opće gimnazije u Srednjoj školi Krapina, ispit nije bio težak. No, priznaje da nije mnogo učila pa je napisala ono što je znala. I njoj su najteži zadaci bili na esejskom dijelu.

– Incidenata nije ni moglo biti zbog male količine učenika koji su pisali ovu maturu. Za pripremu sam samo brzinski prošla neke materijale do kojih sam uspjela doći jer mi taj ispit nije toliko važan. Pisala sam Engleski višu razinu i nadam se petici iako je ispit bio puno teži nego prošlih godina, Psihologija je bila okej, a još pišem samo Hrvatski i nižu razinu Matematike. Planiram upisati Hrvatske studije, zaključila je Kala.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.