Pretraga

Na maturi se bira deset fakulteta, a predprijave nemaju važnost

A- A+

Za državnu maturu u ovoj školskoj godini objavljen je vodič kroz sve ispite. Na prvim stranicama postoji vremenik ispita u kojem su datumi, vrijeme i trajanje svih ispita u ljetnom roku.

Osim toga, može se pročitati što se očekuje od svakog ispita na maturi, te koliko je potrebno znati da bi se zadovoljio određeni ispit mature.

Predprijave nisu konačne, a svatko može staviti 10 fakulteta

Prijave za fakultete startat će krajem studenog ili početkom prosinca na stranicama Postani studenta. Dotada traju predprijave putem orijentacijskog lista u školama. Međutim, prioriteti koje maturanti navedu u predprijavi ne ovise o onome što će zaista prijavljivati.

– Predprijave su orijentacijski vodič, podaci ne ulaze u sustav i nisu presudni. Imaju statističko značenje, objasnili su nam u službi Postani studenta.

Unatoč informacijama koje su maturanti dobivali ovih dana, potvrđeno je da će se svaki maturant moći prijaviti na deset fakulteta. Osim glavnih predmeta, postoje određeni izborni predmeti koje kandidat mora položiti obzirom na željeni fakultet. Koji su to izborni predmeti, možete pogledati u ovoj bazi podataka.

Izdvojeni članak

Važni datumi – ljetni rok 2012./2013.

Prioriteti fakulteta će se moći mjenjati i nakon rezultata mature

Dobivali smo upite o tome hoće li se moći mijenjati izbor prioriteta fakulteta i nakon rezultata mature. Potvrđeno je da će to ostati jednako kao i na zadnjem roku.
Naprimjer, objava rezultata mature jesenskog roka 2011./2012. je bila 20. rujna, a kandidati su svoje prioritete mogli mjenjati do 21. rujna.

Tako im ostaje par sati da se sigurno odluče što bi voljeli studirati prvo, što drugo i tako dalje. Konačne rang liste ove godine bile su objavljene 21. rujna i nakon toga nijedan kandidat više nije mogao intervenirati u svoju listu priroriteta.

Svi datumi oko mature i detaljni podaci bit će objavljeni u Brošuri o maturi. Taj dokument će ugledati svjetlo dana drugom polovicom studenoga.