Pretraga

NCVVO: Financijsku štetu za ponavljanje mature platit će krivac za propust

A- A+

Veliki propust na državnoj se maturi u ponedjeljak dogodio u Obrtnoj tehničkoj školi Split, kada su maturantima na Hrvatskom umjesto ispitnih knjižica s esejima podijeljene ispitne knjižice sa zadacima iz jezika i književnosti. Zbog toga što je dio maturanata bio u prilici vidjeti pitanja, drugi dio koji se trebao pisati jučer, pomaknut na 28. lipnja u 14 sati, a o svemu se za pojedine medije konačno očitovao i vidno potreseni ravnatelj škole, Renato Žuvela. Ispričao svim oštećenima, a iz NCVVO-a poručuju da će štetu ovoga puta platiti krivac, a ne država.

Screenshot: YouTube

Izdvojeni članak

Odgođena sutrašnja državna matura iz Hrvatskog zbog propusta u jednoj splitskoj školi

Iako na je kutijama s ispitnim materijalom jasno istaknuto koje sadrže ispit i koje esej, a isto piše i na vrećicama s materijalom, nekako je uspjelo doći do pogreške u Obrtnoj tehničkoj školi Split, unatoč činjenici da je materijale prije podijele učenicima moralo pregledati više članova Školskog ispitnog povjerenstva. 

Vidno potreseni ravnatelj škole, ujedno i predsjednik školskog ispitnog povjerenstva, Renato Žuvela, zbog nastale se pogreške ispričao svim oštećenima. 

– Ja se ovim putem ispričavam svim sudionicima državne mature, od učenika, roditelja, profesora, Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje sa svojim vrijednim djelatnicima, rekao je ravnatelj Žuvela za HRT. 

Svjestan je kako se takve greške se ne bi smjele događati, ali su se nažalost dogodile. Kako je rekao za Slobodnadalmacija.hr, svjesni su posljedica koje sa sobom povlači ova greška.

Izdvojeni članak

Sedam članova Školskog ispitnog povjerenstva moralo je prije početka eseja vidjeti vrećice s materijalima

– U našoj školi tek ih je 12 pisalo ispit, no nakon što je prvi otvorio kuvertu i povikao da ima krivi test, znali smo da nema natrag. Odmah smo sve prijavili Centru i postupili prema proceduri. Učenici su dobili prave materijale s par minuta zakašnjenja. Ispitna koordinatorica prilično je potresena zbog svega. Srećom, djeca nisu oštećena za ispit iz eseja, kazao je za Slobodnadalmacija.hr ravnatelj Žuvela. 

Potresena je i ispitna koordinatorica škole, a njen zamjenik, Milivoj Kalebić, također priznaje pogrešku. 

– Za Hrvatski su nam stigle četiri kutije, dvije za esej, dvije za test. U cijeloj priči, dogodilo se da je netko donio u učionicu krivu kutiju. Nismo mogli vjerovati da se to dogodilo, ali, nažalost, nema opravdanja. Žao mi je što će ravnatelj biti glavna meta, iako nije fizički nije bio zadužen za kutije, rekao je Kalebić za Slobodnadalmacija.hr. 

Šteta koja je nastala odgađanjem drugog dijela mature iz Hrvatskog procjenjuje se na više stotina tisuća kuna, jer se novi ispiti za otprilike 33 tisuće maturanata ponovno moraju tiskati, pakirati i poštom dostaviti u škole diljem Hrvatske. Kada se ustvrdi tko je krivac za ovaj propust u Obrtnoj tehničkoj školi Split, poručuju iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, upravo će ta osoba snositi financijsku štetu i odgovornost.

Podsjećamo, kada su pred dvije godine ukradeni primjerci eseja u Puli, troškovi su iznotili 111.026,40 kuna, a detaljnije o tome za što su ta sredstva bila namijenjena, pročitajte ovdje.

NCVVO: Financijsku štetu za ponavljanje mature platit će krivac za propust
Share via
Copy link
Powered by Social Snap