Pretraga

Sedam članova Školskog ispitnog povjerenstva moralo je prije početka eseja vidjeti vrećice s materijalima

A- A+

U Obrtno tehničkoj školi u Splitu za vrijeme jučerašnjeg pisanja eseja iz Hrvatskog jezika, došlo je do velikog propusta. Učenicima su podijeljene, umjesto vrećice s esejskim dijelom ispita, vrećice s ispitnom knjižicom, odnosno testnim dijelom koji se trebao pisati danas. Kako je dio maturanata vidio pitanja, čitav ispit je kompromitiran te odgođen za 28. lipnja u 14 sati i to za sve maturante u državi. Još je nepoznato kako je do te greške došlo, te tko je kriv za ovaj propust s obzirom na detaljno propisanu proceduru prije samog pisanja ispita. Kako ta procedura izgleda, od trenutka kada su ispiti dostavljeni u školu, do trenutka kada ih maturanti kreću pisati, detaljno nam je objasnila ravnateljica Prve gimnazije Varaždin, ujedno i predsjednica Školskog ispitnog povjerenstva, Janja Banić. Kako tvrdi, sedam je članova Školskog ispitnog povjerenstva prije početka ispita moralo vidjeti vrećice s materijalima.

Screenshot;YouTube

Za početak, valja razjasniti kako svaka škola ima Školsko ispitno povjerenstvo (ŠIP), a predsjednik tog povjerenstva je sam ravnatelj ili ravnateljica škole. Kako nam je objasnila ravnateljica Prve gimnazije Varaždin, Janja Banić, Ispitno povjerenstvo ima sedam članova: ravnatelj kao predsjednik, ispitni koordinator za državnu maturu, te petero nastavnika iz reda nastavnog osoblja. 

Zadaća Ispitnog povjerenstva regulirana je Pravilnikom o pripremi, organizaciji i provedbi ispita državne mature, pa se tako ono brine o ispravnom provođenju mature, od zaprimanja ispita, ali i svih pripremnih radnji vezanih uz to: pravodobne prijave ispita maturanata, suglasnosti na promjene predmeta koje su učenici prijavili, organizaciju dežurstava nastavnika na ispitima, informiranje maturanata i svih djelatnika škole, organizaciju prostorija koje se koriste za pisanje itd, objašnjava nam ravnateljica Banić. Dodaje kako su članovi Ispitnog povjerenstva u školi su tijekom svih ispita mature kako bi pravovremeno reagirali u slučaju potrebe i bili na vezi (koordinator) s NCVVO-om, ako dođe do problema.

Izdvojeni članak

Odgođena sutrašnja državna matura iz Hrvatskog zbog propusta u jednoj splitskoj školi

‘Svih sedam članova Ispitnog povjerenstva vidi pročitati što piše velikim slovima na vrećicama’

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja ispite šalje u škole poštom. 

– Kod zaprimanja ispita prisutni su načelno svi članovi Ispitnog povjerenstva u školi. Kada se ispiti zaprime od poštara (najčešće ispiti za sljedećih nekoliko dana, o tome informacije uvijek prima na vrijeme ispitni koordinator), skeniraju se barkodovi i spremaju se u sef u kojem čekaju provedbu ispita. To sve isto radi isključivo Ispitno povjerenstvo. Nitko drugi nema pristup materijalima niti prije ispita niti nakon. Ove smo godine imali i kontrolu kod preuzimanja prve ‘ture’ ispita i sve je prošlo u redu, budući da pazimo kako baratamo ispitima, kaže nam ravnateljica Banić. 

Dan prije samog ispita pregledavaju se i uređuju ispitne prostorije.
Kada dođe dan ispita, procedura je ista za sve ispite, bez obzira na to radi li se o ispitima koje je prijavio već ili manji broj maturanata. Prije početka jutarnjeg ispita, čije je standardno vrijeme početka 9 sati, sastaje se Školsko ispitno povjerenstvo i to u 7:30 sati. 

– Školsko ispitno povjerenstvo okuplja se u posebnoj prostoriji, priprema ispitne vrećice, naravno, bez otvaranja jer otvaraju tek učenici. Potom članovi ŠIP-a slažu po kutijama za svaku prostoriju iz sefa materijale koji su u tom terminu potrebni – napomena: svih sedam članova ŠIP-a vidi pročitati što piše izvana na vrećicama (znaju koji je ispit, to piše poprilično velikim slovima), kao i dežurni nastavnici i učenici prije nego uopće dođu u fazu kada ih nakon 9 sati otvaraju prema uputama voditelja prostorije – ako toliko ljudi ne vidi da je pogrešan ispit izvana napisan prije otvaranja vrećice, onda stvarno ne znam što bih rekla, kaže nam Banić.

Izdvojeni članak

Poznat datum pisanja drugog dijela državne mature iz Hrvatskog jezika

Još uvijek nepoznato kako je došlo do propusta u Obrtno tehničkoj školi Split 

Nakon ovog postupka, u 7:50 počinje novi sastanak, ovoga puta s nastavnicima koji su dežurni u ispitnim prostorijama, a na kojemu im ispitni koordinator daje upute.

– Oko 8.05 dežurni nastavnici preuzimaju kutije i u njima sve potrebne materijale (osim ispitnih materijala to su rezervne olovke, kalkulatore, u slučaju da nekom učeniku zatreba), svatko za svoju prostoriju u kojoj dežura, te odlaze u prostorije, objašnjava Banić. 

Sljedećih pola sata vrši se dodatan pregled prostorija, stavljaju se obavijesti prema pravilima na vrata, pripremaju materijali i slažu po klupama. U 8.40 učenici počinju ulaziti u prostorije, slijedi identifikacija učenika na ulazu te davanje uputa kada svi uđu u prostoriju, a točno u 9 kreće ispit. 

– Dalje sve ide prema uputama koje se doslovno, s materijala NCVVO-a, čitaju učenicima bez osobnih interpretacija. Nakon završetka ispita dežurni nastavnici preuzimaju sve materijale od učenika i dolaze ih predati Školskom ispitnom povjerenstvu u za to predviđenu prostoriju, poštar kasnije sve preuzima i nosi u NCVVO. Do preuzimanja, Školsko ispitno povjerenstvo brine o tome da materijali budu u sefu, na sigurnom i čeka preuzimanje. U svakoj prostoriji dežuraju dva nastavnika od kojih je jedan voditelj prostorije i čita sve upute. Na hodnicima također dežuraju nastavnici koji su zaduženi za osiguranje reda i mira, te ostale zadatke s učenicima koji kasne ili ranije završavaju ispite (prate ih do izlaza iz škole), zaključuje ravnateljica Banić. 

Kada su ispiti u poslijepodnevnom terminu procedura je ista, samo što je sastanak Školskog ispitnog povjerenstva u 12.30, a s dežurnim nastavnicima u 12.50, dok ispiti počinju u 14 sati. 

Kako je onda nakon ovako detaljno propisane procedure došlo do propusta u Obrtno tehničkoj školi Split te kako niti jedan član Školskog ispitnog povjerenstva nije uvidio grešku prije podijele ispita, još uvijek ostaje nejasno. Školu smo jučer kontaktirali kada nam je ravnatelj Renato Žuvela potvrdio da je do propusta došlo upravo u toj školi, te kako je sada na sastanku i ne može nam ništa više reći. Nakon toga, jučer smo u više navrata kontaktirali školu, kao i danas, ali do ravnatelja nismo mogli doći.