Pretraga

NCVVO objavio rješenja iz Matematike: provjerite koliko imate točnih

A- A+

Gotovo 38 tisuća pristupnika ove godine prijavilo je maturu iz obaveznog predmeta Matematika. Kao i na svim obaveznim predmetima i na ovom su kandidati slobodni birati hoće li polagati višu ili osnovnu razinu. Veći broj pristupnika, njih gotovo 25 tisuća tako je odabralo nižu razinu. Danas su objavljena rješenja zadataka koji su se našli na ovogodišnjem ispitu.

Ispit iz Matematike na osnovnoj razini sadržavao je 28 zadataka podijeljenih prema tipovima u dvije cjeline. Tako pristupnik mora točno riješiti 16 zadataka višestrukog izbora da bi dobio maksimalnih 20 bodova te 12 zadataka kratkog odgovora da bi ostvario također 20 bodova. Ukupno, dakle, moguće je na osnovnoj razini ostvariti maksimalno 40 bodova.

Na višoj razini ukupno je 30 zadataka koji su podijeljeni u tri cjeline. Od toga je 15 zadataka višestrukog izbora koji se moraju riješiti točno za maksimalnih 20 bodova. Zadataka kratkog odgovora ima 13, a u toj cjelini najviše se može ostvariti 26 bodova. Posljednju cjelinu više razine čine zadaci produženog odgovora kojih je dva, a točno riješeni zajedno nose 14 bodova. Na ovoj je razini moguće ukupno ostvariti 60 bodova.

Nakon riješenog ispita, maturanti koji su pisali obje razine kazali su nam kako su uglavnom zadovoljni riješenim ispitom, a naša anketa pokazala je kako većina njih očekuje četvorku.
Jeste li vi blizu te ocjene te koliko ste zadataka točno riješili možete provjeriti u dokumentima u nastavku.

Pitanja i rješenja ispita na višoj razini (A)

MAT A razina pitanja

MAT A List S Odgovorima

MAT A razina Ključ Za Odgovore

Pitanja i rješenja ispita na osnovnoj razini (B)

MAT B razina pitanja

MATB List S Odgovorima

MATB Ključ Za Odgovore

Pogledajte ostala rješenja s ovogodišnje Državne mature:

Biologija

Vjeronauk

Likovna umjetnost

Geografija

Psihologija

Informatika

Fizika

Logika

Kemija

Hrvatski jezik

Etika

Talijanski i Latinski jezik

Engleski jezik