Pretraga

Neki nastavnici su odlučili: Ocjenu iz probne mature uzet će u obzir pri zaključivanju

A- A+

U tijeku je probna matura, a ona se provodi jer su ispiti ove godine sastavljeni prema novim kurikulumima. Ispiti probne mature nisu ispiti visokog rizika i ne pišu se u svakoj školi istodobno kao prava matura, te je predviđeno da ocjene ni na koji način ne utječu na školski uspjeh učenika. No, u velikom broju škola nastavnici su sami odlučili upisati te ocjene u dnevnik te će se one uzeti u obzir prilikom zaključivanja. Ocjene na probnoj maturi maturantima su utvrđene temeljem prošlogodišnjih pragova prolaznosti.

državna matura ocjena

Foto: srednja.hr

Od 15. ožujka do 15. travnja u Hrvatskoj se provodi probna državna matura. Učenici četvrtih i petih razreda pišu obvezne i izborne ispite, učenici trećih razreda samo Hrvatski i Matematiku. Prve ispite maturanti su već napisali, a onda je uslijedio šok – iako je zamišljeno da uspjeh na probnoj maturi ne utječe na školski uspjeh učenika u nekim školama nastavnici su upisali ocjene iz probne mature u e-Dnevnik. Odlučili su da će se one uzimati u obzir prilikom zaključivanja u svibnju.

Već tridesetak škola odlučilo je upisivati ocjene s probne mature u e-Dnevnik

Ocjene su učenicima određivali temeljem prošlogodišnjih pragova prolaznosti. Prema saznanjima koje imamo, tu je odluku donijelo već tridesetak škola, no njihov broj raste iz dana u dan.

Maturanti čiji su nastavnici odlučili uračunavati ocjenu iz probne mature u prosjek za zaključnu, revoltirani su takvim postupanjem, može se to iščitati u njihovim raspravama na društvenim mrežama.

– Ostali smo šokirani. Nama profesori iz Hrvatskog i Matematike uopće nisu rekli da će probna matura ući u prosjek ocjena kod zaključivanja. Skužili smo to tek kada smo već vidjeli da su ocjene upisane u e-Dnevnik i to ne jedna, već dvije iste. Ja sam na A razini Matematike dobila trojku i upisane su mi dvije trojke, a inače sam na tom predmetu između četvorke i petice i to će mi sada značajno pokvariti prosjek, kaže nam gimnazijalka Antonija.

Maturanti će se žaliti ministarstvu

Dodaje i da nema diskriminacije među učenicima koji su išli na osnovnu i višu razinu, jer se onima koji su pisali B razinu ocjena preračunavala posebnom formulom.

– Ali svejedno je ovo ekstremno nepošteno, ako je bilo rečeno da neće utjecati na naš školski uspjeh onda nije trebalo biti dozvoljeno da neki nastavnici odlučuju drugačije, kaže nam Antonija.

Dodaje i kako će se njen razred, unatoč tome što je samo dvoje učenika imalo negativnu ocjenu na probnoj maturi, žaliti ministarstvu.

– Smatramo da je ovo neprihvatljivo, a s nama su se složili i nastavnici iz nekih drugih predmeta. Konkretno, razrednica nam pomaže sastaviti žalbu koju ćemo uputiti ministarstvu i zahtijevati da nam se ocjena iz probne mature poništi u e-Dnevniku. Koliko čujem, u dosta škola nastavnici upisuju ocjene s probne mature. Još jedan razlog zašto to nije okej je i da su neki koji su kasnije pisali probnu maturu mogli doznati pitanja i dobiti bolju ocjenu. I onda će oni, ako im se računa u zaključnu, imati bolju tu zaključnu ocjenu. A ako će konkurirati za isti faks kao i mi, tako se mogu bolje rangirati. Jer se kod upisa na fakultete ne gleda samo matura, nego i ocjene iz škole. Ovo je u najmanju ruku sramotno, zaključuje Antonija.

Sretan prvi april svima! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.