Pretraga

Srbi bolje znaju kad je Dan državnosti Hrvatske nego NCVVO: Pogriješili datum u pitanju iz Povijesti pa maturanti traže priznavanje boda

A- A+

Uz to što se obvezni i izborni predmeti pišu na hrvatskom jeziku i pismu, pristupnici državnoj maturi iz reda nekoliko nacionalnih manjina ispite mogu polagati na svome jeziku i pismu. Među njima i najbrojnija, srpska nacionalna manjina, čiji pripadnici polažu ispite na srpskom jeziku i ćirilici, a na tom su im jeziku i pismu postavljeni zadaci.

Screenshot: HRT

No, unatoč velikoj sličnosti jezika, službenici koji prevode maturu iz Povijesti na srpski jezik i pismo, uspjeli su se izgubiti u prijevodu. Doduše, posrnuli su na međunarodnom izrazu, no problem je što se uvelike mijenja sadržaj pitanja, a da je tako možete se uvjeriti i sami.

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Stigla su rješenja iz Kemije: U ovom predmetu se radi pogreške pak svima boduje 14. zadatak

Naime, u 80. pitanju je trebalo pročitati povijesni izvor i odgovoriti na postavljena pitanja. Ispod možete pročitati cjelovito pitanje na hrvatskom jeziku.
(…) Sva pitanja koja u ovome trenutku ne mogu biti riješena, kao što su položaj
JNA, savezna diplomacija, razdioba zajedničkih prava i obveza bit će uređena
posebnim dogovorom – ugovorom između Republike Hrvatske i ostalih federalnih
jedinica i SFRJ u postupku razdruživanja. Dok traje razdruživanje, Republika
Hrvatska priznaje samo one savezne institucije u kojima se odlučuje na osnovama
pariteta i suglasnosti. (…)

Republika Hrvatska povlači svoje predstavnike iz Saveznoga vijeća Skupštine
SFRJ, kojemu je istekao mandat a njegovo je postojanje nepotrebno u postupku
razdruživanja. (…)
Zagreb, 25. lipnja 1991.

E sada dolazimo do suštine. Na ispitu koji je bio postavljen na srpskom jeziku, imamo isti dokument (uz sitne jezične razlike), no kao datum povijesnog vrela naveden je 25. JULA 1991., što je dakako krivi datum.

S obzirom da je jedno od dva pitanja na koja je trebalo odgovoriti na osnovu navedenog dokumenta i ‘Koji se praznik obilježava u spomen na odluku iz povijesnoga izvora?’, propust nije zanemariv.

Izdvojeni članak

Osim iz Biologije, bez objašnjenja izmijenjena i rješenja iz Fizike: Maturanti ogorčeni ponašanjem NCVVO-a

Još je to pitanje samo po sebi trebalo svima ići na volej, budući da se Povijest pisala 26. JUNA, odnosno samo dan nakon Dana državnosti pa je iz pitanja i onaj tko ne zna ništa o navedenom vrelu, mogao doći do lakih bodova.

Zbog svega ovoga javili su nam se pripadnici srpske nacionalne manjine koji su pisali ispit, smatrajući da svi trebaju dobiti bodove za ovo pitanje, jer smatraju da su zbog pogreške u pitanju navedeni na krivi trag odnosno krivi odgovor.

Podsjetimo da je ove godine bilo već nekoliko sličnih propusta od strane NCVVO-a. Naime, prvo je svima priznat bod na Biologiji jer se u ispitu našlo pitanje iz područja za koje je izričito naglašeno da se ne treba učiti. Potom su naknadno bez obavijesti (doduše nakon pritiska javnosti naknadno se očitovali da je riječ o privremenim ključevima za odgovore!), promijenjena rješenja za neka sporna pitanja iz Fizike i Biologije, a na kraju je zbog pogreške u 14. zadatku ispita iz Kemije, kao i na Biologiji svima priznat bod.

Napomenimo na kraju da smo obavijestili NCVVO o propustu na koji ukazuju pristupnici Povijesti na srpskom jeziku pa ćemo njihovo službeno očitovanje objaviti čim ga dobijemo.