Pretraga

Svi incidenti u kratkoj povijesti državne mature u Hrvatskoj

A- A+

Državna matura kao standardizirani oblik završne provjere u srednjim školama u Hrvatskoj prvi put se pisala 2010. godine, dakle pisala ih je generacija 2009./2010. No nisu tako imali u planu nadležni. Oni su htjeli ispite državne mature provesti već 2009. Međutim maturanti su smatrajući kako su nedovoljno obavješteni o svemu napravili prosvjed, koji se nije pamtio od demonstracija studenata 1968. Tako su uspjeli izboriti odgodu za sljedeću godinu. Evo i ostali incidenti koji su obilježili nepunih šest, do sada provedenih državnih matura.

Državna matura je po definiciji obvezni završni pismeni ispit koji učenici gimnazija polažu nakon završetka četvrtog razreda srednje škole. Učenici četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih srednjih škola pak mogu ovaj ispit polagati, ako to žele. U Hrvatskoj je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta po prvi puta željelo provesti državnu maturu 2009. godine, no nisu uspjeli. Pobunili su se maturanti.

Izdvojeni članak

Iz privatne srednje škole u Puli otuđeni ispiti hrvatskog

Bilo je i privođenja te angažmana specijalne policije

Tisuće njih iz Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Zadra, Pule, Varaždina, Bjelovara, Šibenika i Virovitice izašli su na ulice ozlojeđeni time što se uvodi nova vrsta završnog ispita, a oni nemaju ni osnovne informacije poput ‘kada se polaže, što se polaže i kako se polaže’. 

Iako je prosvjed bio miran, ipak je došlo do pojedinačnih izgreda i privođenja, a zbog ogorčenih maturanata, ispred Ministarstva znanosti, obrazovanje i sporta bila je i postrojba specijalne policije.

Pritisak je bio toliki da je tadašnji ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac, na kraju odlučio odgoditi maturu za sljedeću godinu.

Izdvojeni članak

Matura: Odgađa se ispit iz hrvatskog jezika

Časna sestra i profesorica na ispitu šaptale učenicima

Prelazimo na 2012. kada se dogodio prvi veći izdvojeni incident. Naime, u Školi za medicinske sestre u Zagrebu, profesorice su šetale od jednog do drugog pristupnika i diskretno nudile pomoć iz predmeta vjeronauk te zdravstvena njega.

To su nam tada ekskluzivno priznale učenice koje su bile na ispitu, među kojima je jedna i dobila pomoć.

Odgoda hrvatskog jezika radi toga što su podijeljeni pogrešni ispiti

Ni 2013. godina nije prošla bez skandala na državnoj maturi. Na pisanju eseja iz hrvatskog jezika dogodio se skandal zbog kojeg su odgađeni ispiti iz državne mature. Naime, u tri srednje škole je greškom učenicima podijeljen ispit iz književnosti i gramatike, umjesto eseja. Ta greška je prema današnjem priznanju ravnateljice NCVOO-a Maje Jukić koštao 1,2 milijuna kuna.

Radilo se o V. gimnaziji Vladimira Nazora u Splitu, Srednjoj školi Pavla Rittera Vitezovića u Senju i Gimnaziji Antuna Gustava Matoša u Đakovu. Ispitni koordinatori su smijenjeni, a ispit se odgodio nešto poput danas.

Strasti uzburkane ispitom iz matematike

Tijekom provedbe mature 2014. godine nije bio incident, barem ne od strane sustava i njegovih pojedinaca. Iako se mnogi maturanti možda i ne bi složili s nama.

Naime, buru je izazvao ispit na B razini matematike, budući da ga je veliki broj pristupnika maturi okrakterizirao preteškim. Samo Vijeće učenika grada Zagreba dobilo je preko stotinu pritužbi pristupnika, a nekolicina je stigla i na adresu naše redakcije.

Čak je u svemu nastao spor između gimnazijalaca i strukovnjaka. Ipak, unatoč vrlo glasnim prosvjedima rezultati ispita su usvojeni.

Izdvojeni članak

Policija se uključila: Odgođen esej i test iz hrvatskog na maturi!

Tipfeler na kemiji te odgoda mature

I dolazimo na situacije o kojima su nam sjećanja svježa i vrlo svježa. Već na prvom ispitu koji se pisao odnosno kemiji, došlo je do problematične situacije. NCVVO-u se potkrala pravopisna greška u postavljanju jednog zadatka te su nakon salve prigovora iz ove institucije odlučili svima priznati sporni zadatak kao točan.

U međuvremenu nam se javila jedna maturantica (podaci poznati redakciji) koja tvrdi da je u još jednom zadatku napravljena pogreška. No o tom se slučaju do sada nije izjasnio Centar.

Još se ne smiruju strasti oko odgode eseja iz hrvatskog jezika, koji se trebao pisati danas. Naime, dva primjerka ispita otuđena su u Privatnoj gimnaziji s pravom javnosti Juraj Dobrila u Puli. Slučaj se rasvjetljava, a više pročitajte na poveznicama ispod teksta.

Iz privatne srednje škole u Puli otuđeni ispiti hrvatskog

Policija se uključila: Odgođen esej i test iz hrvatskog na maturi! 

Petero ljudi na ispitivanju zbog krađe ispita iz hrvatskog