Pretraga

Njemački na maturi bio je lakši od Engleskog: Tema eseja pristupnicima je bliska, ali probleme stvaralo slušanje

A- A+

Njemački jezik drugi je strani jezik na državnoj maturi po broju prijava. Ove godine taj predmet pisalo je oko dvije tisuće pristupnika. Na višoj razini ispit se sastoji od tri cjeline – čitanja, pisanja i slušanja, a traje ukupno tri sata. Svoje dojmove s ovogodišnjeg otkrilo nam je troje maturanata iz različitih krajeva Hrvatske. Kako nam kažu, tema eseja im se svidjela, a manjih problema bilo je s rješavanjem zadataka u cjelini slušanje.

foto: pixabay

I dok je ovaj produženi vikend većini bio odmor od svakodnevnog stresa i obaveza, za 33 tisuće maturanata on je prošao radno. U utorak je na redu ispit iz Matematike kojeg pišu gotovo svi oni, a oko dvije tisuće maturanata jedan je predmet pisalo već danas. Ispit državne mature iz Njemačkog jezika započeo je jutros u 9 sati, a za maturante koji su pisali višu razinu završio je točno u podne. Među 809 pristupnika A razini našli su se i Matea, Marco te Damir.

Njemački lakši od Engleskog

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Doznajte kako će izgledati matura iz Matematike i koje su preporuke za uspješno rješavanje tog ispita

Matea iz Gimnazije Metković, kaže nam kako je za nju ispit Njemačkog prošao iznenađujuće dobro. Ova maturantica je, uz Njemački, pisala i Engleski.

– Čini mi se da je ispit iz Njemačkog bio lakši od onog iz Engleskog jezika i tekstovi su bili zanimljiviji. Njemački sam odlučila pisati jer ga volim i uvijek mi je dobro išao, a i ako ga bolje napišem od Engleskog, što očekujem, bodovat će se bolje napisani, kaže nam Matea.

Dodaje, nije se puno pripremala za Njemački, a kao najtežu izdvaja cjelinu slušanje. Zadaci iz te cjeline su joj, kaže, bili teški samo zato što je govornik prebrzo govorio, a to je stvaralo probleme i drugim učenicima njene škole.

– Zadaci poput onog da ubacimo rečenicu koja nedostaje su većinom teški svim učenicima pa je i meni malo bio i neki iz slušanja, onaj o mumiji npr., jer je baš brzo pričao, smatra Matea.

I ove su godine pristupnici Njemačkog pisali esej, koji je morao sadržavati od 200 do 250 riječi. Tema su bile društvene mreže

– Vjerujem da je tema bliska svima nama pa nije bilo problema prilikom pisanja tog zadatka. Napisala sam previše riječi pa me samo to brine, ali sve u svemu sam zadovoljna. Nemam predodžbu o tomu koliko bih mogla dobiti, ali se nadam dobroj ocjeni, zaključuje Metkovčanka koja želi upisati medicinu.

Maturanti očekuju izvrsne ocjene

Izdvojeni članak

Nisu svi tipovi kalkulatora dopušteni na državnoj maturi, provjerite koje smijete koristiti

Problema s Njemačkim na maturi nije imao niti Marco iz Gimnazije Bjelovar, što je i očekivao jer mu je to u školi prvi strani jezik, a u Njemačkoj je i rođen. Dvoumio se, kaže, samo na tri ili četiri pitanja, a lakši mu je bio slušni dio od čitanja.

– Mislim da je težina bila jednaka kao i prijašnjih godina, a u čitanju kod intervjua s jednom osobom sam se dvoumio jer mi se činilo kao da su dva odgovora točna. Isto tako i u zadatku gdje smo morali rasporediti naslove za određene tekstove, kaže nam Marco.

Bliskost teme eseja i njemu se svidjela te smatra da se o društvenim mrežama ima puno toga za napisati.

– Ispit sam završio sam u predviđenom vremenu i još sam imao 5 minuta da provjerim odgovore tj. esej. Nisam se previše pripremao za Njemački, jer sam imao sličnih iskustava na školskim natjecanjima i na DSD ispitima (za Njemačku jezičnu diplomu, op.a.) tako da su me oni kroz godine dosta pripremili. Očekujem ocjenu odličan, ali mislim da neću ponoviti uspjeh svog brata koji je prije četiri godine bio najuspješniji u državi na maturi iz Njemačkog jezika, kaže Marco koji je već dobio stipendiju i planira na studij u Njemačku.

Govornik u cjelini slušanje prebrzo govorio

Izdvojeni članak

[ZADATAK DANA] Čak 12.000 pristupnika nije znalo riješiti ovaj jednostavni zadatak na maturi prošle godine

Nešto manje zadovoljan od Matee i Marca je Damir, sada već bivši učenik Gimnazije ‘Matija Mesić’ u Slavonskom Brodu. Otkriva nam, dojmovi nakon ispita su mu podijeljeni.

– Mislim da sam mogao napisati bolje, ali sve u svemu ispit nije bio kompliciran. Njemački sam odabrao jer mi je prvi strani jezik i zato sto imam DSD diplomu pa sam smatrao da mi matura ne bi trebala biti problem, a i studij njemačkog mi se nalazi na popisu željenih studija, rekao nam je Damir.

Smatra da je ovogodišnji ispit mature iz Njemačkog bio teži od tog ispita prethodnih godina.

– Najviše me mučio prvi zadatak u cjelini slušanje, gdje su osobe, prema mojem mišljenju, jako brzo govorile, brže no prošlih godinu, dok su upute bile čitano sporo i razgovijetno. Dileme sam imao u prvom zadatku čitanja jer je dosta zahtjevno bilo odrediti vezu između naslova i teksta, kaže nam Damir.

Baš kao i našim ostalim sugovornicima, Damir je istaknuo kako mu se sviđa tema eseja jer se na nastavi Njemačkog često pojavljuje, pa je većina već usavršila svoje pisanje o društvenim mrežama.

– Smatram da sam esej napisao dobro, a vremena je za sve bilo dovoljno. Pripremao sam se rješavajući stare mature, a ocjena koju očekujem je 4 ili 5, zaključuje Damir koji planira upisati studij medicine, a ako mu to ne pođe za rukom studirat će germanistiku.

Njemački na maturi bio je lakši od Engleskog: Tema eseja pristupnicima je bliska, ali probleme stvaralo slušanje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap