Pretraga

Nisu svi tipovi kalkulatora dopušteni na državnoj maturi, provjerite koje smijete koristiti

A- A+

Državna matura u školskoj je godini 2016./2017. već počela, a brojni maturanti će prilikom pisanja nekih od predmeta, većinom Matematike, koristiti kalkulator. No, nisu svi tipovi kalkulatora na maturi dopušteni, stoga vam donosimo popis onih koje smijete koristiti.

Foto: pixabay

Izdvojeni članak

Počela je matura: Ispit iz Psihologije nije uzbudio maturante, završavali ga i za 45 minuta

Pristupnici koji će polagati državnu maturu iz Matematike, Kemije i Fizike prilikom pisanja ispita smiju koristiti kalkulator. Dopušteno je tako korištenje znanstvenog kalkulatora koji ima eksponencijalnu funkciju (tipka 10 x), logaritamsku funkciju (tipka log) te trigonometrijske funkcije (tipke sin, cos, tan). Valja imati na umu kako kalkulator koji ćete koristiti na državnoj maturi ne smije imati mogućnost bežičnog povezivanja s drugim uređajem, uporabe memorijske kartice, simboličkoga računanja programiranja, grafičkoga prikaza funkcije te deriviranja i integriranja funkcije.

Uz to, spomenimo i kako od ove godine korištenje kutomjera više nije dostupno, jer je utvrđeno da se na prethodnim državnim maturama korištenjem kutomjera moglo na prečac riješiti pojedine složenije zadatke.

Popis tipova kalkulatora koji se smiju koristiti na ovogodišnjoj državnoj maturi pogledajte u dokumentu u nastavku.

[scribd id=350515154 key=key-sMkELqzewK2JNYNZZj0G mode=scroll]