Pretraga

Objavljeni detalji norijade na istoku: Točno u podne u šest gradova odvija se poseban događaj

A- A+

U nekim hrvatskim gradovima maturanti već slave završetak srednjoškolskog obrazovanja, ali u većini njih norijada se obilježava u petak. Tako će biti i na istoku Hrvatske, u Osječko-baranjskoj županiji. Točno u podne u šest gradova te županije učenici će tradicionalno zaplesati Quadrillu.

quadrilla osijek

Maturanti u šest gradova OBŽ otplesat će u petak u podne Quadrillu | foto: Osječko-baranjska županija

Osječko-baranjska županija ove godine 17. organizira ispraćaj maturanata uz plesanje Quadrille, poznatog društvenog plesa koji se u 19. stoljeću iz Francuske proširio po ostalim većim europskim zemljama. Takav ispraćaj iz srednje škole do sada je imalo više od 45.000 maturanata iz tridesetak srednjih škola s područja ove županije.

U programu će sudjelovati preko dvije tisuće učenika

U petak će u programu sudjelovati 2.324 maturanata, od kojih 1.435 u gradu Osijeku. Ples maturanata kreće u podne u 12:00 sati, i to u šest gradova Osječko-baranjske županije – Belom Manastiru, Valpovu, Donjem Miholjcu, Našicama, Đakovu i Osijeku.

– Lijepo je u našim gradovima vidjeti mlade u plesu Quadrille, njihove roditelje, bake, djede i druge osobe koje im daju podršku, kao i njihove profesore i učitelje kojima zahvaljujem i za ovu generaciju maturanata. Maturantima koji završavaju školovanje želim brz pronalazak posla i ostanak u Osječko-baranjskoj županiji, a onima koji nastavljaju studiranje želim da uspiju upravo tamo gdje su imali preference, steknu željena zanimanja i potom ostanu ovdje raditi, kazao je zamjenik župana OBŽ, Josip Miletić.

Izdvojeni članak

Objavljeni detalji norijade u Zagrebu, evo tko nastupa: Bit će i obustave prometa zbog povorke

Bit će snimljena milenijska fotografija

Ujedno je apelirao na maturante da se potrude i svojim ponašanjem omoguće da im taj dan ostane samo u lijepom sjećanju te da, kao i maturanti iz Osječko-baranjske županije prethodnih godina, budu primjer kako se obilježava završetak srednjoškolskog obrazovanja.

Kako je priopćeno iz županije, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš-Kul dodala je da program ispraćaja obuhvaća plesanje plesa Quadrille i snimanje milenijske fotografije, što radi fotograf Šime Strikoman s 50-metarskih vatrogasnih ljestvi. Maturanti će na Trgu Ante Starčevića u Osijeku svojim tijelima ispisati riječ #LOVE te tako poslati poruku ljubavi, prije svega ljubavi prema sebi, svojoj obitelji, prijateljima, rodnom selu/gradu, regiji i domovini. Nakon plesa maturanti kreću s Trga Ante Starčevića prema amfiteatru na lijevoj obali Drave, gdje Grad Osijek organizira zabavni i glazbeni program.