Pretraga

Maturanti, jeste li primijetili minus u rješenju 34. zadatka iz Fizike? Mogao bi vas koštati jednog boda

A- A+

Prije par dana imali smo primjedbe na zadatak iz Biologije, koji je na kraju Odlukom NCVVO jučer svima bodovan, a ovoga puta niz maturanata iskazuje dilemu oko rješenja 34. zadatka iz Fizike.

Zadatak glasi ovako – Projektil mase 50 g leti brzinom 500 m/s i probije zid debljine 5 cm te se nastavi gibati dalje brzinom 200 m/s. Kolika je sila otpora zida? Pretpostavite da je sila otpora zida stalna. 

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Stigla su rješenja iz Fizike: Provjerite jeste li se poskliznuli na koru od banane

I u danas pristiglim rješenjima kao ispravan odgovor je naveden -105 kilonjutna (kN). Međutim deseci maturanata napisali su 105 kilonjutna te smatraju da bi se i to rješenje trebalo uvažavati kao točno.

– Ne traži se izričito smjer sile, već samo njezina količina pa bi se trebala uvažavati i pozitivna i negativna rješenja za ovaj zadatak, govori nam jedan od maturanata, koji tvrdi da su brojne njegove kolege, stavili odgovor 105 kN.

Kao potporu svojoj tezi da navodi i jedan primjer zadatka iz popularne žute zbirke, (Zbirka zadataka iz fizike za 1. do 4. razred srednjih škola; autori: Branka Mikuličić, Elza Vernić, Milena Varićak) koji pokazuje da kada nije izričito naznačeno da se traži smjer sile to podrazumijeva pozitivan iznos.

Zbog svega toga, maturanti se nadaju da će im biti uvažen i rezultat 105 kilonjutna.

______________________________________________________________________
Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.

 

Maturanti, jeste li primijetili minus u rješenju 34. zadatka iz Fizike? Mogao bi vas koštati jednog boda
Share via
Copy link
Powered by Social Snap