Pretraga

Ove godine maturu piše skoro 36 tisuća kandidata: Doznajte koji izborni predmet ima daleko najviše prijava

A- A+

Državna matura za ovogodišnje kandidate kreće već u četvrtak, ispitima iz Glazbene umjetnosti, Etike i Srpskog jezika (materinski). Ukupan broj prijavljenih kandidata za maturu je 35.891 osoba, od čega su većina učenici strukovnih škola. Najveći broj prijava ima ispit više razine Hrvatskog jezika, a od izbornih predmeta među maturantima je i ove godine najpopularnija Fizika.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), ukupan broj prijavljenih pristupnika ispitima državne mature ove godine iznosi 35.891. Podsjetimo, prošle godine u ovo doba broj prijavljenih kandidata iznosio je 36.701, a maturi je na kraju pristupilo 33.720 kandidata.

Od ovogodišnjeg ukupnog broja prijavljenih kandidata, najviše pristupnika je sa završenom strukovnom školom, njih 17.371. Državnu maturu ove će godine pisati 12.679 gimnazijalaca, dok je ostalih pristupnika maturi 5.841.

Najviše kandidata prijavilo ispit više razine Hrvatskog

Izdvojeni članak

Izmijenjen raspored pisanja ispita na maturi: Donosimo novi kalendar državne mature 2017./2018.

Među obaveznim predmetima najviše prijava ima ispit više razine Hrvatskog jezika22.519. Do završetka prijava u veljači taj je ispit prijavilo 23.014 kandidata, što znači da je nešto manje od petstotinjak njih iskoristilo mogućnost i odjavilo taj ispit.

Po broju prijava slijedi ispit osnovne razine iz Matematike, kojeg je prijavilo 22.312 kandidata. Na treće mjesto po broju kandidata koji će ga pisati smjestio se ispit iz više razine Engleskog jezika, kojeg će pisati 19.308 maturanata.

Od obveznih predmeta koji su imali peteroznamenkasti broj prijava tu su ispiti iz osnovne razine Engleskog jezika (12.073), više razine Matematike (11.399) te osnovne razine Hrvatskog jezika (10.316).

Gledano po ukupnom broju prijava najviše kandidata polagat će predmet Matematika, njih 34.711. Hrvatski jezik na obje razine ukupno će pisati 32.835 kandidata, a Engleski A i B razinu ukupno njih 31.381.

U odjavnom roku od Fizike odustalo oko osam stotina kandidata

Izdvojeni članak
državna matura

Promjene uvedene u čak deset predmeta koji će se pisati na maturi: Evo koje vas novosti očekuju

Baš kao i prošle godine i ove je od izbornih predmeta daleko najveći broj kandidata prijavio Fiziku – njih 8.381. Odmah po završetku roka za prijave, u veljači, taj predmet imao je 9.188 prijava. To bi značilo da je njih nešto više od osamsto odustalo od pisanja Fizike u odjavnom roku.

Već je tradicionalno druga po broju prijava Biologija, koju će polagati 6.057 maturanata, a slično kao i od Fizike u roku za odjave od nje je odustalo malo više od osam stotina kandidata.

Treći predmet po broju prijava je Politika i gospodarstvo s 5.509 prijava, a na ljestvici najpopularnijih izbornih predmeta ovogodišnje mature slijedi Psihologija, koju će pisati 4.253 kandidata.

Podatke o broju prijava preostalih predmeta na ovogodišnjem ljetnom roku državne mature možete pregledati u tablici koja slijedi.

[scribd id=380941491 key=key-iTJpxIGDtsWjU7yU9A25 mode=scroll]

Kalendar polaganja ispita mature možete vidjeti na ovoj poveznici, a prošlogodišnje ispite iz tri predmeta s najvećim brojem prijava pokušajte riješiti na linku. U deset predmeta ovogodišnje mature uvedene su promjene, a koje su to doznajte ovdje.