Pretraga

Izmijenjen raspored pisanja ispita na maturi: Donosimo novi kalendar državne mature 2017./2018.

A- A+

Još u svibnju prošle godine objavljen je kalendar državne mature za školsku godinu 2017./2018. Od tog prvotnog izdanja kalendar je doživio dvije izmjene u datumima polaganja ispita, stoga donosimo novi za ljetni rok 2018. godine i podsjećamo na raspored za jesenski.

foto: NCVVO

U novom kalendaru državne mature za 2017./2018. zamijenjen je datum polaganja ispita i eseja iz Hrvatskog jezika na višoj i osnovnoj razini. Po novom, najprije će maturanti pisati test (18. lipnja), a tek potom esej (19. lipnja).

Izdvojeni članak

Školski kalendar s praznicima za 2018./2019.

Takva odluka donesena je zbog propusta na prošlogodišnjoj maturi, kada su u splitskoj Obrtnoj tehničkoj školi na dan pisanja eseja podijeljeni ispiti. Zbog toga je odgođena državna matura iz Hrvatskog, a osim što je odgoda izazvala stres među maturantima, radilo se i o dodatnom trošku od oko pola milijuna kuna. Takva greška više se ne bi trebala pojaviti zahvaljujući izmjenom u kalendaru, budući da se esejski zadaci školama šalju 15 minuta prije samog pisanja eseja, te ih škole tiskaju neposredno prije pisanja tog dijela ispita.

Drugu izmjenu u kalendaru polaganja ispita na maturi Ministarstvo je odobrilo ovih dana – došlo je do promjene termina provedbe ispita iz Srpskog jezika, testa i školskoga eseja. Test iz Srpskog jezika (materinski) pisat će se po novome 7. lipnja, a esej 20. lipnja.

Ključni datumi ostali su nepromijenjeni pa je tako objava rezultata 11. srpnja, rok za prigovore 13. srpnja, konačni rezultati 16. srpnja, a podjela svjedodžbi 18. srpnja.

Novi kalendar s datumima i vremenima pisanja svih ispita mature, kao i trajanjem pojedinih ispita možete vidjeti u nastavku. Prvi dokument odnosi se na ljetni rok mature, a drugi na jesenski.

[scribd id=376184987 key=key-pmAY9ZHksYnNGE3N8gSI mode=scroll]

[scribd id=376185017 key=key-oytSJUTZdXQmSOsRB58H mode=scroll]