Pretraga

Promjene uvedene u čak deset predmeta koji će se pisati na maturi: Evo koje vas novosti očekuju

A- A+

Premda su prošle godine uvedene promjene u gotovo sve predmete državne mature, čini se da nisu polučile željene rezultate, budući da će matura 2018. godine, obilovati novitetima. Točnije za deset predmeta (ne računajući obje razine obveznih predmeta) su izmijenjeni neki elementi, poput vremenskog trajanja ispita, vrste i broja zadataka, a povećani su i brojevi riječi kod pojedinih esejskih zadataka.

Kao jedan od značajnijih noviteta istaknimo da će ispit iz Sociologije po novom trajati 20 minuta dulje, a umjesto 41, imat će 35 zadataka. Očito je najniža prosječna riješenost iz ovog predmeta na ovoljetnoj državnoj maturi (prosječno samo 38.5 %) utjecala na to da se maturantima i ostalim pristupnicima koji će pisati Sociologiju, snize kriteriji.

Osim trajanja ispita i smanjenja broja zadataka, na Sociologiji su dodane i dvije nove vrste zadataka, kao i tri nova obrazovna ishode. Sve promjene i novitete iz ovog predmeta, pogledajte na ovoj poveznici.

Geografija

Ono što se neće svidjeti maturantima koji će polagati Geografiju, je činjenica da vrijeme za pisanje ispita ostaje 120 minuta, ali broj zadataka raste sa 76 na 92. No, kako nas obavještava predmetna koordinatorica iz ovog predmeta Biljana Vranković, time nisu postroženi kriteriji, nego naprotiv ublaženi.

Naime, povećanje se dogodilo uslijed raščlanjivanja niza dvobodnih zadataka na jednobodne, čime je pristupnicima ostavljena mogućnost da ostvare bod u zadacima, koji su prethodno sadržavali dva boda, ali se polovični učinak nije karakterizirao kao točan. Dakle ako ste u zadatku od dva boda, dali točan odgovor tek na jednu česticu, niste dobili jedan bod, nego nula, a ovim povećanjem broja zadataka, bit će više zadataka koji će vrijediti jedan bod, a time će pristupnici imati bolju priliku da za isto znanje kao prethodnh godina, zasluže pokoji bod više.

Hrvatski jezik

Novost na obje razine Hrvatskog jezika je ta, da u zadatcima s polaznim tekstom (od 1. do 30. zadatka) osim djela navedenih u ispitnome katalogu, kao polazni tekstovi mogu biti zadana i djela koja nisu navedena u katalogu. U tim je zadatcima naglasak na razumijevanju polaznoga teksta. Ne ispituju se sadržajni podatci iz cjeline djela.

No, osim ovih tehničkih detalja, NCVVO ima još jednu važnu novost glede Hrvatskog jezika.

– Centar je donio Odluku da za svaki od dvaju dijelova ispita iz Hrvatskoga jezika pristupnik mora zadovoljiti minimalnu razinu postignuća, odnosno mora zadovoljiti minimalni prag prolaznosti za oba dijela kako bi dobio prolaznu ocjenu ispita, stoji u promjenama za obje razine.

Latinski jezik

Vrijeme za polaganje ispita ostalo je isto, dok je na obje razine povećan broj zadataka. Na višoj razini s 60 na 65, a na nižoj s 50 na 55.

Na Matematici je došlo do određenih promjena u bodovanju, dok su u Likovnoj umjetnosti izmijenjeni pojedini kriteriji, odnosno otvorena je mogućnost da se u prvoj ispitnoj cjelini ispituje znanje i na drugim relevantnim likovnim primjerima, koji nisu navedeni u ispitnome katalogu, a ključni su za provjeru znanja iz zadanih obrazovnih ishoda.

Promjene za sve predmete pogledajte u dokumentu ispod.

[scribd id=366902534 key=key-7jWOs1Ph7ZbsxfS6vW1D mode=scroll]

O državnoj maturi 2017./18. čitajte na sljedećim poveznicama:

[Matura ’18] Logika na prošlogodišnjoj maturi nije bila preteška: Evo što sve morate naučiti za ovogodišnji ispit

Sutra kreću prijave ispita državne mature, ovo su datumi koje ne smijete zaboraviti

[Matura ’18] Na maturi iz Likovnog ispituje se znanje iz pet područja: Provjerite koja su to i kako se pripremiti za ispit

[Matura ’18] Na ovogodišnjoj maturi iz Geografije čak 16 zadataka više nego lani, a vrijeme za rješavanje ostaje isto

[Matura ’18] Od maturanata će se na ispitu iz Povijesti uz poznavanje činjenica tražiti i razumijevanje gradiva

[Matura ’18] Ove godine na ispitu iz Sociologije promjene koje idu na ruku maturantima

[Matura ’18] Manje od dvije minute po zadatku imat će maturanti koji odluče pisati Psihologiju

[Matura ’18] Ispit iz Kemije trajat će tri sata: Doznajte koje će područje biti najzastupljenije na maturi iz tog predmeta

Donosimo popis svih tema koje su bile zadane na eseju iz Engleskog u zadnjih 9 godina

[Matura ’18] Na višoj razini Engleskog uvedena novost koja će se svidjeti maturantima

[Matura ’18] Ukupno 260 minuta piše se matura iz Hrvatskog: Provjerite što morate znati i koje su preporuke za pripremu

[Matura ’18] Objavljen popis svih lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Maturanti nam govore koju bi lektiru najradije izbacili s popisa za državnu maturu, a koju bi dodali

[Matura ’18] Tri sata za rješavanje 37 zadataka: Provjerite što sve morate naučiti za dobar rezultat na maturi iz Fizike

[Matura ’18] Objavljeni novi katalozi za maturu: Doznajte što vas sve očekuje na ispitima iz pojedinih predmeta

[Matura ’18] Najviše pitanja na ovogodišnjoj maturi iz Bilologije tražit će razumjevanje i primjenu znanja

[Matura ’18] Doznajte kako će izgledati matura iz Matematike i koje su preporuke za uspješno rješavanje tog ispita

Doznajte što morate učiniti ako izgubite PIN i TAN i ne možete se prijaviti u sustav Postani student