Pretraga

Ove godine nema zimskog roka, a prepisivači će morati ponovno dokazivati znanje

A- A+

Učenici koji ovogodišnju državnu maturu ne polože na redovnom ljetnom ili jesenskom roku, neće imati priliku otići na zimski rok, jer se on novim Pravilnikom ukida. Oni kandidati za koje se sumnja u prepisivanje javi tijekom ispravljanja ispita mature, mogu biti pozvani da ponovno polažu svoj ispit. Na taj način prepisivači mogu biti kažnjeni čak i ako ih dežurni profesor ne uhvati pri prepisivanju ili služenju nedopuštenim sredstvima.

Ovih dana Ministarstvo obrazovanja je objavilo novi Pravilink o državnoj maturi koji možete pogledati ovdje. Iako je u odnosu na prošlu godinu mnogo toga jednakog, ipak je došlo do nekih promjena. Tako je ukinut zimski rok mature, pa oni koji ‘padnu’ na ljetnom i jesenskom roku svoju novu priliku dobit će tek naredne školske godine.

Izdvojeni članak

Brošura za državnu maturu 2012/ 2013

Ispit u zimskom roku po gimnazijalcu koštao i do 20 tisuća kuna

Za razliku od ljetnog roka prošle državne mature kojem je pristupilo gotovo 32 tisuće učenika, zimskome je roku pristupilo svega 77 gimnazijalaca iz cijele Hrvatske. Troškovi polaganja mature su iznimno visoki, pa ispit po učeniku može stajati i do 20 tisuća kuna, piše Novi list.

U redovitom polaganju mature ispit po gimnazijalcu stoji oko 170 kuna, stoga je jednostavno preskupo održavati zimski rok.
Zbog toga će svi maturanti koji ne polože maturu na ljetnom ili jesenskom roku, dobiti priliku za treću sreću tek sljedeće godine.

Prepisivači će morati ponovno polagati

Maturanti koji prijave ispite mature, a onda na njih ne izađu morat će platiti određeni iznos. Još nije utvrđeno hoće li maturant koji položi ispit i ne dođe na polaganje samog ispita to platiti 170 kuna ili pak više, no svakako će maturant snositi troškove.

Ova ‘kazna’ za one koji prijavljuju ispite pa se ne pojave na polaganju uvela se jer se na taj način pokriva trošak prijavljenog ispita i staje na kraj prijavljivanju bez pravih motiva.
Osim toga, kandidati prepisivači koji uspiju prepisati ispit mature neće se tako lako izvući.

Ukoliko se prilikom ispravljanja ispita posumnja da su neki kandidati prepisivali, postoji mogućnost da će se oni pozvati na ponovno polaganje ispita mature.