Pretraga

Ovih osam pitanja pojavilo se na probnoj maturi iz Fizike, koliko točnih možete prikupiti?

A- A+

Najčešće prijavljivani izborni predmet na državnoj maturi je Fizika, a i iz tog predmeta učenici su mogli pisati probni ispit u ovoj godini. Doduše, prema malo drugačijem konceptu nego prošle godine – ispiti su bili objavljeni na web stranici NCVVO-a, a nedavno su objavljeni i ključevi za dogovore. Izdvojili smo osam pitanja s probnog ispita iz Fizike, provjerite svoje znanje.

matura fizika

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Tijekom veljače trajala je svojevrsna online probna državna matura. Početkom mjeseca Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je probne ispite na svojim web stranicama, a 1. ožujka izašli su i ključevi za odgovore.

Među probnim ispitima koje su maturanti mogli rješavati je i Fizika, inače najčešće prijavljivani izborni predmet. Prema ovogodišnjem ispitnom katalogu, ispit državne mature iz Fizike sadrži ukupno 35 zadataka, s time da prva ispitna knjižica sadrži zadatke zatvorenoga tipa (višestrukoga izbora), a druga zadatke otvorenoga tipa (produženoga odgovora). Ispit traje 180 minuta bez stanke, a maturanti na njemu mogu ostvariti maksimalno 60 bodova. Više o tom ispitu možete čitati ovdje.

Jedan od najboljih načina pripreme za maturu je rješavanje već provedenih ispita, kao i zadataka s probnih. Pa smo u nastavku izdvojili osam pitanja s ovogodišnjeg probnog ispita, možete li sve riješiti točno?

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.


Rješenja su:

1. 2,65
2. pri izobarnomu povećanju volumena
3. može prelaziti s tijela manje unutarnje energije na tijelo veće unutarnje energije
4. u dijamantu n = 2,42
5. Poveća se udaljenost između susjednih pruga, a ne promijeni im se boja
6. u rendgenskome zračenju
7. elektromagnetska sila
8. nakon 20 s