Pretraga

Pitali smo NCVVO tko može pisati maturu kod kuće: Nastavnički sindikat traži hitno povlačenje uputa

A- A+

U novim uputama HZJZ-a za državnu maturu propisuje se i da pristupnici s teškoćama i težim zdravstvenim stanjima ispite mogu pisati od kuće, gdje će ih također čuvati nastavnici. Zamolili smo stoga NCVVO da nam pojasni tko su ti učenici. U međuvremenu, predsjednik Sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka upozorio je da je pozivanje učenika kojima je određena samoizolacija da dođu u školu ‘protivno mjerama očuvanja zdravlja stanovništva’.

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

– Pravo polaganja ispita državne mature kod kuće mogu ostvariti učenici koji (1) imaju potvrdu liječnika da je to nužno iz zdravstvenih razloga ili (2) imaju nastavu kod kuće kao privremeni oblik odgoja i obrazovanja u skladu s Rješenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja, kažu iz NCVVO-a u vrlo šturom pojašnjenju ne baš jasnih uputa.

Nastavnici dolaze kod kuće: Drže distancu i od ostalih učenika

Podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je objavio dva dokumenta s epidemiološkim uputama za ovogodišnju državnu maturu. U uputama se propisuje i da će pristupnici s teškoćama i težim zdravstvenim stanjima ispite pisati od kuće.

– Tijekom polaganja ispita kod kuće dežurni nastavnici koji dolaze u kuću pristupnika nose kirurške maske te dezinficijense za ruke (prije ulaska u kuću i nakon izlaska iz nje dežurni nastavnici dezinficiraju ruke). Rukavice nisu neophodne, ali se mogu staviti na ruke prije ulaska u kućanstvo i skinuti nakon izlaska iz kućanstva te nakon upotrebe odložiti u PVC vrećicu koju nastavnici odnose sa sobom i odlažu u koš za otpad s poklopcem. Kada je to moguće, dežurni nastavnici od ostalih ukućana i pristupnika trebaju biti udaljeni najmanje 2 m. Ako je riječ o pristupniku s narušenim imunitetom organizma, dežurni nastavnici prije ulaska u kuću stavljaju jednokratne nazuvke na cipele i nose kirurške maske kao i pristupnik ako im zdravstveno stanje to dopušta. Pritom se postupa sukladno možebitnim specifičnim preporukama liječnika specijalista koji skrbi za osnovnu bolest pristupnika, navodi HZJZ.

Izdvojeni članak

HZJZ objavio upute za maturu: Za učenike u samoizolaciji vrijedit će posebna pravila

Cijele upute pronađite u našem jučerašnjem članku.

Mihalinec: Upute su protivne mjerama očuvanja zdravlja

U međuvemenu je Branimir Mihalinec uime Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske ravnatelju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavu Capaku uputio otvoreno pismo, u kojem pišu kako je Uputa u potpunosti protivna mjerama očuvanja zdravlja stanovništva u borbi protiv širenja zaraze, tražimo da žurno povučete posebne Upute.

– Pozivanjem učenika, kojima je određena mjera samoizolacije, u opasnost za život i zdravlje dovodite sve građane koji bi s njima došli u kontakt prilikom dolaska i odlaska iz škole, sve zaposlenike srednjih škola, ostale učenike, kao i sve one koji nužno moraju doći u kontakt s ispitnim materijalima kojima se služio učenik. Pozivanjem učenika kojima je određena mjera samoizolacije na dolazak u školu u pitanje dovodite izricanje mjere samoizolacije za sve građane, jer moglo bi se protumačiti da svatko tko nađe valjan razlog može uz vaše dopuštenje kršiti mjeru samoizolacije, piše Mihalinec.

Sindikat traži da na ispite državne mature i ove godine ne dolaze učenici kojima je određena mjera samoizolacije sve dok ona traje. Ispite državne mature koje bi učenici propustili mogu, kao i prošle godine, polagati u jesenskom roku.

Poziva fakultete i viska učilišta da, kao i prošle godine, osiguraju dovoljno upisnih mjesta za učenike koji bi zbog izolacije ili samoizolacije propustili polaganje mature u ljetnom roku.

– Tražimo vašu žurnu reakciju, jer objavom posebnih uputa uznemirili ste sve zaposlenike srednjih škola, kao i učenike i njihove roditelje, jer dovodite u opasnost mnoge živote, zaključuje predsjednik Nezavisnog sindikata.

PROČITAJTE OTVORENO PISMO:

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu ili ga preuzmite ovdje.