Pretraga

Pitanje o ludizmu izazvalo buru nakon ispita iz Hrvatskog: NCVVO nam rekao hoće li ga poništiti

A- A+

Zbog dugotrajnog štrajka iz prvog polugodišta i činjenice da se u jeku epidemije dobar dio drugog nastava odvijala na daljinu, Ministarstvo obrazovanja odlučilo je kako se na ispitima obaveznih predmeta mature neće ocjenjivati gradivo drugog polugodišta. Ljetni rok državne mature započeo je ovog ponedjeljka, ispitom iz Hrvatskog jezika na A razini. Kako tvrdi više maturanata – u ispitu se našlo i pitanje vezano uz gradivo drugog polugodišta, ali u NCVVO-u tvrde da to baš i nije tako.


Uz pitanje kako se ispravno piše ‘ekosavjetnik’, riječ koja se tvori dodavanjem prefiksoida ‘eko’, jedno od pitanja koje je među maturantima izazvalo pravu pomutnju na Hrvatskom bilo je odrediti u kojoj se od ponuđenih strofa koristi ludizam. Hrvatska enciklopedija definira književni ludizam kao književnu stilsku i semantičku zaigranost, poigravanje; domišljatost, sklonost improvizaciji, ekstemporaciji.

Izdvojeni članak

Gotovo 20.000 maturanata pisalo višu razinu Hrvatskog: ‘Pao mi je mrak na oči kad sam vidjela gramatiku’

Prema Nastavnom planu i programu za gimnazije (str. 159) ludizam se obrađuje uz suvremenu književnost u četvrtom razredu. Više maturanata javilo nam se i tvrdi kako im je rečeno da se književni ludizam neće naći u ispitu jer ulazi u gradivo drugog polugodišta tog razreda. Podsjetimo, prema izmjenama koje je objavio NCVVO-, a odobrilo ih je Ministarstvo, iz kataloga Hrvatskog izuzeto je drugo razdoblje književnosti 20. stoljeća, razdoblje druge moderne i suvremena književnost i maturanti to nisu morali pripremati za maturu

Maturanti se zato se pitaju hoće li se pitanje o ludizmu poništiti.

Upit oko toga poslali smo Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Oni, pak, tvrde kako je ludizam jedan od pojmova s kojim se učenici susreću tijekom čitavog srednjoškolskog obrazovanja.

– U 33. zadatku iz dijela ispita iz Hrvatskog jezika Književnost i jezik na višoj razini, ispituje se ishod razumjeti književnoteorijska obilježja književnih tekstova, a jezični ludizam je jedan od književnoteorijskih pojmova s kojim se učenici upoznaju tijekom cijeloga srednjoškolskoga obrazovanja. Zadatak neće biti poništen, a jedan bod dodijelit će se svima koji su točno riješili zadatak, kazali su kratko iz NCVVO-a.

Zanimljivo je za spomenuti i kako se na nekoj od prošlih matura pojavilo slično pitanje, a maturanti su te godine morali prepoznati koja je od pjesama naš najpoznatiji primjer korištenja ludizma u književnosti. U pitanju o ludizmu s jedne od prošlih matura okušajte se u nastavku.

Dojmove maturanata nakon A razine Hrvatskog pročitajte na poveznici.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.