Pretraga

Pogledajte koje su prosječne ocjene na ispitima mature s najviše prijava u 2022.

A- A+

Da su maturanti ostvarili bolje rezultate na ovogodišnjem ljetnom roku u odnosu na prethodnu godinu, zaključak je današnje konferencije za medije povodom objave konačnih rezultata mature. Ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović pokazao je i kako su se u zadnjih nekoliko godina kretale prosječne ocjene na obveznim i izbornim ispitima s većim brojem prijava.

državna matura ocjena

Foto i ilustracija: srednja.hr

Povodom objave konačnih rezultata ljetnog roka mature 2022., u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja održana je konferencija za medije. Na njoj je predstavljena detaljna statistika prolaznosti, a među ostalim, otkriveno je i kakve su prosječne ocjene učenici postigli na obveznim predmetima i izbornim ispitima s većim brojem pristupanja.

Prosječne ocjene na obveznim predmetima

– Kako biste mogli pratiti trendove u posljednje četiri godine, mi smo vam napravili prikaz kretanja prosječne ocjene u obveznim predmetima i u najzastupljenijim izbornim predmetima. Hrvatski jezik označen je zelenom bojom i to je znak da je ove godine prosjek u tom predmetu bio bolji u odnosu na prethodnu, a od 2019. na višoj razini je najbolji, rekao je Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a.

Ovom prilikom treba naglasiti kako su učenici u 2019. godini još uvijek morali na eseju dobiti pozitivnu ocjenu da bi položili čitav ispit iz Hrvatskog, što kasnijih godina nije bio slučaj.

Iz podataka NCVVO-a vidljivo je i da je prosječna ocjena ove godine na A razini Hrvatskog 3,2, a na osnovnoj 2,5. Na Matematici više razine prosjek je 3,1, dok je na osnovnoj 2,2. Učenici su, očekivano, najbolje riješili Engleski pa je na višoj razini prosječna ocjena 4,1, a na osnovnoj 3,4.

Prosječne ocjene na obveznim predmetima mature od 2019. do 2022.|izvor: NCVVO

Izdvojeni članak
matura hrvatski državna matura 2022

Izašli su konačni rezultati mature: Obvezni dio pala 223 gimnazijalca i 4.469 strukovnjaka

Prosječne ocjene na izbornim predmetima

Analizirani su i podaci na izbornim predmetima kojima je pristupio najveći broj maturanata. Na Fizici je prosječna ocjena 2,5 i nešto je bolja nego lani. Bolja je i na Biologiji – ove godine iznosi 2,8. Treći najčešće prijavljivani izborni ispit, Politiku i gospodarstvo, učenici su napisali za 2,2, što je malo lošije nego lani. Ocjene na ostalih pet ‘najpopularnijih’ izbornih možete vidjeti u nastavku.

Prosječne ocjene na izbornim predmetima mature s najviše prijava|izvor: NCVVO

Podsjetimo, ranije danas ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović rekao je i kako se ove godine niti na jednom od predmeta mature pragovi prolaznosti nisu mijenjali u odnosu na proteklu godinu. Našu analizu pragova u posljednjih osam godina na većim predmetima mature možete vidjeti ovdje.

Na poveznici možete pročitati detalje oko ovogodišnjeg uspjeha učenika na maturi, dok ispod možete pogledati konferenciju na kojoj su predstavljeni rezultati ljetnog roka:

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.