Pretraga

Posljednje ponavljanje prije mature iz Engleskog: Pokušajte dobiti 10/10 na prošlogodišnjim pitanjima

A- A+

Prvi obvezni predmet koji će maturanti pisati na ovogodišnjem ljetnom roku jest Engleski jezik. Polažu ga u petak, a obje razine pišu se od 9 sati ujutro. Na ispitima se provjeravaju kompetencije učenika u čitanju, pisanju i slušanju, a mi smo za posljednje ponavljanje prije tog ispita izdvojili nekoliko pitanja s prošlogodišnjeg roka.

na stolu ispit iz engleskog jezika na državnoj maturi

Foto: Srednja.hr

Jedan od ispita na kojem maturanti dobivaju najbolje ocjene je Engleski jezik. To je ujedno prvi obvezni predmet koji će učenici polagati i to ovog petka. Više njih, 18.485, polagat će A razinu, dok će osnovnu razinu pisati 8.863 pristupnika. Bez obzira na to koju su razinu odabrali, svi pristupnici morat će pokazati kompetencije u tri područja – čitanju, pisanju i slušanju. Treba naglasiti kako se ta područja ne ocjenjuju zasebno, nego se ispit iz stranih jezika ocjenjuje kao jedna cjelina i za čitav ispit određuje se jedinstveni minimalni prag prolaznosti.

Oba ispita pišu se u petak od 9 sati, s time da se onaj na višoj razini ukupno piše 180 minuta, dok ispit osnovne razine traje 105 minuta. Što maturanti mogu očekivati na ovom ispitu, možete detaljno provjeriti ovdje.

Jedan od najboljih načina pripreme za ispite mature rješavanje je ispita provedenih na prošlim rokovima. Za posljednje ponavljanje prije ovog velikog ispita izdvojili smo deset zadataka s prošlogodišnjeg, a možete ih riješiti brzom registracijom u sustav kvizovi.srednja.hr. Stoga, pokušajte riješiti svih deset zadataka bez pogreške. Prvih pet pitanja je s više razine, a drugih pet s osnovne razine.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Za točna rješenja kliknite na ‘nastavak teksta’.