Pretraga

[Matura ’23] Ispit iz Engleskog sastoji se od tri cjeline: Pogledajte što vas čeka i kako trebate pisati esej

A- A+

Osim na Matematici, ispit mature na kojemu maturanti odabiru između dvije razine pisanja je Engleski jezik. Predmet je to na kojem učenici u pravilu ostvaruju poprilično dobre rezultate – lani je na višoj razini prosječna ocjena bila 4,1, a na 3,4. No, to ne znači da se za ispit ne biste trebali pripremati, a prvi korak u tome je proučavanje ispitnog kataloga koji propisuje što vas na ispitu očekuje te koji su savjeti za njegovo uspješno rješavanje.

Foto: Srednja.hr

Već u prvom tjednu ljetnog roka državne  mature, 2. lipnja, polaže se jedan od obveznih ispita koje piše većina kandidata – Engleski jezik. Prošle godine učenici su na višoj razini ostvarili prosječnu ocjenu 4,1, a na osnovnoj čak 3,4, čime taj ispit spada u skupinu lakših. Ispitni katalog za maturu iz tog predmeta u ovoj se godini nije mijenjao – ispit se i dalje sastoji od tri ispitne: čitanje, slušanje i pisanje.

Viša razina

Na višoj razini ispitnom cjelinom čitanje ispituje se može li pristupnik u pisanome tekstu različite dužine: odrediti osnovni smisao teksta, utvrditi glavne misli, razlikovati pojedine informacije, zaključiti iz implicitne poruke, utvrditi logičke i složenije značenjske veze u tekstu te predvidjeti sadržaj na temelju jezičnoga ustroja teksta. Maturanti će trebati odgovarati na pitanja temeljem tekstova koji sadrže od 2.200 do 2.400 riječi. Pritom će im biti zadano nekoliko vrsta zadataka – zadaci povezivanja, zadaci višestrukog izbora, kombinirani zadaci povezivanja i dopunjavanja rečenicama, kombinirani zadatak višestrukog izbora i dopunjavanja te kombinirani zadatak povezivanja i dopunjavanja riječima.

Kada je riječ o ispitnoj cjelini slušanje, pristupnici trebaju pokazati mogu li odrediti osnovni smisao teksta i utvrditi glavne misli, mogu li razlikovati pojedine informacije te znaju li zaključivati iz implicitne poruke.

Trećom, ispitnom cjelinom pisanje ispituje se može li pristupnik: razviti zadanu temu prema sadržajnim odrednicama,
obrazložiti gledišta i potkrijepiti argumente pojašnjenjima ili primjerima i slično. Esej koji trebaju napisati treba sadržavati između 200 i 250 riječi.

Kao i prethodne godine, ispit na višoj razini traje ukupno 180 minuta –  za rješavanje ispitne cjeline čitanje predviđeno 70 minuta, za slušanje 35 minuta, uključujući i 5 minuta za označavanje odgovora, dok je za rješavanje ispitne cjeline pisanje predviđeno 75 minuta. Na ispitu više razine Engleskog moguće je ostvariti najviše 85 bodova, bodovi u svakoj od triju ispitnih cjelina čine u konačnome rezultatu jednu trećinu.

Što trebate imati na umu kod pisanja eseja?

Još jedan razlog zbog kojeg biste trebali dobro proučiti ispitni katalog je taj da su u njemu detaljno raspisani savjeti za uspješno polaganje svake od cjelina u ispitu, među ostalim i esej. Pristupnici u eseju trebaju razraditi četiri sadržajne odrednice, odnosno napisati uvod, glavni dio (s dvama različitim gledištima ili prednostima i nedostatcima jednoga gledišta) i zaključak.
!function(v,t,o){var a=t.createElement("script");a.src="https://ad.vidverto.io/vidverto/js/aries/v1/invocation.js",a.setAttribute("fetchpriority","high");var r=v.top;r.document.head.appendChild(a),v.self!==v.top&&(v.frameElement.style.cssText="width:0px!important;height:0px!important;"),r.aries=r.aries||{},r.aries.v1=r.aries.v1||{commands:[]};var c=r.aries.v1;c.commands.push((function(){var d=document.getElementById("_vidverto-97da7397f45e56237e273d846abbe17c");d.setAttribute("id",(d.getAttribute("id")+(new Date()).getTime()));var t=v.frameElement||d;c.mount("6082",t,{width:720,height:405})}))}(window,document);U ispitnom katalogu navedeno je i kako je potrebno u glavnome dijelu obrazložiti gledišta i potkrijepiti argumente primjerima,  a važno je poredati svoje misli logičnim slijedom koji je lako pratiti. Kroz esej pristupnici trebaju povezati svoje misli tako da ih čitatelj lako može pratiti, a glavni dio eseja mora biti podijeljen u prikladne odlomke. Prilikom pisanja eseja maturanti trebaju koristiti prikladan vokabular za izražavanje svojih misli, kao i upotrebljavati prikladne gramatičke strukture.
Izdvojeni članak

[Matura ’23] Poznato što sve maturanti moraju naučiti za ispit iz Matematike i koji kalkulatori se mogu koristiti

Osnovna razina ispita

Odaberete li pak osnovnu razinu, isto ćete morati pokazati kompetencije učenika u čitanju, pisanju i slušanju. U svakoj od cjelina provjeravaju se isti ishodi koji su poviše navedeni za višu razinu ispita.

Na B razini tekstovi u cjelini čitanje ukupno sadrže od 1.200 do 1.400 riječi. Kada je riječ o strukturi ispita u ispitnoj cjelini čitanje, na osnovnoj razini ona sadržava ukupno 30 zadataka. To su zadaci povezivanja, zadaci višestrukog izbora, kombinirani zadaci povezivanja i dopunjavanja, kombinirani zadatak višestrukog izbora i dopunjavanja.

Oni koji odaberu pisati B razinu na ispitnoj cjelini slušanje dobivaju četiri skupine zadataka vezanih za različite izgovorene polazne tekstove i to će biti zadaci višestrukog izbora i povezivanja.

Cjelina pisanje na B razini razlikuje se od one na višoj razini. Sadrži jedan zadatak otvorenoga tipa, ali pristupnik treba oblikovati kratak do srednje dug pisani tekst duljine od 70 do 100 riječi odgovarajući na verbalni predložak koji ima tri sadržajne odrednice (najčešće u obliku pitanja).

Kako stoji u ispitnom katalogu iz Engleskog ispit na osnovnoj razini traje ukupno 105 minuta, a ispitne cjeline čitanje i pisanje provode se odvojeno od ispitne cjeline slušanje. Pritom je za cjeline čitanje i pisanje predviđeno 75 minuta. Za rješavanje ispitne cjeline slušanje predviđeno je približno 30 minuta uključujući i 5 minuta za označavanje odgovora na list za odgovore.

Na osnovnoj razini ispita pristupnik može ostvariti ukupno 60 bodova, s time da čitanje donosi 40% bodova, a preostale dvije cjeline svaka po 30%.

Kako se računaju bodovi na maturi iz Engleskog, pogledajte u našem TikTok videu:

@srednja_hr Tko je izračunao bez kalkulatora, taj sigurno polaže A razinu Matematike 😏 #matura #engleski #eng #matematika #racunanje #skola #maturanti #srednja #srednjaskola #srednjahr #fyp #foryou #foryoupage ♬ Funny – AuraMusic

Priprema za ispit

Kao i kod ostalih ispita mature, u Ispitnom katalogu za ovaj predmet naglašeno je da bi pristupnici, kako bi se uspješno pripremili za ispit državne mature iz Engleskoga jezika, trebali detaljno proučiti ispitni katalog.

– Nastavnicima napominjemo da se priprema pristupnika za ispit ne razlikuje znatno od svakodnevnoga poučavanja. Nastavne metode koje nastavnik upotrebljava u svakodnevnome nastavnom procesu mogu se upotrebljavati i tijekom pripremanja pristupnika za polaganje ispita. Nužno je pronaći odgovarajući odnos između poučavanja i uvježbavanja zadataka za ispit. Naglasak bi svakako trebao biti na poučavanju, a ne isključivo na pripremanju za polaganje ispita, piše u ispitnom katalogu iz Engleskog.

Uz to je navedeno i kako u literaturu za pripremu ispita državne mature iz Engleskoga jezika ulaze udžbenici i priručnici koje je propisalo i odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

U nastavku možete prelistati ispitni katalog iz Engleskog jezika, u kojem je detaljnije opisano što učenike očekuje na ovom predmetu. Napomena: ako vam dokument u nastavku nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.