Pretraga

Potpisala na esej, poništen joj čitav ispit: ‘Ja sam ovih dana usahnula, moja su krila izvrsnosti srezana’

A- A+

Za ukupno 24 maturanata ispit državne mature poništen je jer su se u ispitni materijal potpisali punim imenom i prezimenom, čime im je narušena tajnost identiteta. Pravilnik kaže da se takvim pristupnicima poništava dio ili čitav ispit. Među maturantima kojima se to dogodilo je i učenica Laura Mikić, koja je revoltirana odlukom NCVVO-a. Laura se imenom i prezimenom potpisala na esej iz Hrvatskog, a poništen joj je čitav ispit iz Hrvatskog. Na tu se odluku pokušala žaliti, ali bezuspješno – odluka o poništenju ispita je konačna, zbog čega je uputila pismo ravnatelju NCVVO-a, ministru, pravobraniteljici i medijima.

Upute kako se potpisati pored greške nalaze se na svim ispitnim materijalima| foto: srednja.hr/screenshot ispitne knjižice za esej iz HRV

– Zovem se Laura i ovo je moja ispovijest u trenucima kada proživljavam najgore dane u svojih osamnaest godina života. Jedino više bolno od ovoga što mi se događa na ljetnom roku državne mature bilo bi da mi je netko blizak, ne daj Bože, izgubio život. Ja sam ovih dana usahnula, izgubila sam svoj put u muzičkom obrazovanju koji sam vrijedno gradila godinama, izgubila sam i put vjere da me netko hoće čuti, da netko hoće pročitati moj prigovor, tom rečenicom započinje svoje pismo ministru, ravnatelju NCVVO-a i medijima maturantica Laura Mikić.

Na esej se potpisala punim imenom i prezimenom

Laura je jedna od 24 maturanta kojima je ispit mature poništen jer se na njega potpisala punim imenom i prezimenom, čime je narušena tajnost njenog identiteta. Konkretno, Laura se potpisala na ispitni materijal u eseju iz Hrvatskog, a poništen joj je čitav ispit. Pravilnik kaže da se u ovom slučaju poništava dio ispita ili čitav ispit. Osim što je to navedeno u Pravilniku, da se pored greške ostavljaju isključivo paraf, maturantima je jasno naznačeno i na svim ispitnim materijalima.

Laura je pokušala uložiti prigovor, vidljivo je to iz materijala koje nam je poslala u mailu, ali nije mogla budući da je – diskvalificirana. Obratila se i prosvjetnoj inspekciji, odakle joj je ukratko odgovoreno da nisu nadležni za ovo pitanje. Inače, uspješno je položila sve ostale ispite. Laura u pismu navodi kako se na esej potpisala slučajno, ‘uslijed velike doze stresa i umora’, jer je tih istih dana kada se polagala državna matura polagala i prijemni ispit na Muzičkoj akademiji-smjer klavir, koji je položila izvrsnim rezultatom.

– Dalje je samo pakao nepravde koji ne bih poželjela ni najgorem neprijatelju. Bilo koji pismeni prigovor s obrazloženjem i molbom da mi se poništi samo taj dio ispita i da ću na takav način uspješno položiti maturu i samim tim uspješno upisati Muzičku akademiju-smjer klavir na ljetnom upisnom roku, nitko nije ni htio čuti, a kamoli uzeti u razmatranje. Softverski robot me već u aplikaciji blokirao. Ravnatelj Centra donio je odluku da mi se poništi cijeli ispit iako je hrvatski jezik pisan u dva različita dana, a esej nije eliminacijski dio ispita hrvatskoga jezika, što znači da se iz eseja može predati prazni test, ostvariti nula bodova i ujedno proći test hrvatskoga jezika na maturi. Aplikacija mi javlja ‘diskvalifikaciju’ iako Pravilnik o državnoj maturi ne pozna u nijednom članku niti stavku takav termin, ističe Laura.

Izdvojeni članak
matura hrvatski državna matura 2022

Izašli su konačni rezultati mature: Obvezni dio pala 223 gimnazijalca i 4.469 strukovnjaka

‘Moram naći snagu za novi let. Nije to lako’

Odluka ravnatelja Centra jest konačna, to je i sama vidjela u Pravilniku, no želi da ju nadležni poslušaju.

– Pitam se kosi li se to sa mojim temeljnim ljudskim pravima, pravima da me nadležni u Centru barem čuju, čuju moj vapaj istine. Jer da sam ne daj Bože kriminalka koja je htjela varati, ne bih se sada izlagala ovom ispoviješću u javnosti, jer vjerujte mi, nije mi nimalo lako i ugodno. Moja su krila izvrsnosti srezana. Moram naći snagu za novi let. Nije to lako. To znači da ću unatoč formalno položenoj maturi i izvrsno položenom prijemnom ispitu za klavir na Akademiji zbog ovakvih ekskluzivnih odluka ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje morati pauzirati cijelu jednu akademsku godinu. I gdje je sada ‘zemlja znanja, zemlja izvrsnosti’ koju propagiraju kreatori obrazovnih politika. Pitam se što bi napravili da se ovo dogodilo njihovoj kćeri/sinu, unuku/unuci. I onda se čudimo kad nam mladi odlaze iz zemlje. Hoću li i ja biti jedna od njih i je li to ikoga briga?, navodi Laura u pismu.

Podcrtava, za nju bi jedno logično, pravedno i razumno rješenje bilo ono da joj se poništi samo esej na kojem stoji potpis, budući da i pravilnik kaže da se u slučaju potpisa na ispitnom materijalu ‘izriče mjera poništenja ispita ili dijela ispita’.

– Samo tražim da mi donositelji ovakve stroge odluke pojasne svrhovitost iste, a odgovora danima nema pa se pitam ‘gdje je nestao čovjek’. Neka ovo moje pismo barem bude pomoć drugim mladim ljudima da im se ne ponovi ista situacija, da ne budu kao ja žrtve nerazumnih i površnih odluka, stoji u pismu koje potpisuje maturantica Laura Mikić.

Izdvojeni članak
indeks, sveučilište u zagrebu

Doznajte koje su studije upisali najbolji maturanti, što je bilo najpoželjnije i gdje je ostalo mjesta

NCVVO: ‘U postupku poništenja ispita državne mature prema svim se pristupnicima postupilo na jednak način’

Vezano uz ovaj konkretni slučaj upit smo poslali u Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Pitamo ih, za početak, zbog čega je maturantici Lauri Mikić poništen čitav ispit iz Hrvatskog, ne samo esejski dio, budući da se u Pravilniku navodi mogućnost da maturantu bude poništen samo dio ispita, te kako su postupali u drugim takvim slučajevima.

– Pravilnik o polaganju državne mature zbog konkretnog nedozvoljenog ponašanja učenika predviđa mjeru ‘poništenje ispita ili dijela ispita’, međutim u ispitima onih predmeta koji se sastoje od dvije ili više cjelina, poništenjem jednog dijela ispita poništava se cijeli ispit jer isto utječe na valjanost ispita kao cjeline jer su svi dijelovi neodvojivo povezani. U postupku poništenja ispita državne mature prema svim se pristupnicima postupilo na jednak način, odgovor je koji smo dobili iz Ureda ravnatelja Vinka Filipović.

Dodaju, ‘kod poništenja smatra se da učenik nije ni pristupio ispitu bez obzira na to od koliko se cjelina ispit sastoji, što je potpuno druga situacija od one kad je učenik pristupio npr. eseju i nije ostvario niti jedan bod’. Podsjetimo, još ove godine maturanti ne moraju dobiti pozitivnu ocjenu na eseju da bi položili Hrvatski, ali prema Pravilniku moraju izaći na oba dijela ispita da bi im se bilježilo pristupanje ovom ispitu. Na pitanje zašto joj u sustavu stoji formulacija da je ‘diskvalificirana’ i hoće li odluka o poništenju ispita maturantice Laure biti revidirana, iz NCVVO-a su jasni:

– Laura Mikić dobila je Odluku koja je donesena u skladu s odredbama Pravilnika o polaganju državne mature, a u kojoj je navedeno da joj se zbog nedozvoljenog ponašanja iz članka 31. stavka 1. točke 6. Pravilnika izriče mjera poništavanja ispita te da je odluka konačna. Tehnički se u bazi mjera poništavanja ispita označava kao diskvalifikacija, odgovaraju iz Ureda ravnatelja.

Podsjetimo, državnu maturu pisalo je preko 28 tisuća kandidata, a rezultati su objavljeni u ponedjeljak. Obvezne ispite pala su 223 gimnazijalaca i 4.469 učenika strukovnih škola, dok su 332 ispita riješena bez greške. Za 31 učenika ispit je poništen, što uključuje i 24 onih koji su se potpisali na ispitni materijal. Više o prolaznosti učenika na ovogodišnjoj maturi pročitajte na poveznici.