Pretraga

Prema brojci MZO-a, preko 1.500 maturanata nije predalo esej: Za tehničke poteškoće krive – loš kućni internet

A- A+

Za pisanje probnog online eseja prijavilo se 13.180 maturanata, a brojni od njih i prije samog početka požalili su se kako sustavu i zadatku uopće ne mogu pristupiti. No iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) pohvalili su se brojkom od 11.500 maturanata koji su esej predali i tvrde da je tek manji broj imao tehničke poteškoće – zbog lošeg kućnog interneta.

Foto: srednja.hr

Niz učenika prije i tijekom pisanja današnjeg probnog eseja istaknuo je kako se suočava s tehničkim poteškoćama, od problema sa samom prijavom do nemogućnosti otvaranja esejskog zadatka. No, iz Ministarstva su se pohvalili brojkom od 11.500 učenika koji su predali esej i tvrde – učenici su neometano pristupali sustavu.

MZO: ‘Sve prijavljene poteškoće analizirati i naučene lekcije primijeniti u budućem radu’

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s CARNET-om i Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja provelo je Pisanje probnog online eseja iz Hrvatskog jezika, najopsežnije online testiranje ovakve vrste u Hrvatskoj do danas. Ukupno 13.180 maturanata ispunilo je preduvjete, odnosno uspješno ispunilo prijavu za sudjelovanje te su danas neometano pristupili sustavu. Od 13.180 učenika koji su uspjeli pristupiti sustavu, njih oko 11.500 je do 15.00 sati predalo svoj online esej, od čega je oko 200 učenika koristilo prilagodbu tehnologije, piše u priopćenju Ministarstva.

Izdvojeni članak

Fijasko probnog eseja, brojni maturanti nisu mogli otvoriti zadatak: Evo i dojmova onih koji su ga uspjeli napisati

Za tehničke poteškoće, prema mišljenju Ministarstva, kriv je pak – loš kućni internet. Ili neopreznost samih maturanata.

– Najveći broj maturanata koji nije uspio pristupiti pisanju današnjeg probnog eseja nije u potpunosti popunio prijavu za sudjelovanje (npr. nedostajao je odabir A ili B razine), a manji dio njih imao je tehničkih poteškoća (npr. s kućnim internetom) ili je odustao od pisanja eseja. Napominjemo kako je cilj probnog online eseja testirati mogućnosti online provedbe državne mature i pomoći učenicima da se što kvalitetnije pripreme za ispit državne mature iz Hrvatskoga jezika. Riječ je o testnom sustavu te ćemo sve prijavljene poteškoće analizirati i naučene lekcije primijeniti u budućem radu, kažu iz MZO-a.

Neki esej pišu i skoro sedam sati od službenog početka

Iako je pisanje službeno započelo u 10 sati – iz Ministarstva kažu da neki esej pišu i sada, gotovo sedam sati kasnije!

– U ovom trenutku esej još uvijek piše oko 60 učenika, stoji u priopćenju Ministarstva.

Na kraju umiruju i one koji nisu uspjeli predati esej, a napisali su ga – rezervna opcija postoji!

– Svi oni koji danas iz objektivnih razloga nisu mogli pristupiti pisanju online probnog eseja te isti nisu predali, imaju rezervnu opciju. To mogu učiniti na mrežnim stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji je omogućio maturantima da pošalju svoj esej na ocjenjivanje. Sve ostale informacije mogu se pronaći na poveznici, kažu iz Ministarstva.

Poruku putem Facebook videa maturantima je poslala i ministrica Divjak.

– Sudjelovali ste u najopsežnijem online testiranju u Hrvatskoj i na taj ste način zapravo utabali put jednom budućem pisanju državne mature online, rekla je Divjak.

Prema brojci MZO-a, preko 1.500 maturanata nije predalo esej: Za tehničke poteškoće krive – loš kućni internet
Share via
Copy link
Powered by Social Snap