Pretraga

Pitali smo Ministarstvo koliko nastavnika iznad 65 godina radi u školama: Ovo je odgovor

Izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju krajem prošle godine nastavnici u školama mogu raditi do 67. godine života, umjesto do 65. kako je to bilo ranije. S obzirom na to da je Zakon već nekoliko mjeseci na snazi, pitali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja koliko nastavnika iznad 65 godina trenutno radi u školama. Rekli su nam da je trenutno ta brojka nula, no očekuju da će to biti drukčije krajem ove školske godine.

Foto: Unsplash

Prema evidenciji kojom raspolaže Ministarstvo znanosti i obrazovanja trenutno u Hrvatskoj nije zaposlen ni jedan učitelj i nastavnik u školi koji ima više od 65 godina. Kazali su nam to iz Ministarstva na naš upit jer su izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, koji daje mogućnost nastavnicima da rade do 67. godine života, na snazi već nekoliko mjeseci.

Fuchs najavio da će izmjene riješiti problem s nestručnim zamjenama

Naime, Zakon o odgoju i obrazovanju ponovno je izmijenjen  u prosincu prošle godine, a jedna od većih izmjena bila je da će nastavnici u školama umjesto do 65. moći raditi do 67. godine života. Tada je trenutno tehnički ministar obrazovanja Radovan Fuchs kazao da je razlog tome kako bi se u školama osigurao što veći broj stručnih radnika, osobito u deficitarnim strukama poput matematike, fizike, kemije i slično.

Prema izmjenama tog Zakona nastavnici iznad 65 godina u školama mogu raditi ako se na natječaj ne javi osoba koja ispunjava uvjete za rad. Tada se radni odnos s nastavnikom iznad 65 godina koji ispunjava uvjete natječaja može zasnovati bez natječaja na određeno vrijeme do godinu dana. Taj se odnos može produžiti za još godinu dana, ali ne dulje od 67. godine života.

Izdvojeni članak

Ovih deset stvari trebat će riješiti ministar ili ministrica znanosti i obrazovanja u novom mandatu

Ministarstvo: ‘Očekuje se da će prve primjene Zakona krenuti krajem školske godine’

– Međutim, budući da je člankom 112. stavkom tri Zakona o odgoju i obrazovanju predviđeno da ugovor o radu prestaje krajem školske godine u kojoj su zaposlenici navršili 65 godina života te da je izmjena Zakona stupila na snagu ove školske godine, očekuje se da će prve primjene članka Zakona kojeg spominjete krenuti krajem školske godine, pojasnili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Podsjetimo, 16. izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju krajem prošle godine izostanci se mogu opravdavati putem e-Dnevnika, a upisi u prve razrede vršiti elektroničkim putem. Ministarstvo je pak odustalo od uvođenja novčanog kažnjavanja nastavnika kod kojih se utvrdi osobna odgovornost za propuste u radu, a odustalo se i od promjena u produžnoj nastavi. Iako su se iz Ministarstva još lani hvalili da je nacrt novog Zakona o odgoju i obrazovanju gotov, njega nema u planu savjetovanja Ministarstva za ovu godinu.

Dopuna teksta 5. svibnja u 15:40

Ministarstvo znanosti i obrazovanja podatke za broj nastavnika u školama koji su u mirovini prema njihovoj evidenciji dostavilo nam je 23. travnja. Nakon objave članka obratila nam se ravnateljica Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar koja nam je kazala da je u njihovoj školi od ožujka na pola radnog vremena zaposlen nastavnik matematike koji je u mirovini.