Pretraga

Pripreme za maturu: Sam svoj majstor

A- A+

Ako ne želite izdvojiti brdo novca ili pak otputovati u drugi grad na pripreme za državnu maturu, spremajte se kod kuće. Napravite raspored po predmetima i danima, a ako zapnete uvijek se možete obratiti nekome tko zna. Privatne pripreme će vas prisiliti na učenje, ali  spremanjem kod kuće ćete dobiti bolji uvid u svoje znanje i uštedjeti novac.

Iako su danas privatni centri za spremanje mature veoma popularni, mnogi srednjoškolci vjeruju kako u njima ne leži rješenje. Tako misle i Lucija, Mihael te Ivana koji su se za državnu maturu odlučili spremiti kod kuće.

Naši sugovornici  dolaze iz različitih gradova škola, a i same metode priprema su im drugačije. Kako im ide i treba li im ipak mala pomoć sa strane doznajte u razgovoru. 

Uz priručnik do medicine

Lucija pohađa opću gimnaziju, a želja joj je upisati medicinu zbog čega uz višu razinu iz hrvatskog, matematike i engleskog treba spremiti i biologiju, fiziku i kemiju.

– Matematiku i fiziku polako prolazim po Gaudeamusovim priručnicima skoro od početka školske godine, pomalo se prisjećajući lekcija i tipova zadataka. Kada vidim da se nečega ne sjećam duže se zadržim na tome, otkrila je Lucija te nastavila s objašnjenjem.

– S engleskim nemam problema, pa ću ga ponoviti tik pred maturu po udžbenicima. Hrvatski, biologija i dio kemije su više – manje “štreberski” , pa ih jednostavno ostavljam za kraj, tvrdi naša sugovornica.

Na spremanje kod kuće odlučila se zato što smatra kako je sasvim dovoljno raditi sam, a uz to dolazi i ušteda. – Pretjerane pripreme i plaćanje tečajeva nisu nužni, jer se možete pripremiti i kod kuće, a novac je bolje uložiti u neki priručnik za pripremu ispita. Inače priručnike nisam kupila, već sam ih kopirala, a nabavila sam i knjigu s pitanjima za prijemni ispit na medicini, kaže Lucija.

Instrukcije uz samostalan rad

Druga sugovornica dolazi iz upravno – birotehničke škole i priprema se za upis na Filozofski fakultet. Kod Ivane u pripremi najviše pažnje iziskuje matematika. – Uz samostalnu pripremu kombiniram instrukcije kako bi što bolje pripremila matematiku. Za mene je najkvalitetnija priprema kada radiš s nekim jedan na jedan. Tada ti se može usmjerit sva pažnja i objasnit nešto ako ti nije jasno i po više puta, kazala je Ivana.

S prijateljima je najljepše

Mihael sprema višu razinu hrvatskog i engleskog, nižu matematike, te politiku i gospodarstvo. Poslije Škole za medicinske sestre u Mlinarskoj svoje obrazovanje želi nastaviti na Fakultetu političkih znanosti.

– Pripreme radim s prijateljima i u tome prepoznajem duh vršnjačke edukacije koja u ovom kontekstu ima puno značenje, jer mi uvelike pomaže takav način rada. Osjećam se opuštenije i lakše mogu pristupiti gradivu koje ne razumijem, otkrio je Mihael. 

Mihael uz učenje s prijateljima ipak poseže za instrukcijama iz hrvatskog kod profesorice s Filozofskog fakulteta. – Skupo je (100 kuna po satu), ali na žalost u srednjoj školi predmetna profesorica nije tražila mnogo od nas pa sam prilično zakinut u određenim područjima, tvrdi Mihael.

Matematiku Mihel ne smatra posebno teškom, a za kreatore državne mature iz engleskog ima čak i posebnu pohvalu. – Engleski također spremam kod kuće i rješavajući zadatke državne mature od prošlih generacija mogu reći da su testovi iz engleskog jedni od rijetkih potpuno prilagođenih našem znanju, zaključuje.