Pretraga

Prvi ispiti mature već su napisani: Na ljetni rok izlazi 31.478 pristupnika, ovo su najpopularniji predmeti

A- A+

Točno u devet ujutro, ispitom iz Francuskog, započeo je prvi ovogodišnji rok državne mature. Ukupno je ispite prijavilo 31.478 pristupnika, od čega je njih 26.818 redovitih učenika gimnazija i strukovnih škola. Među najčešće prijavljivanim izbornim predmetima i ove su godine Fizika i Biologija.

Foto: srednja.hr

Nekoliko desetaka maturanata već je napisalo prve ispite državne mature. Ovogodišnji prvi rok započeo je u utorak u 9 ujutro, ispitom iz Francuskog jezika, a u popodnevnom terminu u 14 sati polaže se i Grčki jezik.

Ljetni rok prijavilo 31.478 pristupnika

Prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ove je godine ispite državne mature prijavilo 31.478 pristupnika, od čega je njih 26.818 redovitih učenika gimnazija i strukovnih škola.

Još konkretnije, na maturu izlazi više strukovnjaka – 16.048, iako to za njih nije obvezni ispit za završetak srednje škole, ali je ako žele na fakultet. Gimnazijalaca koji pišu ispite je 10.770, dok je ostalih pristupnika 4.660.

Kako je na jučerašnjoj konferenciji za medije o nacionalnim ispitima rekao Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ispiti mature se pišu u 380 škola i pet ispitnih centara koji su rezervirani za pristupnike iz drugih država i ponavljače. Broj pristupnika iz gimnazija i strukovnih škola je otprilike na razini prošle godine, a nešto je veći broj onih iz drugih država i koji ponovno pišu maturu.

Izdvojeni članak
ispitna knjižica s državne mature i udžbenik za predmet politika i gospodarstvo

Kalendar državne mature u 2024. godini

Koliko je prijava na obveznim ispitima?

Hrvatski se i ove godine piše na jednoj razini, a prijavilo ga je ukupno 29.275 kandidata. Matematika se piše na dvjema razinama, s time da je osnovnu odabralo više pristupnika, 17.996. Osnovnu razinu Matematike pisat će 12.094 kandidata. Strani jezik koji odabire najviše kandidata je Engleski jezik, a situacija je ovdje obrnuta od one na Matematici – 18.089 kandidata piše višu razinu, a osnovnu će pisati 10.188 kandidata. U tablici ispod možete vidjeti broj prijava ostalih obveznih ispita mature.

Broj prijava obveznih ispita mature | izvor podataka: NCVVO

Broj prijava obveznih ispita mature | izvor podataka: NCVVO

Najpopularniji izborni su Fizika i Biologija

Kao i ranijih godina, izborni predmet s najvećim brojem prijava je Fizika koju planira pisati 7.282 kandidata. Slijedi Biologija s 5.021 prijavom, Politika i gospodarstvo s 4.380 prijava, na Kemiju izlazi 3.905 pristupnika, dok Informatiku planira pisati 3.179. Među izbornim ispitima s najmanje prijava su pojedini jezici –  Francuski B razine, Španjolski B razine, Latinski A razine, Talijanski B razine i Grčki. U tablici ispod možete vidjeti broj prijava ostalih izbornih ispita mature.

Broj prijava izbornih ispita mature | izvor podataka: NCVVO

Podsjetimo kako je od većih obveznih ispita prvi na rasporedu Engleski jezik – i osnovna i viša razina polažu se isti dan, 10. lipnja. Prvi dio ispita iz Hrvatskog, test i sažetak, pisat će se 24. lipnja 2024., a dan kasnije polaže se esej iz Hrvatskog. Zadnji je u rasporedu ljetnog roka ispit iz Matematike – obje razine pisat će se 27. lipnja.  Privremeni rezultati prvog roka bit će objavljeni 10. srpnja 2024. godine, slijedi dvodnevni rok za prigovor do 12. srpnja, a konačni rezultati prvog roka mature izlaze 17. srpnja. Čitav kalendar mature možete pronaći ovdje.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.