Pretraga

Reforme državne mature: Prijemni ispiti ili više testova kroz srednju školu

A- A+

Državna matura je uvedena prije pet godina te su do dan danas ostala oprečna mišljenja o njenim kvalitetama. Kritike se kreću u širokom rasponu od toga da je preporodila hrvatsko školstvo do jako negativnih i skeptičnih. Izgleda da su ove niječne prevladale, budući da će od iduće školske godine državna matura doživjeti promjene. Dvije su moguće opcije reformiranja ovog koncepta. Jedan je vraćanje prijemnih ispita na fakultete, a drugi uvođenje niza testova učenicima tijekom cijelog srednjoškolskog obrazovanja.

Pet je godina državna matura u Hrvatskoj, bila u sadašnjem obliku, no od iduće će doživjeti stanovite promjene. Puno je bilo i pohvala i pokuda na račun ovog koncepta, ali su negativne kritike očito prevladale. Dvije su opcije za reformu državne mature. Vraćanje prijemnih ispita na fakultete ili ‘lomjenje’ ovog jednog završnog ispita, na više testova, koji bi se odvijali tijekom cijele srednje škole.

Izdvojeni članak

Vodič kroz ispite državne mature 2012/2013

Udvostučavanje provjere

Državna matura ove školske godine će se pisati po peti put. Bio bi šesti, ali se poslušao savjet učenika te je odgođena za jednu godinu, radi bolje pripreme. Učenici su se kroz godine lagano uhodavali, ali akademska zajednica nije bila do kraja na čisto s prihvaćanjem ovog koncepta završnog ispita.

Državna matura trebala je zamijeniti prijemne ispite. No, nekolicina fakulteta prijemne nije ukinula, čime je pokazala da se možda ovakvom konceptu završnog ispita, ne vjeruje dovoljno. Provjera se tako počela udvostručavati. Stoga su kreatori obrazovne politike ipak odlučili uvesti neke promjene.

– Mišljenja smo da državna matura u ovom obliku ne ispunjava svoju zadaću. Ona se pretvorila u prijemne ispite na fakultete i to prijemne koji u nekim svojim dijelovima su vrlo loše koncipirani, izjavio je za HTV voditelj Nacionalne strategije za odgoj, obrazovanje i znanost Neven Budak.

Izdvojeni članak

Ravnateljica najbolje jezične gimnazije u Hrvatskoj: Državna matura nije vremenski dobro organizirana, a nastava bi trebala biti interdisciplinarna

Ove godine sve isto, dvije opcije za iduću

– Ove godine državna matura će izgledati isto kao i prethodnih godina. Međutim za sljedeću godinu ide se na racionalizaciju pristupa i promjene koje će značajnije utjecati na unapređenje kvalitete učenja, najavio je predsjednik Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje Petar Bezinović za spomenuti izvor.

Konkretnije dvije opcije su u igri, potvrđuje voditelj Nacionalne strategije za odgoj, obrazovanje i znanost Neven Budak. Jedna je vraćanje prijemnih ispita na fakultete.

Druga opcija je pak, da se državna matura zamijeni nizom centraliziranih ispita kroz čitavo razdoblje srednjih škola. Učenici bi se na fakultete upisivali na osnovu rezultata koje bi postigli u dužem vremenskom razdoblju te tako upis ne bi ovisio samo o jednom ispitu.

Na kraju treba naglasiti da promjene koncepta završnog srednjoškolskog ispita, nisu nepoznanica ni u drugim europskim državama.