Pretraga

Stigla rješenja B razine Hrvatskog, provjerite koliko zadataka ste točno riješili

A- A+

Proteklog utorka oko 10 tisuća maturanata pisalo je prvi dio ispita Hrvatskog, test iz jezika i književnosti. Budući da je u četvrtak bio blagdan, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja danas je objavio točna rješenja tog dijela ispita, odnosno ključ za odgovore.

Foto: M. Gelenčir | srednja.hr

U utorak se na maturi polagala B razina Hrvatskog jezika. Maturanti s kojima smo razgovarali nakon polaganja ispita ističu kako im test iz jezika i književnosti nije bio težak, ali nasmijala su ih pitanja vezana uz polazne tekstove, točnije kokoši i gljive.

Izdvojeni članak

Gljive i kokoši nasmijale maturante na B razini Hrvatskog: ‘Nisam još vidjela polazne tekstove iz prirode i društva’

– Najteže pitanje ne znam ni napisati, larpurlartizam, tako nešto, uglavnom, nismo ni čuli za to, barem moji kolege iz škole i ja. A zadatak s kokošima i gljivama je bio presmiješan, no nije bio težak, jednostavno se trebalo iščitati iz teksta. Samo je malo tužno što nisu stavili neku od bilo kojih knjiga, jer za ove autore nitko nije ni čuo, rekla nam je nakon ispita maturantica Lucija iz Elektrotehničke škole u Zagrebu.

I dok maturanti od 9 pišu esej na B razini, NCVVO je uoči eseja objavio i točna rješenja testa iz jezika i književnosti. U dokumentu koji slijedi nalaze se svi zadaci, a potom pri dnu i rješenja zadataka, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu ili kliknite ovdje.

Zadatke i rješenja A razine ispita možete vidjeti na poveznici.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.71 MB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.