Pretraga

Studij koji studente pretvara u stručnjake spremne za osvajanje tržišta

A- A+

Jeste li ikada razmišljali kako bi trebalo izgledati idealno studiranje? Vjerojatno prvi uvjet koje takvo studiranje treba ispuniti jest ponuditi studentima što više iskustva u realnom sektoru, odnosno, omogućiti studentima da naučeno iskoriste u praksi tijekom studija. Pronašli smo jedno veleučilište koje na svojim studijima studente postepeno upoznaje s radom u područjima koja studiraju. Riječ je o Veleučilištu Velika Gorica koje se može pohvaliti i velikom zapošljivosti svojih studenata nakon završenog studija.

Veleučilište Velika Gorica

Veleučilište Velika Gorica postalo je prepoznatljivo u brojnim državnim ustanovama i institucijama, lokalnim zajednicama, ali i privatnim tvrtkama kao ono koje kvalitetnim programom iz godine u godinu stvara nove stručnjake u nekoliko područja. Te stručnjake obučavaju na svojim preddiplomskim stručnim studijima Održavanje računalnih sustava, Upravljanje u kriznim uvjetima, Očna optika, Održavanje zrakoplova i Održavanje motornih vozila, te na specijalističkim studijima Krizni menadžment, Logistika i Informacijski sustavi.

Ovo veleučilište postalo je poželjan partner u rješavanju problema u područjima znanstvenog i stručnog istraživanja, visokog obrazovanja, osposobljavanja i cjeloživotnog usavršavanja, organiziranja i provedbe stručne nastave i studentske prakse, organiziranja seminara i tečajeva. Zbog toga su potpisani razni sporazumi o suradnji s brojnim tvrtkama i ustanovama putem kojih studenti dobivaju znanja bitna za stručno napredovanje, ali i lakše zapošljavanje nakon završenog studija.

Jedan primjer takve suradnje jest ona studenata Očne optike i Tiflološkog muzeja u Zagrebu na Festivalu znanosti u Tehničkom muzeju “Nikola Tesla”održanim 19. i 20. travnja 2018. Ondje su studenti uz pomoć svojih mentora svim zainteresiranim posjetiteljima napravili mjerenje oštrine vida.

Festival znanosti

Kako bi znanja iz knjiga što bolje upili, studenti često imaju vježbe izvan VVG-a na kojima imaju priliku vidjeti kako sve to zapravo izgleda u realnom svijetu. Jedan od takvih primjera je posjeta studenata studija Održavanje motornih vozila tvrtci DOK-ING koja se bavi održavanjem motornih vozila i strojeva.

Studenti u posjetu tvrtci DOK-ING

Pitate se kako izgleda praktična nastava onih koji studiraju krizu? Oni na svojoj terenskoj nastavi pripremaju i podižu privremena šatorska naselja. S obzirom na to da smo unazad par godina morali podići nekoliko takvih zbog raznih kriznih uvjeta, ova pokazna vježba je zasigurno uvelike pomogla studentima da se upoznaju s cijelim procesom.

Postavljanje privremenog šatorskog naselja

Studenti smjera Održavanje zrakoplova svoju terensku nastavu iskorištavaju za, primjerice, upoznavanje s novim tehnologijama održavanja zrakoplova. U posjetu Zrakoplovnom tehničkom centru, u kojemu je zaposleno nekoliko sadašnjih i bivših studenata ovog smjera, imali su priliku obići i pobliže upoznati specijalističke radionice za održavanje radara i instrumenata. Uz to su mogli osjetiti atmosferu u kojoj se zrakoplovi i helikopteri ‘liječe’.

Postoje i sjajne prilike koju možeš ugrabiti kao student VVG-a preko različitih izvannastavnih aktivnosti na koje te profesori potiču. Jedan od takvih primjera je recenziranje, prilika koju su ovogodišnji studenti studija Održavanje računalnih sustava dobili. Dobili su zadatak usporediti neke performanse ovog mobitela s drugim uređajima i napisati recenziju, a oni koji napišu najzanimljiviju dobit će i nagradu. Ovim putem je studentima omogućena suradnja sa stručnim timom testnog laboratorija VIDILab-a gdje imaju doticaj s realnim sektorom. Inače, studenti studija Održavanje računalnih sustava kontinuirano tijekom studija vježbaju na dvjestotinjak računala u suvremenim IT laboratorijima u kojima u interakciji s nastavnicima simuliraju realne situacije koje ih očekuju u poslovnim organizacijama.

Veleučilište Velika Gorica putem svojih studijskih programa stvara stručnjake koji su vrlo traženi na tržištu rada pa studenti nakon završetka studija u relativno kratkom vremenskom roku pronalaze posao. Tome pridonosi i povezanost Veleučilišta s gospodarskim sektorom, pa studenti i za vrijeme studentske prakse često pronalaze svoje buduće radno mjesto. Primjena učenja temeljenog na radu jedna je od najvažnijih misija obrazovnog procesa na Veleučilištu Velika Gorica. Zato se ovo veleučilište pokazalo kao odlično visoko učilište za stjecanje kvalitetnog stručnog znanja.

Tako misli i jedan od bivših studenata Tomislav Hubak, koji je svoje iskustvo podijelio s nama:

“Ovaj studij osposobljava studente za relativno specifične sektore tržišta rada, tako da je taj studij, kao i ostali studiji Veleučilišta jedinstveni u regiji. Tržište rada sve više traži takva specifična znanja. Ukoliko smo motivirani i uspješni u svom radu, svaki predavač će nas uputiti i preporučiti poslodavcu, te nam pomoći kod zaposlenja.”

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od 1.500 studenata koji su završili jedan od studija na VVG-u samo 102 je bilo bez trenutnog zaposlenja. Time se potvrđuje visoka zapošljivost i konkurentnost završenih studenata VVG-a na tržištu rada, što je vrlo ohrabrujuće za sve studente koji pohađaju ovo visoko učilište. Ako ti želiš postati jedan od njih pogledaj kako to možeš ostvariti.