Pretraga

Održano zanimljivo predavanje o Domovinskom ratu: Učenici imali priliku isprobati ratnu radio opremu

A- A+

U Strukovnoj školi Đurđevac održano je zanimljivo predavanje. Budući tehničari za računalstvo su iz prve ruke saznali o načinu komunikacije vojnika tijekom Domovinskog rata, kada još nije bilo mobitela ni bežičnog interneta. Predavač Branko Novosel, koji je bio pripadnik 127. Brigade Hrvatske vojske u Virovitici, podijelio je svoje iskustvo rada u Centru veze, gdje je vodio informatički dio komunikacije brigade na terenu i zapovjedništva u Virovitici.

Foto: Strukovna škola Đurđevac

Učenicima je Branko Novosel detaljno objasnio kako je osigurao komunikaciju brigade, stvarajući program za šifriranje i dešifriranje teksta, izvještaja s terena a koji su slani na velike udaljenosti između Slavonskog Broda i Virovitice pomoću računala i radio valova – paketa radija, koristeći digitalnu radio komunikaciju. Imali su priliku vidjeti ispis originalnog programa za šifriranje napisanog u TurboPascalu i DOS-u 1992. godine.

Demonstrirao je unutrašnjost vozila veze u kojem je radio, predstavljajući uređaje koji su se koristili. Učenici su s velikim zanimanjem pratili priču o borbi s neprijateljem, jugoslavenskom vojskom, kroz korištenje radio valova. Objasnio je kako je njihov centar veze bio lociran pomoću goniometra i triangulacije od strane posebne postrojbe JNA, nakon čega je mogla usljediti minobacačka paljba. Također je opisao strah od diverzanata koji su tražili centre veze kako bi prekinuli komunikaciju između vojnika i zapovjedništva.

Također je razjasnio kako su prijenosne radio stanice vojnika bile ometane nakon kratkog vremena razgovora, kada bi neprijatelj otkrio njihovu radnu frekvenciju te je spomenuo protumjere, poput šifriranja razgovora između vojnika, pri čemu je jedna od metoda bila ugradnja čipa za šifriranje metodom inverzije glasa u radio stanice.

Učenicima je bila omogućena stvarna demonstracija opreme koja se koristila u ratu tog vremena, uključujući prijenosno crno-bijelo LCD računalo 486sx brzine 25 MHz i 2 Mb rama, Commodore 64, skener radio frekvencija i radio stanicu.

Iako se u školama organiziraju predavanja o Domovinskom ratu, ovo je vjerojatno jedno od prvih takvih predavanja na ovakav način, što je učenicima sigurno bilo izuzetno zanimljivo i edukativno.

Više pogledajte u fotogaleriji.