Pretraga

Sutra se piše jedan od ‘težih’ izbornih predmeta na maturi: Probajte dobiti 10/10 na pitanjima prethodnih godina

A- A+

Poslije Fizike i Biologije, Politika i gospodarstvo treći je izborni predmet na maturi koji piše velik broj pristupnika – njih 4.380. Ovaj predmet je na glasu kao jedan od ‘težih’ ispita mature, a koji traže neki fakulteti kao uvjet za upis željenog studija. Za sve maturante koji PiG polažu ove srijede, ali i za one koji žele provjeriti kakvo im je političko obrazovanje, pripremili smo set od 10 pitanja s prošlih matura.

ispit na kojemu piše velikim slovima politika i gospodarstvo

Foto: srednja.hr

 

Jedan od ‘težih’ izbornih predmeta maturantima je svakako Politika i gospodarstvo. Ove godine na maturi ga polaže 4.380 pristupnika, a rezultati prošlogodišnje generacije drugi su najgori po prosječnoj ocjeni. I dok su prošle godine maturanti najgoru prosječnu ocjenu od 1,95 imali iz Fizike, drugi najgori rezultat od 2,1 ostvarili su upravo iz PiG-a. Maturanti će imati 90 minuta za rješavanje 50 zadataka. Najviše pitanja spada u područje Civilno društvo, a slijede Politička pismenost pa područje Ekonomska pismenost. Ukupno je 25 zadataka višestrukog odabira, 22 zadatka kratkog odgovora i tri zadatka produženog odgovora.

Izdvojeni članak
matura katalozi politika i gospodarstvo

Matura ’24: Prošle godine prosječna ocjena na PiG-u bila je tek 2,1, evo što savjetuje NCVVO

Cilj je procijeniti usvojenost i primjenu temeljnih koncepata političke pismenosti, ekonomske pismenosti i civilnoga društva. Kod maturanata će se provjeravati znanja o obilježjima političke i ekonomske zajednice, zatim znanja o ustrojstvu vlasti Republike Hrvatske, a potom i poznavanje demokratskih načela i vrijednosti. Morat će pokazati i koliko dobro poznaju principe političkoga i ekonomskoga djelovanja u uvjetima slobode izbora i tržišne slobode te pokazati kritičko promišljanje i suočavanje s političkim i ekonomskim problemima, događajima i potencijalima u lokalnoj, državnoj, europskoj i globalnoj zajednici.

Za sve maturante koji PiG polažu ove srijede, ali i za one koji žele provjeriti kakvo im je političko obrazovanje, pripremili smo set od 10 pitanja s prošlih matura koja se nalaze niže u tekstu, a na kraju se nalazi i link s rješenjima. Sva ostala pitanja s prethodnih matura možete riješiti sustavu kvizovi.srednja.hr.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Za točne odgovore kliknite ikonu ‘nastavak teksta’.