Pretraga

Matura ’24: Prošle godine prosječna ocjena na PiG-u bila je tek 2,1, evo što savjetuje NCVVO

A- A+

Jedan od predmeta koji su maturanti prošle godine loše riješili je Politika i gospodarstvo – prosječna ocjena bila je tek 2,1. Izborni je to predmet koji obično bira vrlo velik broj maturanata, primjerice lani je taj predmet odabralo njih 4.167. Iz ispitnog kataloga vidljivo je da će i ove godine maturanti imati 90 minuta za rješavanje 50 zadataka.

matura katalozi politika i gospodarstvo

Matura Politike i gospodarstva | foto: srednja.hr

Prošle školske godine matura Politike i gospodarstva bila je treći najpopularniji izborni predmet kod maturanata, odmah iza Fizike i Biologije. U ovoj školskoj godini taj se predmet, prema kalendaru državne mature, polaže 19. lipnja.

Ispituje se znanje u tri ključna područja

U ispitnom katalogu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) stoji da je cilj tog ispita procijeniti usvojenost i primjenu temeljnih koncepata političke pismenosti, ekonomske pismenosti i civilnoga društva. Kod maturanata će se provjeravati znanja o obilježjima političke i ekonomske zajednice, zatim znanja o ustrojstvu vlasti Republike Hrvatske, a potom i poznavanje demokratskih načela i vrijednosti, Morat će pokazati i koliko dobro poznaju principe političkoga i ekonomskoga djelovanja u uvjetima slobode izbora i tržišne slobode te pokazati kritičko promišljanje i suočavanje s političkim i ekonomskim problemima, događajima i potencijalima u lokalnoj, državnoj, europskoj i globalnoj zajednici.

Zadacima će se provjeravati dostignuta razina znanja te kompetencije pristupnika u tri ključna područja:

  • Politička pismenost (obilježja političke zajednice i položaj građana u njoj te struktura vlasti i koncept vladavine prava)
  • Ekonomska pismenost (obilježja ekonomske zajednice i položaj građana u njoj i izazovi ekonomije u sklopu održivoga gospodarskog razvoja)
  • Civilno društvo (ljudska prava i građanska participacija te politički i ekonomski sustav Republike Hrvatske)
Izdvojeni članak
matura katalozi_hrvatski

Matura ’24: Svi maturanti Hrvatski pišu na jednoj razini, a ispit se sastoji od triju cjelina

Na ispitu se može ostvariti 53 boda

Ispit Politike i gospodarstva sadrži 50 zadataka. Najviše njih spada u područje Civilno društvo, a slijede Politička pismenost pa područje Ekonomska pismenost. Ukupno je 25 zadataka višestrukog odabira, odnosno ‘na zaokruživanje’, 22 je zadatka kratkog odgovora, dok su tri zadatka produženog odgovora. Ispit traje 90 minuta, a na njemu se može ostvariti 53 boda. Zadaci višestrukog odabira i zadaci kratkog odgovora nose po jedan bod, dok svaki zadatak produženog odgovora nosi dva boda.

U ispitnom katalogu nalaze se i dodatne upute za pripremanje ispita. NCVVO tako učenicima savjetuje povezivanje gradiva s drugim predmetima poput Povijesti, Filozofije, Sociologije, Psihologije, Etike ili Vjeronauka. Također, savjetuju da učenici prate politička i ekonomska zbivanja u društvenoj zajednici kroz medije kako bi mogli prepoznati širinu i dubinu njihovih utjecaja. Učenici bi trebali i kritički promišljati o stvarnosti i tražiti kreativna rješenja za njezino poboljšanje na temelju uočenih činjenica političkoga i gospodarskoga života. Također, osvijestiti činjenicu da u uvjetima sveopće i globalne povezanosti utjecaj pojedinca nema granica.

zadaci pig

Vrste zadataka na maturi Politike i gospodarstva | foto: NCVVO

U literaturi tri udžbenika i Ustav RH

Nastavnicima se pak savjetuje da maksimalno iskoriste sve moguće izvore učenja i poučavanja te da primijene različite nastavne metode jer je Politika i gospodarstvo predmet sa samo 32 nastavna sata godišnje. Stoga nastavnicima preporučuju povezivanje gradiva iz srodnih predmeta, korištenje pisanih i multimedijskih materijala kao izvora za proučavanje aktualnih političkih i ekonomskih situacija, uključivanje učenika u život zajednice, posjete učenika političkim ili gospodarskim institucijama i razgovore s njihovim predstavnicima.

U literaturu za pripremu ispita ulaze tri udžbenika i Ustav RH:

  • Knežević-Hesky, A., 2021. Politika i gospodarstvo: udžbenik iz politike i gospodarstva za četvrti razred gimnazije. Alfa. Zagreb.
  • Palčić, N., Travaš, Ž., 2021. Politika i gospodarstvo: udžbenik u četvrtom razredu gimnazije. Školska knjiga. Zagreb.
  • Sunajko, G., Čepo, D., Goldstein, I., 2021. Politika i gospodarstvo: udžbenik za gimnazije. Udžbenik.hr.
  • Ustav Republike Hrvatske.

Podsjetimo, nakon prošlogodišnjeg ispita mature Politike i gospodarstva maturanti su nam rekli da su im najzahtjevniji bili zadatci produženog odgovara, a ispit su opisali lakšim nego godinu ranije. Sve dojmove možete pročitati ovdje. Kako je ispit mature Politike i gospodarstva od 2022. godine podosta promijenjen, profesor Politike i gospodarstva za srednja.hr dao je savjete učenicima kako se pripremiti za tu maturu, što možete pogledati ovdje.

Prošle godine za prolaz na maturi Politike i gospodarstva trebalo je točno riješiti 31,50 posto ispita, a pragove za ostale ocjene pogledajte ovdje. Zadatke s prijašnjih ispita možete rješavati i u našem sustavu kvizovi.srednja.hr, nakon registracije samo u tražilicu upišite pojam ‘državna matura’. U nastavku možete proučiti čitav ispitni katalog za ovogodišnju maturu iz Politike i gospodarstva, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.