Pretraga

Počela državna matura: Na ispitu iz biologije bilo je važnije zaključivati, nego znati sve činjenice

A- A+

Danas je ispitom iz biologije počela državna matura. Posjetili smo Prirodoslovnu školu Vladimira Preloga i porazgovarali s maturantima koji su pisali ispit. Kako doznajemo, na ovogodišnjem ispitu iz biologije, važnije je bilo razumjeti gradivo i ispravno zaključivati, nego reproducirati činjenice.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Izdvojeni članak

Sutra počinje državna matura: Evo na što sve trebate obratiti pozornost

Danas u 9 ujutro, ispitom iz biologije, službeno je počela državna matura. Biologiju je na ljetnom roku prijavilo ukupno 7.700 pristupnika, što je čini drugim najprijavljivanijim predmetom. Ispred nje je tek fizika s 9906 prijava. 

Ispitni katalog iz biologije ove godine je izmijenjen. Kako stoji u katalogu, primijenjen je konceptualni pristup kako bi se učenje odmaknulo od reproduciranja opsežnoga
sadržaja i kako bi učenici, rasterećeni od potrebe
memoriranja brojnih podataka i naziva, usmjerili
pozornost na povezivanje, uočavanje bitnoga i
zajedničkoga te prepoznavanje univerzalnih obrazaca
u odnosu na karakteristične posebnosti.  

Prema novom katalogu, tek će se 30% pitanja bazira na reprodukciji činjenica, dok je za ostatak pitanja potrebno razumijevanje gradiva i povezivanje pojmova.

Izdvojeni članak

Sisački maturanti za završni rad sudjeluju u izgradnji nove škole

Više zaključivanja, manje štrebanja

Maturanti s kojima smo razgovarali ispred Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, promjene u ispitnom katalogu su primijetili, a većina ih je i pozdravila.

– Ispit je bio u redu. Nisam učila jer mi ne treba za FER, ali je bio dosta lagan čak. Mislim, bilo je dosta općenitih pitanja. Moglo se zaključiti, čak i ako ne znaš točno činjenicu. Ja nisam učila, nisam znala činjenice, ali sam na temelju nekog općeg znanja biologije mogla riješiti dosta toga. Meni su najteže bile biljke, a najlakše genetika jer mi ti zadatci idu, rekla nam Anja.

S njom se slaže i Marta, koja se nada da će upisati kemiju na PMF-u.

– Bilo je dosta grafova što mi se svidjelo jer mi je to bilo lagano. Bilo je malo križanja, RH – i +. Ovaj novi dio mi je bio puno lakši nego što je bio prethodnih godina, s ovim tablicama. Očekivala sam da će to biti puno teže, ali je na kraju bilo dosta lagano. Bilo par dvosmislenih pitanja, ali to je dio ispita, rekla je. 

S malo razumijevanja, ispit se mogao riješiti i bez puno štrebanja.

– Ne znam točno zašto sam uopće prijavio biologiju na kraju. Nisam se puno pripremao, ali riješio sam dobar dio testa. Najteže su mi bile stanice. Mitoza, mejoza, to mi je bilo teško. Ali inače dosta dobro, rekao nam je Jakov, koji planira upisati krajobraznu arhitekturu. 

Novi oblik testiranja, ipak se nije svidio svima.

– Ispit je bio teži od očekivanja. Bilo je drugačije nego prošlih godina. Trebalo se puno razmišljati i pitanja su bila za mućnut glavom. Više je trebalo zaključiti nego učiti činjenice. Najteža mi je bila ispitna knjižica broj dva, gdje si morao nešto objasniti jednom rečenicom, što je često nemoguće, pa jedna rečenica ima šest redova,  rekla nam je Antonija, koja je biologiju pisala jer želi upisati veterinu.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Vinkovački maturanti oteli razrednicu!

Najviše biljaka i stanica, najmanje čovjeka

Što se samog gradiva tiče, kako nam kažu maturanti, najviše je bilo biljaka i stanica, a najmanje pitanja o biologiji čovjeka. 

– Ja sam sinoć krenuo učiti za maturu, uzeo sam maturu od one godine kad sam pao razred, znači 2013. i dogodilo se to da se oko pedeset posto mature pojavilo i danas.Tipa, bili su zadaci, o ptičicama s Galapagosa, vrste kljunova zbog načina prehrane koji su bili i tada. Najviše je bilo biljaka i struktura stanice. Najteži su mi bili genotipovi, gamete, sporofiti… dosta je o bakterijama bilo i virusima, rekao nam je maturant koji planira upisati fiziku.

Novi tipovi zadataka nekima su bili i lakši nego što su očekivali.

– Iskreno, ništa nije bilo teško. Koji odgovor je možda bio dvosmislen, ali nije bilo teško. Najviše je bilo biljaka i dalje je sve bilo po zadatak od svega kaj su nudili. Bilo je ok. Čak i ovaj novi tip zadataka je bio ok. Bila je samo jedna tablica koja se trebala popuniti s podacima s grafa, ali to je bilo dosta jednostavno. S tim su nas maltretirali, da će biti teško, davali su teške primjere, ali na kraju je bilo dosta lagano, rekao nam je Leon, budući inženjer ekologije. 

Svi maturanti s kojima smo razgovarali pohvalili su organizaciju ispita.

– Organizacija je bila savršena. Profesori su pratili sa stopostotnom strogoćom, nije se moglo prepisivati. Stvarno je bilo sve u redu, rekao je jedan.

Počela državna matura: Na ispitu iz biologije bilo je važnije zaključivati, nego znati sve činjenice
Share via
Copy link
Powered by Social Snap