Pretraga

Sve je spremno za državnu maturu: Pitali smo šefa NCVVO-a ima li kakvih promjena

A- A+

Prošlogodišnje maturante dočekale su velike promjene na ispitu mature iz Hrvatskog, koji se po prvi puta pisao na jednoj razini. I pozitivna ocjena na eseju ponovno je uvjet za prolazak ispita. Ovogodišnje maturante ne očekuju tako velike promjene, no ipak na maturi ima manjih novina.

matura_hrvatski_lektira

Foto: srednja.hr

Maturanti su već prijavili sve ispite državne mature, za dvadesetak dana završava im nastava, a za nekoliko tjedana kreće i ljetni ispitni rok mature.

– Ove godine nema bitnih promjena što se tiče ispita državne mature, za razliku od prošle na kojoj je bilo jako puno promjena. Od one da se ponovno esej vratio kao uvjet polaganje ispita iz Hrvatskog, do one da smo po prvi puta imali jedinstveni ispit iz Hrvatskog, navodi Filipović.

Kako smo pisali, novost ove u odnosu na proteklu godinu je da je povećan broj djela  za esej iz Hrvatskog. Smanjen je i maksimalni broj izbornih predmeta koje maturanti mogu polagati.

– Ove godine nemamo šest nego pet izbornih predmeta. Na temelju praćenja u ovih 14 godina zamijetili smo da niti jedan maturant neće biti oštećen, jer je broj izbornih predmeta koje traže studijski programi znatno niži od ovih ponuđenih pet, a školama organizacijski to u izvjesnoj mjeri olakšava, zaključuje Filipović.

Ravnatelj NCVVO-a odgovorio nam je i na pitanja o određivanju pragova prolaznosti koje neki smatraju preniskima, zašto su vrećice s ispitnim materijalima tako čvrste, ali i poslao poruku maturantima. Čitav podcast pogledajte na našem YouTube kanalu i Spotifyu:

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.